Освиркаха кортежа на Путин на Орлов мост

Иван Костов: В Русия има много повече свобода на словото, отколкото в “путинизираща се България”
17 яну 2008 20:15,
145
Освиркаха кортежа на Путин на Орлов мост
Снимка: Булфото

България е прохождаща демокрация и не може да не се чувства застрашена до имперска Русия. Не искаме повече експерименти, не искаме олигархията на власт, а искаме да бъдем европейци.

Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов на протестен митинг по повод посещението на руския президент Владимир Путин.

На митинга, организиран от ДСБ в градинката пред “Кристал”, се събраха около 300 души.

Костов благодари на симпатизантите на партията и отбеляза, че мястото на протеста е избрано неслучайно, защото там се намира паметникът на Стефан Стамболов. Той е един от малкото управници, посмели да се изправят срещу претенциите на Русия да превърне България в нейна провинция.

В путинизацията си обаче България в много отношения е надминала Русия, заяви Костов.

Като пример той посочи, че в Русия има много повече свобода на словото, отколкото в “путинизираща се България”.

На протеста дойде и лидерът на СДС Пламен Юруков. Той заяви, че тези дни се наложи да си припомним думи, които се използваха преди 17 години. Заговорихме отново за граждански права. В Русия се убиват журналисти и желязната хватка на Кремъл спира спазването на правата на хората, каза Юруков.

Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че Путин е у нас по покана на “президента Гоце Първанов”, който е готов да направи всичко, за да угоди на Русия. Русия на Путин е Русия на диктатурата и имперската политика на руския държавен глава е пряка заплаха за България, посочи Атанасов.

Протестиращите скандираха “Путин – вън”, “Долу КГБ” и “Оставка” на правителството.

Същевременно около 150 граждани освиркаха преминаването на кортежа на Владимир Путин през "Орлов мост" в София.

Три полицейски джипа подсилиха охраната в района, в който беше протеста.

Протестиращите развяваха знамена на България и ЕС и носеха плакати с надписи "Руското ядрено лоби вън!" и "Стига съветски колониализъм!". Някои от протестиращите държаха портрети на покойната руска журналистка Ана Политковская.

По време на протеста движението в района беше отцепено.

Няма я, фалшива е дилемата или с Европа, или с Русия. Това заяви президентът Георги Първанов в началото на концерта “Година на Русия в България” в НДК, на който присъства и руският президент Владимир Путин.

България постигна своето членство в ЕС и НАТО във времето на прехода, в тези години, в които имахме най-добри отношения с Русия. Показахме, че едното и другото е възможно, посочи Първанов.

Подписването на споразумения за АЕЦ Белене, петролопровода Бургас-Александруполис и други крупни енергийни проекти връща отново нашата страна в мача. България отново ще стане стратегически фактор във формирането, отстояването и провеждането на европейската енергийна политика. България винаги е страдала от своето тежко стратегическо разположение. Време е да осребрим нашето кръстопътно разположение, именно в сферата на енергетиката, подчерта българският държавен глава.

Вярвам, че руският бизнес ще оцени блестящите ни възможности, които имаме в инвестиционния процес, каза още Георги Първанов.

Русия уважава избора на България да бъде член на ЕС и НАТО, най-важното е това да е добро за България. Това заяви руският президент Владимир Путин при откриването на концерта "Година на Русия в България".

Путин подчерта, че хуманитарните отношения са благодатна сфера за развитие.

Руският държавен глава заяви, че в България неговата страна има много приятели, но очаква през тази година българите да се запознаят по-подробно с живота в съвременна Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
D преди 16 години
Не искам да коментирам политическата страна на нещата, само ще изкажа възмущение от вчерашното посрещане на президента. Даже не знам как да го изрека,защото съм сигурна, че хиляди софиянци ще ме подкрепят.Тази блокада беше напълно излишна,мисля аз. Накараха хората да се чувстват като животни тръгнали на заколение- полицаите мрънкаха, избутваха ни и ни караха да минаваме по тъмни пътечки и градинки. Да не говорим хаоса със задръстванията, който можеше да се спести, ако учтиво бяха помолени гражданите да не минават по съответните маршрути на кортежа няколко дни или часове преди това.. Ужасно е обидно да напътстват по тоя начин минувачите, като че са стадо овце,което не знае накъде отива и няма пастир. Нормално е не да освиркват ескорта,ами и да го замерят със снежни топки, най-малкото.. ВЪЗМУТЕНА СЪМ!
123
0
 
0
 
! Отговори
SSSR преди 16 години
Deba taz velika drujba deba...za da si drugaruvash s nyakogo tryabva da ste ravni s nego. Trudno se drugaruva s imperiya, drugari
122
0
 
