Цоков: Безплатното висше ще остави децата ни в България

Демографската криза била причината за решението
Обновена: 30 яну 2024 09:10 | 30 яну 2024 09:10, Петър Бойчев
277
Цоков: Безплатното висше ще остави децата ни в България
Снимка БГНЕС

Промените в конституцията, които бяха приети през декември, обявиха образованието за национална ценност и всички трябва да съблюдаваме развитието на тази ценност. Тази промяна е израз на това - така образователният министър проф. Галин Цоков коментира по БНТ идеята, която ще стане факт от втория семестър тази година - безплатно образование за студентите, които са държавна поръчка.

"В последните години намаляват студентите, една от причините е демографската. След 4-5 години те ще намалеят още повече и трябва да се даде възможност на учениците, които искат, да продължат образованието си", обясни той.

Министърът уточни, че обсъждането на идеята било в Министерския съвет. 150 млн. лева била сумата, с която ще се покрият таксите. Процесът на обсъждане продължил поне месец. "Не е импровизация, а анализ на ситуацията", категоричен е проф. Цоков.

Последните рейтингови проучвания показали, че младежите, завършили у нас своето висше образование, били по-малко склонни да заминат в чужбина. Според него само с един инструмент нямало как да се повиши качеството на висшето образование.

На въпрос каква е гаранцията за качество, Цоков обясни, че от няколко години университетите се финансират основно в резултат на качеството. Над 70% от средствата отивали за качество. Нямало свободни места в университетите, но мярката не била направена, за да се спаси висшето образование, а децата, които завършват в България, да останат в България.  

Попитан защо се предлага балообразуващата оценка от матурата по български език да отпадне за медицинските университети Цоков обясни, че не била тяхна идея. Това щяло да влезе в сила след две години и щял да се изработи единен конспект за медицинските университети, който да включи и подготовката по профили след 10 клас. Министърът се изненадал, че било предложено отпадане на матурата, били отворени за разговори със здравното министерство. За тази година нямало да важи промяната в наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
27
 
! Отговори
Едва ли преди 3 месеца
В България ще ги остави ПЕРСПЕКТИВАТА! Тоест да имат що годе предвидим, уреден и безпроблемен живот.Което задължително включва добро заплащане, уредено жилище, добри училища за децата им, качествено здравеопазване.Все неща за вършене, които предходните правителства НЕ СА СВЪРШИЛИ.Освен това безплатно никак, ама никак не означава КАЧЕСТВЕНО! Погледнете къде в класациите са нашите университети и ще разберете! Това е морков за много бедни хора, нямащи никакъв друг шанс, богатите ще учат навън!
7
3
 
27
 
! Отговори
Вики преди 3 месеца
Никак не виждам логика в това безплатното образование да остави децата у нас. Какво ще ги спре да завършат и да заминат?
6
4
 
6
 
! Отговори
Шебек преди 3 месеца
Трябва и стаж , аз завърших миналата година ..... Без да оставите студентите да направят стаж поне 2 години за лекарите в бг най вече не трябва да могат да работят навън...
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да бе да, само дето тоа "Ръмпо" не е питал Къна!
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хаххаха, твърдо не
3
3
 
29
 
! Отговори
Цоков много си прост преди 3 месеца
Деца не останаха вече, ценза в образованието е под нулата, няма хабилитирани приподаватели, ти чак сега ли го забеляза, *** прости. от всякъде лъха простощина и безхаберие най-вече от високо. Нещастници.....
2
5
 
21
 
! Отговори
Qwerty преди 3 месеца
Безплатното висше ще е трамплин към Европа...
1
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
4лева бензин през март. С тия заплати ще останат само мафиотите и депутатите.