Юхновски вдигнал кръвно, но законът го пазел да е шеф на БАН

Преизбраният шеф на БАН обаче се притеснява, че съдът може да отмени избора му
12 фев 2008 08:29,
19
Юхновски вдигнал кръвно, но законът го пазел да е шеф на БАН
Снимка: БГНЕС

„Не ме притеснява законовата пречка на възрастта“, обяви в ефира на bTV новият стар председател на Българската академия на науките /БАН/ академик Иван Юхновски.

Той не скри, че се притеснява от това, че съдът може да отмени избора му, след като вчера трима учени внесоха във ВАС жалба срещу преизбирането му.

Юхновски добави, че от вчера има високо кръвно налягане, но изтъкна, че законът позволява да се заема поста “Председател на БАН” и след 70-годишна възраст.

Той определи като “материални и властови амбиции” реакциите срещу него и нарече “инсинуация” информацията, че е обещал на пенсионери-академици служба доживот в БАН срещу това да гласуват за него.

Академикът бе преизбран вчера с 85 гласа за, 18 против и 5 бели бюлетини. Малко по-рано неговият единствен конкурент - акад.Никола Съботинов, се оттегли от участие в избора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
undefined преди 16 години
И какво, науката да започне да обслужва изцяло и само интересите на бизнеса а не на обществото, така ли?Аман от "модерни" и "съвременни" ***!
17
0
 
0
 
! Отговори
знаещ преди 16 години
Проф. Янко Янков представи достатъчно документи и доказателства за лабораториите на смъртта и за личното участие на председателя на БАН ак. Иван Юхновски в създаването на високотоксични отрови.
16
0
 
0
 
! Отговори
млад учен преди 16 години
БАН трябва да се закрие.Тази академия е обежище на комунисти:професори и академици,които са толкова стари,че не могат да правят никаква съвременна наука.За да станеш професор или академик,преди 18 години - трябваше да си ПАРТИЕН ЧЛЕН....е тия всички са такива.БАН е на никому ненужен.Тази академия е комунистически паметник....
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
osven s aparatni intrigi, s drugo ne se zanimavat.
14
0
 
0
 
! Отговори
neprım& преди 16 години
И представяте ли си на какво се позовава този "ръководител" - на становището на Института по право, които сякаш биха дръзнали да разтълкуват законите в истинското им значение. Натегачите са направили услуга на незаменимия шеф, сега той ще им е задължен за угодническото поведение и ще им хвърля по някоя жълта стотинка в повече при раздаването на парици
13
0
 
0
 
! Отговори
Докторов преди 16 години
Динозавър с изчепен лимит. БАН е ненужна структура. Институтите без шапка или в университетите - както е по-света. Старите в старчески дом. Имотите на университетите.
12
0
 
0
 
! Отговори
cveti преди 16 години
не забравяйте Бл.Сендов - още е посланник в Япония
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ами ето за това, номер 7, младите хора ще бягат от България и ще отидат там, където го зачитат и им дават шанс за развитие, а тук си слагайте 80-годишните на ръководни постове, дръжте си на работа до дълбока старост служителите да заемат работните места на младите, и се чудете после защо населението е застаряващо.Каквото и да говорим, институции като БАН трябва да работят с млади хора, просто имат нужда от такива. Добра уважавам възрастните, и те имат техния принос, но в един момент вече *** няма какво повече да дадат, ами ако наситина са толкова мъдри, колкото твърдят, трябва да го улучат този момент и сами да се оттеглят и да дадат път на по-младите.
10
0
 
0
 
! Отговори
lili преди 16 години
Защо ни тази академия.Организация с остарели функции,градена по стар соц.образец.Който иска да твори -да го прави в университета.В БАН са ***,които ходят 1 ден в седмицата "на работа", и дори в този 1 ден незнаят защо са отишли.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Явно и ти си в тая възраст. Хайде помисли логично. Никой не говори да сложат 20 годишен, но един 50-55 годишен със знанията си и все още живец в себе си ще е сто пъти по продуктивен от тоя с пенсионер. Такива се като волове щом цял живот са орали от дясно няма как да ги сложиш от ляво. Закостенели и натрапващи идеи от тяхната младост, а това е 50 години назад. Нямат нюх към новото, защото то им е чуждо и непознато. Тъпо е пенсионери да заемат ръководни длъжности, защото те не са търсачи, а кибици доволни, че ще лапат пари и ще натрапват това което си го дъвчат от 50 години. Той и говора им е неразбираем на тия на 70 фъвлят и влачат думите да се чудиш какво ти казват.
8
0
 
0
 
! Отговори
БАН преди 16 години
Нямат място тия прогнили мозъци в БАН, нито като ръководители, нито като учени. Та тия с години нищо не правят (почти), както и всяка друга държавна служба.
7
0
 
