Поредният хит – наркодилърите в регистър в училище. А къде е Бай Ставри?

Писачите на стратегии против наркотиците в училище живеят в друг свят
Обновена: 3 окт 2023 18:05 | 3 окт 2023 17:38, Стела Стоянова
73
Поредният хит – наркодилърите в регистър в училище. А къде е Бай Ставри?
Снимка БГНЕС, архив

Регистър на наркоразпространителите е новият хит, който държавата предлага в борбата с разпространение на дрога.

Интересна идея, аз пък мислех, че наркоразпространителите не трябва да влизат в регистър, а в друга институция, където Бай Ставри е строг, но справедлив /почитателите на „Опасен чар“ и Тодор Колев знаят какво цитирам/.

На нейсе, полицията и без това е претоварена да отнема коли на пияни шофьори, да прибира квартални крадци на кокошки – защо разпространителите на наркотици да не ги вкара просто в един регистър, до който, забележете, достъп ще имат училищните директори. Бог знае защо. Те не могат, както заяви пред Днес.бг директорът на 119-то СУ Диян Стаматов, да ги освободят от училище, ако не са техни ученици, и ще имат затруднение да сигнализират в полицията, ако те не са на тяхна територия. Дори и да са техни ученици, ще трябва първо да им предложат подкрепа от психолог, докато продрусат още поне десетина съученици, споделяйки как са били травмирани у дома.

Още повече, че наркодилърът отдавна не е някой, който дебне в храстите до училището и че повечето от тези договорки стават по интернет. „За мен това е просто PR, от който нищо няма да произлезе“, коментира Стаматов.

А аз се сетих за друг случй на мой познат учител - хлапето продавало, ама свило част от дрогата и се покрило, и не се било появявало поне от месец в клас, но учителите били инструктирани да не му пишат отсъствия, защото "парите следват ученика". Едва когато бил обявен за национално издирване и полицаите се обадили, че ще дойдат в училището, учителите били изпратени по спешност да нанесат отсъствията на момчето, малко преди да го арестуват.

„Следващата стъпка би трябвало да е наркоразпространителите задължително да се впишат сами в регистъра, за да не затрудняват държавните органи... Друг е въпросът, че през последните години търговията става основно чрез интернет или между приятели. Лошият дилър с шлифер, скрит в храстите на училищния двор, отдавна е митология... ", коментира пък лекарят на хора със зависимости от Раднево доктор Иван Добринов.

„Някой помисли ли какво ще се прави после с младежите, които употребяват и разпространяват едновременно, тези, които са зависими и трябва да се лекуват? Основно ще се ловят най-дребните нещастници, които са последната брънка от веригата. И сега много от разпространяващите и употребяващите са известни, но няма никакви последвали ефективни мерки спрямо тях. МОН продължава да "събира всякакви налични материали по темата за наркотиците – информационни брошури, клипове, филмчета, методически ръководства, програми за работа с ученици и др.," Уважавам колекционерската им страст, но това няма никакъв смисъл! Пак се сетих за една любима сентенция: "Да спрем да се борим за чистота и да вземем да изметем!".

Лошото е, че желаещите да метат са малко, а онези, които искат да правят регистри, презентации и брошури са далеч повече.

И някак си не забелязват хлапетата на тротинетки, които периодично посещават все едни и същи точки – даже поощряват карането на тротинетки, защото щади въздуха над София. Защото писачите на брошури и организаторите на кампании от типа „Засади роза, не докосвай дрога“ си нямат и хабер от реалните проблеми с разпространението на наркотици, с които се сблъскват не само училищата.

Впрочем, забелязахте ли колко души се записаха доброволно в регистъра на хазартнозависимите или колко четат слоугана на тотото „Играй отговорно“, преди да пуснат 20-30 комбинации и да си оставят заплатата в някое казино.
Следващата чиновническа идея ще бъде на регистъра на наркодилърите да пише „Друсай отговорно! Учи химия!“
И със сигурност ще вземат пари по някой проект.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е директорът как ще се чувства, като на бюрото му се озове списък с имената на над половината рушветчийно управление.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди 25г. , всеки 2-ри ученик в България / според МОН/ е неграмотен .... Представете си , след 25г. , колко са НЕГРАМОТНИТЕ ВЕЧЕ !?
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Искаме и списъци на сутеньорите, на купувачите на гласове, на телефонните измамници и всички други б..ци дето ги защитавате и им плащате заплатите. Списъци на дилърите дето убиват децата ни явно имате ама те са важни, не трябва се закачат
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Учителите се правят, че не забелязват или по-лошо: палят цигарите с учениците си. " ----- Ако си палят цигарите с учениците - лошо. Ама и като им правят забележка - какво? Какви са им правомощията?
17
0
 