0
 
! Отговори
ванка преди 16 години
до 121.Уффф, щото па ти си бил там свидетел, та знаеш чак с такива подробности... Чел си недочел извадки от някакви книги на които може да се напишат томове опровержения.
121
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ха ха явно не си чел сводките... Сталин казва ,че трябва да се направи голяма славянска федерация, която да демонстрира силата и величието на славяните... Г.Димитров казва добре но Защо в основата да е Сърбия, нека в основата и да Бъде България, Сърбите са много по-малко и като народ и като площ и като история... Сталин се консултира с Тито ... Тито побеснява и убива след няколко месеца Димитров... Естествено с покровителството на Сталин... Та четете и тогава говорете...
120
0
 
0
 
! Отговори
ирина преди 16 години
правилно Ванка,сталин е грузин и е най страшният диктатор на века.историята си история,се оставя в архиви и в сърцата ни,за някои поука,а за някои омраза,но най важното е да се гледа напред,а да не живеем в камената ера.
119
0
 
0
 
! Отговори
ванка преди 16 години
до 116.Дай да уточниме само, че със сигурност не сме на тоя хал, понеже Русия ни била виновна заради репарацийте, а сме на този хал, понеже ни управлява една шайка от коруптни ***! А като гледам и по история не си много вещ, понеже тъкмо Сталин не е искал да се обединяваме с Югославия. А ако го е искал, щял е да го направи. По онова време думата му е била повече от закон. А ако се замислиш още поне малко, и сам ще се сетиш, че Сталин даже не е руснак!!!
118
0
 
0
 
! Отговори
БКП - НОВО преди 16 години
И това ще стане!Търпение другарю!
117
0
 
0
 
! Отговори
Убеден преди 16 години
да сме в РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ а не в ЕС!
116
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Виж нещо ги бъркаш нещата... Първо ГОЛЯМ ПОКЛОН пред Руснаците освободили ни от Турско иго НО... Да не забравяме защо... Първо през 17-ти век в Русия от 500 фамилии най-големия елит на Москва 250 са Български ... Второ до 19-ти век Руската църква е била водена от Български патриарх... Българите носят и писменоста на Руснаците и т.н. и не на последно място да не забравяме ,че това е била Царска Русия... Комунистическа Русия не обича България - напротив те са искали вместо България да се казваме Югославия но слава богу Димитров тогава отхвърля това и Сталин го убива... Ком. Русия кара България да плаща репарации на страните победителки във Втората световна война!! Въпреки ,че нито един Български куршум не е изстрелян срещу Руснак Въпреки ,че не сме загубили нито едно сражение, въпреки ,че се бием срещу Хитлер и Освобождаваме Унгария... Но Русия дава своя глас Против България и ние плащаме години наред и затова сме в момента на тоя хал.... Само от техния глас е зависело и те го дават против нас...
115
0
 
0
 
! Отговори
Русифилка преди 16 години
Великата обвързаност между нас и братския народ и винаги била, е и ще бъде дружба от векове за векове!Това е не само икономически, а и емоционално и исторически определена сплотеност: и по език и в нрави и обичаи и по душевност - кажете кой друг език е толкова близко до българския?Кой друг народ е с такава широка душевност? Кой друг народ има толкова голяма общност в нашата страна?Коя жена е пример за семейство - погледнете в колко много чуждестранни сайтове се казва: Мъже, ако искате да се ожените, вземете си рускиня, защото руската жена е пример за семейство!Нима ще отречете всичките тези факти?Да живее Великата Руска империя!
114
0
 
0
 
! Отговори
БКП - НОВО преди 16 години
БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКО - СЕЛСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ!!!
113
0
 
0
 
! Отговори
Анализатор преди 16 години
Долни продажници, евро-дупедавци и американски гъзоблизници!Не забравяйте че традиционната любов на българина към братския руски народ е исторически обусловена. Това е кармично предопределена връзка и всеки дръзнал на каквото и да било посегателство срещу тази велика страна ще бъде обречен на пълен провал и крах.Подкупените и платени дупедавци, гъзоблизници, иван костовци и тем подобни да не забравят и разни тук новородени бозайничета, още недопили млякото от майка си, хал хабер си нямат че през Съветските времена точно братушките ни подаряваха всичките си природни блага и това "робство" както някои изветрели психари тук го наричат беше благодат за нас!Докато евро-чиновниците и чичко Буш се стремят всячески да ни унижат, потиснат, тъпчат, мачкат и най-вече да ни поставят под евро-америнаско робство.Защото те не ни подаряваха нефт и газ, а затварят реактори и это вчера чух че за нищо на света не може да се говори за повторното им отваряне! А някои от вас подкупни продажници - гледам европейски знамена сте развели на тези евро-*** от Брюксел!!!!!Също и с Америка - защо да тези бази у нас!!!!!Искате американска окупация и отново империализъм ама от другата страна на океана, така ли!!!
112
0
 
