Цоков: Безплатното висше ще остави децата ни в България

Демографската криза била причината за решението
Обновена: 30 яну 2024 09:10 | 30 яну 2024 09:10, Петър Бойчев
277
Цоков: Безплатното висше ще остави децата ни в България
Снимка БГНЕС

Промените в конституцията, които бяха приети през декември, обявиха образованието за национална ценност и всички трябва да съблюдаваме развитието на тази ценност. Тази промяна е израз на това - така образователният министър проф. Галин Цоков коментира по БНТ идеята, която ще стане факт от втория семестър тази година - безплатно образование за студентите, които са държавна поръчка.

"В последните години намаляват студентите, една от причините е демографската. След 4-5 години те ще намалеят още повече и трябва да се даде възможност на учениците, които искат, да продължат образованието си", обясни той.

Министърът уточни, че обсъждането на идеята било в Министерския съвет. 150 млн. лева била сумата, с която ще се покрият таксите. Процесът на обсъждане продължил поне месец. "Не е импровизация, а анализ на ситуацията", категоричен е проф. Цоков.

Последните рейтингови проучвания показали, че младежите, завършили у нас своето висше образование, били по-малко склонни да заминат в чужбина. Според него само с един инструмент нямало как да се повиши качеството на висшето образование.

На въпрос каква е гаранцията за качество, Цоков обясни, че от няколко години университетите се финансират основно в резултат на качеството. Над 70% от средствата отивали за качество. Нямало свободни места в университетите, но мярката не била направена, за да се спаси висшето образование, а децата, които завършват в България, да останат в България.  

Попитан защо се предлага балообразуващата оценка от матурата по български език да отпадне за медицинските университети Цоков обясни, че не била тяхна идея. Това щяло да влезе в сила след две години и щял да се изработи единен конспект за медицинските университети, който да включи и подготовката по профили след 10 клас. Министърът се изненадал, че било предложено отпадане на матурата, били отворени за разговори със здравното министерство. За тази година нямало да важи промяната в наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А хи хи хи хи ... като се наемат на безплатна работа нали а хи хи хи хи хи
47
0
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Относно качественото образование...Когато завършвахме, един наш професор каза. Ние не ви подготвяхме да ставате техници, а ви подготвихме да мислите! Ако нещо ви трябва, правите списък, отивате в библиотеката и го намирате. Не е необходимо да откривате топлата вода отново! ... Та селта на висшето образование не е толкова някакво имагинерно качество, а да се научат хората да мислят! На нас ни трябват мислещи хора, не марионетки.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
управляващите вместо да построят детски градини, премахват таксите за обучение, който не са високи. Так студентите ще похарчат тези пари в дискотеката в студентски град за една вечер.
45
2
 
5
 
! Отговори
Глупости! преди 4 месеца
И тоя е хапнал от пицата на КирчУ с кристали!
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
пълни недомислици са че 450 лева на семестър ще оставят студентите у нас. Студентите отиват в чужбина за знания а не че ще спестят 450 лева от такси тук. Разходите в чужбина са много повече от колкото в БГ и въпреки това отиват.
43
0
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Моето мнение е, че всеки човек трябва да се образова, независимо дали след това ще намери работа по специалността. Не приемам тезата, че трябва да се намалят висшистите, защото нямало кой да работи. Моля? Навлизаме във времена, в които много професии изчезват, намалява и необходимостта от работна ръка. Това означава ли, че хората трябва да се върнат в каменният век? Не. Всеки трябва да има възможност да учи и никой да не го спира с високи такси и разно псевдозакончета, присъщи за робовладел...
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И за какво да останат!? Да видят Пееваки премиер ли? Или да плащат дълговете дето Харвардското чудо тегли?
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При положение че в половината свят образованието е безплатно. То трябва да се предложи и още нещо
40
0
 
13
 
! Отговори
ха преди 4 месеца
ами тогава им раздайте дипломите и осигурена заплата от минимум 5 000 лв. , така със сигурност ше останат в България
39
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най- доброто и качествено образование е в Русия. Пък който не вярва, да си ходи на запад. Да опита и после да говори.
38
3
 
1
 
! Отговори
П. Пеев преди 4 месеца
Елате при мен, тук образованието е безплатно. Ако бях в чужбина, това едва ли щеше да се случи. Или все пак се беше случило, поне щеше да има истинска справедливост.
37
1
 
17
 
! Отговори
стар номер преди 4 месеца
Подхвърлят стотинки на народа за залъгалка ....Предизборно.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Безплатно висше следователно с по-ниски преподавателски заплати - гаранция за още по-ниско качество. Да живей българският олиго***низъм. Той същия този ******* измисли принципа "парите следват студента", резултатът от който дори след 20 години не могат да си обяснят големите ни "експерти"! Сега е поредната пр0ctот**!
35
1
 
16
 
! Отговори
РАБОТЕЩ ЧОВЕК преди 4 месеца
Няма безплатен обяд.Също като санирането.Не може МС да бори демографската криза с безплатно образование при никакви критерии.Ако има деца,които не могат да плащат за тях да се намери формула за учене.СУ се е преърнал в една клоака-има училища,обзаведени с техника,за която СУ може само да мечтае.Как ще образоваш хора с една бяла дъска?Не е проблемът в парите,а в качеството и контрола.Щом връщаме практики от социализма,тогава да се върне и разпределението каквото имаше.Що за глупост измисли МС?
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не, няма да останат. Не се потете с глупави неща, материалния аспект е най-малкия проблем. Издръжката на студент е трудна, не семестриалната такса Също така, аз завърших държавна поръчка в България. Поработих две години по специалността, видях що за скръб е и заминах. Проблема в България е корупцията, бюрокрацията и връзкарството, оправете това и хората ще останат. 500 -1000 лв за семестър никой не спира да остане
33
0
 
4
 
! Отговори
Те са неграмотни преди 4 месеца
До 14. Анонимен Ха ха ха ха ... Не е това, чичиееее ... Като студвнт в Б-я аз няма възможността да уча и да работя, защото , защото някой висш интелект е решил, че ще има лекции в 07:30, в 13:30 и в 17:30 до 19:00. . . . . . . Със закупените професорски титли не са в състояние да направят такъв график иначе казано са просто неграмотни. Това е горчивата истина! А в чужбина следването е безплатно, ако университета ти плаща обучението! При мен беше така с едно четвърто място по математика в Европ
32
4
 
3
 
! Отговори
истината преди 4 месеца
До бели хора За какви русофили говориш? Що за болен мозък имаш......
31
0
 
2
 
! Отговори
ХЕЙ 13 хей Разбирачо преди 4 месеца
От къде имаш тая информация бе, информираното??? Къде са ти фактите? Или си чул нещо преди 20 и кусур години.,.,..а?
30
3
 
19
 
! Отговори
истината преди 4 месеца
Няма нищо безплатно! "Безплатното" образование се плаща от данъкоплатците! Всички завършили държавна поръчка, трябва да бъдат задължени да останат на работа в България поне 10 години! Всичко друго е безсмислено!
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Що за глупости. Те децата, които ходят в чужбина го правят заради качеството и ниското такова тук, а не защото нямат 170 лв за семестриална такса. Освен това, защо не направите нещо студентски да заприлича на място за учене, а не на бардак за евтин секс и алкохолно нагряване?