Цоков: Безплатното висше ще остави децата ни в България

Демографската криза била причината за решението
Обновена: 30 яну 2024 09:10 | 30 яну 2024 09:10, Петър Бойчев
277
Цоков: Безплатното висше ще остави децата ни в България
Снимка БГНЕС

Промените в конституцията, които бяха приети през декември, обявиха образованието за национална ценност и всички трябва да съблюдаваме развитието на тази ценност. Тази промяна е израз на това - така образователният министър проф. Галин Цоков коментира по БНТ идеята, която ще стане факт от втория семестър тази година - безплатно образование за студентите, които са държавна поръчка.

"В последните години намаляват студентите, една от причините е демографската. След 4-5 години те ще намалеят още повече и трябва да се даде възможност на учениците, които искат, да продължат образованието си", обясни той.

Министърът уточни, че обсъждането на идеята било в Министерския съвет. 150 млн. лева била сумата, с която ще се покрият таксите. Процесът на обсъждане продължил поне месец. "Не е импровизация, а анализ на ситуацията", категоричен е проф. Цоков.

Последните рейтингови проучвания показали, че младежите, завършили у нас своето висше образование, били по-малко склонни да заминат в чужбина. Според него само с един инструмент нямало как да се повиши качеството на висшето образование.

На въпрос каква е гаранцията за качество, Цоков обясни, че от няколко години университетите се финансират основно в резултат на качеството. Над 70% от средствата отивали за качество. Нямало свободни места в университетите, но мярката не била направена, за да се спаси висшето образование, а децата, които завършват в България, да останат в България.  

Попитан защо се предлага балообразуващата оценка от матурата по български език да отпадне за медицинските университети Цоков обясни, че не била тяхна идея. Това щяло да влезе в сила след две години и щял да се изработи единен конспект за медицинските университети, който да включи и подготовката по профили след 10 клас. Министърът се изненадал, че било предложено отпадане на матурата, били отворени за разговори със здравното министерство. За тази година нямало да важи промяната в наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
24
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 месеца
Тия хора така и не осъзнаха, че парите не са единственият фактор, който оказва голямо влияние на везната, а перспективите за бъдещето, които все повече липсват, беззаконието, корупцията, пълната деградация на образование и здравеопазване, шуробаджанащината и мафията която е засмукала цялата държава, манталитетът също - всеки гледа да излъже и да открадне, а не с честен труд да се бори да гради.....ха гледай деца и прави семейство в такава среда.
27
13
 
7
 
! Отговори
бели хора преди 4 месеца
Децата отиват в чужбина ,защото умните искат да учат в бели Западноевропейски държави и да живеят като бели хора там!!!Русофилската *** не ги устройва!
26
0
 
18
 
! Отговори
mda преди 4 месеца
Хората не учат висшУ заради това дали е безплатно или не, а какво могат да работят след това. Има и недостиг на таксиджии и тираджий, що направим курсовете безплатни?
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Децата ще останат в България ако има ред и закони. Щом и индийците от БГ взеха да се изнасят смятайте в каква *** ни превърнаха!
24
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 22 "Децата ще останат в България ако имат достойно заплащане." - който знае и може има и сега достойно заплащане. Неграмотните и некадърни про'с'таци дето гласуват за ЕС са им сава МРЗ - също.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пеевски и продажните десни, са най-голямата мотивация да останеш в България. Питайте ППДБ фенките
22
1
 
27
 
! Отговори
.... преди 4 месеца
Броя на ВУЗ-овете трябва да се редуцира.Също и броя на студентите.В момента всеки завършващ средно образование може да е студент.Няма никаква цедка на изпитите, а и след това.Масово ниско ниво на преподаване и липса на критерии за изпит.И магарето да вържеш, и то ще завърши висшо образование.След това големи претенции за образованост и нежелание за работа.
21
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Мухаха... хиляда лева ли ще върнат хората? Но е нормално неадекватните про'с'таци дето гласуват за ЕС да имат неадекватни ръководители.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Децата ще останат в България ако имат достойно заплащане.
19
1
 
22
 
! Отговори
антиуниверситет преди 4 месеца
Поредни без-смиС-лици за наша сметка. Сега има над 52 университета, студентите са над 2.5 пъти в сравнение до 90-те. Инженерни и технологични, физико-химически и т.н. специалисти подготвят САМО в 2-3 унив. 6 факултета готвят медици. И САМО 12-13% ОТ ЗАВЪРШИЛИТЕ РАБОТЯТ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА. ОСТАНАЛОТО Е ПЛЯВА.
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До като в Образованието не стане министър патриот от Възраждане нещата няма да се оправят напротив . Миналото лято за 47000 абитуренти се падаха 70000 места във Вузчета и филиалчета. Всеки втори професор всеки абитурент е желан студент на всякъде и бройки незапълнени. Ако има всичко 7000 места във Вузовете на 47000 студенти ще има все пак някаква конкуренция и няма с успех 3.00 да стават студенти по медицина а не могат името си да напишат как ще пишат рецепти на латински?67895
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
да направят бензина безплатен, ракията , сланината или киселото зеле -не образованието - ний обраование не пиеме и не идеме, камо ли да караме по пътищата
16
2
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
напротив безплатното обучение ще ни докара да нямаме доктори всички ще сеизнесат в чужбина какви са тези идеи кои ги измисля само прос-то-тии
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя път се включи университетската мафия.Всеки *** с висше образование да си пълнят гушите на 200 те Вуза в Бългерийъ .Безплатно за тях,но Кой ще плати сметката!? Няма да е Образователната Мафия,де...
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 9 - В нашето училише имаме клуб, в който оше се учи. "На три морета" се казва :)
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ха ха ха ха ... Не е това, чичиееее ... Като студвнт в Б-я аз няма възможността да уча и да работя, защото , защото някой висш интелект е решил, че ще има лекции в 07:30, в 13:30 и в 17:30 до 19:00. Няма работодател, дето да ми даде работа с тоя график. В чужбинЪтЪ с 15-20 часа работа на седмица, не беше аз да искам от мама и тате. Аз ПРАЩАХ ... Ето това е проблемът. Семестриалните са сравнително ниски, просто няма доходи.
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 11 , защото си плащаш данъците! Бъди като малцинствата - не плащат нищо, взимат социални и са в сивия сектор. Живеят в къщи-дворци и стандарта им на живот е над този на българина. Не гледай репортажите за няколко мръсни гета тук и там.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Правителството отново си купува изборите с нашите пари, защо издръжката на университетите ърябва да е от моя джоб?!
10
3
 
30
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
Осве възможността за образование трябва да има и възможности за реализация след дипломирането.Имам познат на който дъщеря му завърши медицина и 5 години след това не може да започне специализация.Трябвало да заплаща специализацията и да работи като доброволка!Та до 35-тата си година и стотинка да не види от труда си!Ето затова ни бягат лекарите и в скоро време български лекари ще гледаме само на снимки!
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо махнахте Балканджи Йово от учебната програма?