0
 
! Отговори
БКП - НОВО преди 16 години
Напред селяне!Бийте гражданята!!!
111
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Глупаче стига ни разсмива по-добре чети и тогава изкажи мнение а не стой в селската кръчма да слушаш легенди... Костов не само ,че бе най-близък с Руските "УЖ" Кагебисти и като изгони Чорни след като продаде М-Тел не го направи защото е от КГБ а защото Чорни отказа да му Даде процент от сделката а иначе си е обществен факт ,че Чорни беше основен донор на Костов и СДС той им даваше парите за предизборни кампании... Или си забравил публикуваното в Труд и по-всички телевизии платежно с 200 хиляди долара във фондацията на жената на Костов а? И после се оказа ,че това е една от основните хранилки на СДС.. А това ,че не е против ДС и КГБ е ясно ... Защо като е голям демократ не отвори досиетата а? Защо е завършил висше в Москва и е бил Политически секретар в БКП ,както и комсомолски секретар като ученик а? Ми сещай се малко чети и тогава приказвай ... Костов е човек на Руските тайни служби и сега реве против ДПС и Русия но това е парават... Лично Костов пусна новините на Турски по националната телевизия... Както Волен Сидеров на Турските служби... Не го ли проумявате --- колкото повмече лаеше Сидеров против турците толкова повече се вдигаше електората на ДПС дори от ДПС са превели 1,6 милиона за предизборната кампания на АТАКА...
110
0
 
0
 
! Отговори
ванка преди 16 години
Много жалко как всички *** забравят, че Русия винаги ни е помагала в трудни моменти, а не Германия или Англия. Те само са гледали да ни прецакат. А всичи "европейци" да си спомнят, че ако не беше Русия, сега щеше да ни е забранено и на български да си говориме в тоя форум...
109
0
 
0
 
! Отговори
ирина преди 16 години
здравейте всички скъпи ми братя и сестри Българи.това че света се променя към добро,дори и в българия,затова е доказателство е на посещение на президента на РОССИЯ Путин.много бързо се забравя добро и то с такава историческа величина,като освобождение на България от турско робство.руска кръв лежи дълбоко в български земи,по която така усердно плюят безумците. да оплюят руският президент и да го освиркат подкупените психари и продажни души. костов ли? който притежава огромни хотели в слънчев бряг,на него,на жена му,на всички неговите роднини писани и какво ли още не. дигнахте плакати срещу РОССИЯ.а срещу американските бази,що не вдигнахте? защо не излизате със стачки,за низки зааплати,за високи цени,за безброй беззакония и безредици в страната ви и родина. то си ясно,че стачкуващи е подкупени. не са виновни цени на газ,петрол и друго,а низкото заплащане на българина,на труда му,на подигравката му с него.да добавя,кой ви гасил пожарите лятото? американците? май не,а руски граждане с разрешение и указ от Владимир Путин,за дружествена ни България. кой се потапял в ледените води да търси български моряци? много добрини от Русия и много злоба от Българи. Но вече цяла Россия видя глупоста и долноста на стачкуващи. всеки Россиянин,ще вземе едно на ум,а и по руски новини вчера вече казаха за България,доста сериозни работи,да се замисли всеки гражданин на Россия,кого ние наричаме "братя и сестри"??? но пак аз никога не слагам всички хора под една линия.има и свестни има и интилигентни,има и благодарни,да са живи и здрави. ние от Русия умеем да се отплащаме добро за добро.
108
0
 
0
 
! Отговори
fesa преди 16 години
a vidyahte li sno6ti po BTV,"moje bi Putin 6te sedne to4no tuk na tova myasto"i opipva dyu6eka v separeto.a moje bi 6te pradne to4no pred masata,i da postroim pametnik li ha-ha-ha
107
0
 
0
 
! Отговори
Петър Кърджилов преди 16 години
Поздрави на всички мислещи граждани демократи, които бяха на Орлов мост и при паметника на Стефан Стамболов вчера!Кога ли ще се събуди българският народ и ще спре да сънува този 64-годишен Кошмар!!?
106
0
 
0
 
! Отговори
Mehmed - Haskovo- TY преди 16 години
Kostov be6e edinstvenuq koito misle6e za prosperiteta na stranata ni! Ot kakto ne e v ypravleniete, az se sramuvam ot darjavata i naroda si! Toi iska6e mnogo pove4e da napravi, no mu bqha vkarali kgbisti v ekipa, i ako be6e gi razkaral po rano, 6tqha da ubiqt Kostov!!!!! Vsi4ki trezvo misle6ti hora tova go znaqt, 4e edinstveniq koito se protivipostavi na KGB be6e kostov s risk za jivota si! spravka - koi zabrani na nai-izqvenite ruski mafioti da priparvat do BG, be6e Kostov!
105
0
 
0
 
! Отговори
atanas преди 16 години
Toни, ти даже не си празнуваш и Имен ден, но всичко си припомняш за 96 год. 102 - поздравления