0
 
! Отговори
Zmee преди 16 години
Академичните среди са си така, възрастова йерархия, яко интриги.Обаче младите нямат място на този пост - фактически факт, ръководен пост от такъв характер не е за млад човек.Избирането на някой на такава възраст за такъв пост си е политика - ако човека си разбира от работата и на 80 ще го изберат, защо не. Не виждам никаква логика подобни единични постове, свързани с управление на големи организации да се отстъпват на по-млади кадри, след като единствената логика в случая е кадърност и опитност.
6
0
 
0
 
! Отговори
Veronika преди 16 години
В тази държава кое ли е наред? Едно време хората мечтаеха да се пенсионират рано, за да могат да работят след това и да взимат едновременно пенсия и заплата. Но тогава имаше много предприятия и това не пречеше на никого. След средата на деветдесетте години, когато почти цялата икономика беше преструктурирана и не останаха много места за легална работа, вместо да създадат законодателство, което да задължава работодателите да прекратяваттрудовите договори на хората, придобили право на пенсия, "демократично" решиха, че не може да ограничават възрастните хора да работят и сега не съществуват правни норми, които да гарантират освобождаване на места за млади хора. Не съм против пенсионерите да работят, защото с тези размери на пенсиите иначе не биха оцелели, но съм против това да е възможно в бюджетната сфера. Що за изкривено разбиране, че това било дискриминация по признак възраст. А пълната с пенсионери държавна администрация не е ли дискриминация спрямо младите хора? Нали законите са предвили възрастта, на която един човек вече е в края на трудовата си активност, и ако той има енергия и желание да работи и след нея - чудесно, но само на терена на частния бизнес и свободните професии. В никакъв случай в бюджетните предприятия! Там трябва да има място за кариерно развитие на младите хора, току що завършващи висше образование, които постъпвайки на младшите експертни длъжности, да вървят стъпало по стъпало нагоре в йерархията, при което придобиват опит и знания и потенциала им се разгръща напълно след 3 - 4 години. Сега това е невъзможно! Голяма част от длъжностите /директори на дирекции, началници на отдели и сектори, държавни и главни експерти/ са заети от пенсионери, и младите, енергични, иновативни специалисти са принудени да стоят на позиции младши и старши експерти, а те са по-скоро изпълнителски. Това е изключително недалновидна политика, но нито едно правителство не се заема да я промени, защото това положение ги устройва. Пенсионерите са кротички, пазят си службичката, никога не предлагат новости, с които да нарушават спокойствието на по-високите управленски нива, не излизат в отпуски по майчинство, не им се разболяват внезапно малките деца - въобще толкова са удобни. А това, че младите хора напускат масово държавата, поради липса на възможност за реализация, очевидно не е повод за тревога у съответните органи. Вместо да предприемат спешни мерки нещата да си дойдат на мястото - пенсионерите в частния сектор, младите в администрацията, ще каним специалисти отвън, но какво да се прави - ум царува, ум робува, ум ... А след последното им "гениално" творение - преференции при изчисляването на точки за трудов стаж след навършване на пенсионна възраст, просто няма да има сила, която да помръдне пенсионерите от заетите от тях работни места в бюджетната сфера. Това е - сигурност за пенсионерите, младите - да чакат да достигнат пенсионна възраст, та да попаднат сред приоритетите на държавата.
5
0
 
0
 
! Отговори
Lina преди 16 години
Нали знаете вица-"Който може да става да става, че внасяме главния".Какво повече от това
4
0
 
0
 
! Отговори
boby преди 16 години
Няма да се плашите, всичко е уредено. До 3 години БАН ще го закрием и ще се ширнат едни терени за строителство, та мамата си е .... Ще има по много и за всички (най-вече наши хора :P).
3
0
 
0
 
! Отговори
АкаДемик преди 16 години
БАН или трябва да се реформира много сериозно и всички "стари моцуни" да се пенсионират или е обречен на самозакриване. При вторичт случай се пита кои има интерес от това?
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
пенсионерска наглост - той не единствения в тази държава
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ако един човек е морално достоен няма на тази преклонна възраст да кандидатства. 63 г. възраст е времето за придобиване на пенсия тоя е на 70, това е супер нагло. Хора на пенсионна възраст не трябва да заемат ръководни постове, те вече каквото са могли са измислили от тук насетне няма да им хрумне нищо ново и ефикасно. А пък младите съвсем няма да се задържат в България пред преспективата която им се дава. България ще изтърве дейните и активните по другите страни, а тук пенсионерите ще седят шефове до безкрай. Само болни мозъци могат да позволят такова нещо. В Държаната комисия по енергийно и водно регулиране същия набор на председателското място, а и по надолу пак пенсионери и на още много места също. Щом един човек е стигнал до пенсия да освобождава мястото за тези след него, а щом е супер ум на договор могат да го ползват. Цола Драгойчева се завръща в десетохиляден вариант.