8
 
! Отговори
БигФарма преди 7 месеца
И значи ваксините срещу Ковид са национален въпрос, а пандемията с наркотиците не?!?
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На пазара да има само дилъри от списъка. На тях ще им е позволено да продават в училище и в часовете срещу процент за учителите и министъра. Това ще стане с проектозакон за пазарния принцип при продаване на дрога. В списъка ще се влиза само след плащане на определена сума на едни хора. Тва дори Винету не го беше измислил като схема, за него беше незаконно :)))
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички знаят кварталните дилъри, само куките не ги знаят, как става тоя номер
14
0
 
5
 
! Отговори
До фатален №13 преди 7 месеца
Доживот сред дрогирани зомбита и аптекари, това що за общество и държава ще да е?!? Може би е добър сюжет за филм на Хичкок, но не и за еволюцията на човека и християнството. Няма малко или много пропаднал, пиян, дрогиран, бит, ебн.. проблема сега е по-голям.
13
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
До Умрели почти няма...Кое е това според теб "истински наркотик" ?
12
11
 
2
 
! Отговори
Умрели почти няма преди 7 месеца
Според мен доста се преувеличава проблемът с наркотиците. В днешно младите като цяло не вземат никакви наркотици в сравнение с това което беше през 90те години. То и самите наркотици истинските, отдавна ги няма на пазара. Виждате с какво се занимават сега, балони, синтетичен канабис, наргилета, някакви прахчетета фалшименто имитации на метамафетамини и др подобни. През 90те дрогата беше навсякъде! Говорим хероин, кокаин, хашиш първо качество. И отделно лсд, екстази и др...
11
3
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 месеца
Убиеца семерджиев е личен дилър на кокорчовците, затова и го отървават в момента да не се разприказва публично, клоуните от пплгдб+ масово са наркомани, ***, хомота и социопати ;) !!!
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те половината учители са вече дилъри или са авери с тях вие списъци, смешниците от ПП пак се изявяват.
9
2
 
24
 
! Отговори
Реален случай преди 7 месеца
Софийско училище в елитен квартал: бие звънеца и със спринт илизат пред училището и започват да си подават пакетчета и палят цигари. Невръстна ученичка гледа зомбирано и неадекватно. Група младежи ще ме изблъскат от входа, докато се опитам да изляза. Учителите се правят, че не забелязват или по-лошо: палят цигарите с учениците си. Упадък, нещата са извън контрол, стигнахме дъното. В Нейшънъл Географик всяка вечер дават какъв е мащаба на проблема в САЩ. Тук не е по-малък, повярвайте. И на пътя...
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Предполагам срещу името на всеки дилър ще има прикачен и ценоразпис на услугите му, за да могат да сравняват децата.
7
1
 
34
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Много е добро това! Браво на авторката! Най-накрая трябва да им се каже в очите на държавните калинки, че зе нищо не стават! АМа едно голямо НИЩО! СМЕШНИЦИ!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кви дилъри, кви пет лева... Ето Ви постата в София - ‪+359 88 526 8126‬ - Малчо. Работи за Маджо, взима поръчки по телефона и шофьори често цивилки правят доставките. Пишете му в сигнал - номера Ви го е дал Симо. Доставят добра амнезия на 15 кинта, а за послушните може слеща и с чичо Коко. Фалшива държава, фалшиви закони, фалшиви хора под път и над път баджанаците от ГЕРБ, ПП. ИТН, ДПС, БСП И Възраждане са вървежни само за пред бабите щото младите знаем кой кэде кво с кой и че са едно.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Регистърът е много добра идея. Само лицензирани дилъри да могат да продават в училищата. Много възможности за монетизация: сертификати за лиценз, курсове, печат "ЛИЦЕНЗИРАН НАРКОРАЗПРОСТРАНИТЕЛ". Бонус идея - училището да взима процент от печалбата на всеки дилър в района. Така ще помагат за закупуването на тетрадки и учебници. Нелиценизираните дилъри да се наказват с глоба, но трябва да е по-висока от таксата за лиценза.
4
0
 
12
 
! Отговори
Кире преди 7 месеца
А Вие питахте ли на Боко ортаците съгласни ли са?
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Бай Ставри не му се работи, защото му се виждала ниска заплатата. Бай Ставри обикновено работи на още едно-две места нелегално.
2
2
 
13
 
! Отговори
Академик Денков преди 7 месеца
Наркодиларите, не само ще влязат в национален регистър, а ми ще си плащат и данъците на НАП, ако искат да работят в училищата!