45 дни затвор и „Мръсни бугари, че ви изтепаме”

Задържаните в Сърбия българи за поругаването на знамето им: Надзиратели ни пребиваха от бой, заплашваха, че ще ни убият
28 фев 2008 14:26,
109
45 дни затвор и „Мръсни бугари, че ви изтепаме”
Атанас Боруков и Деан Станчев. Снимка: БГНЕС

„Пияни сръбски надзиратели ни пребиваха от бой. През цялото време ни псуваха и заплашваха, че ще ни убият“. Това разказаха двамата активисти на ВМРО-Шумен, които лежаха в сръбски затвор по обвинение в поругаване на знамето на западната ни съседка.

На 13-ти януари 21-годишният Атанас Боруков и 24-годишният Деан Станчев бяха свалени от автобуса на границата, след посещение в Сърбия.

Групата активисти били от Добрич, Варна, Силистра и Шумен и са пътували до Македония, за да участват в поклонението пред паметната плоча на Мара Бунева.

Насочили се обаче към Босилеград, след като поклонението в Скопие бе отменено заради трагичния инцидент с македонския военен хеликоптер, при който загинаха 11 души.

В Босилеград активистите се поклонили пред паметната плоча на Левски и тръгнали обратно за България.

Сръбската полиция обаче има своя версия.

Двама българи се спрели пред Дома на културата в Босилеград, счупили държателя, на който било знамето, скъсали националния флаг и част от него внесли в автобуса.

На граничния пункт автобусът е спрян и в него е намерена скъсаната част от знамето.

Съдът във Враня ги осъди на 45 дни, които изтекоха във вторник.

„Още с влизането ни в ареста във Враня униформени започнаха да ме бият с юмруци и ритници. В това време не спираха да ни псуват и заплашват. Използваха изрази като „Майка ви бугарска” и „Мръсни бугари, че ви изтепаме”, разказа Атанас Боруков.

Казали им, че ако се оплачат на някого, ще останат в затвора още 6 месеца.

В тялото на другия арестант - Деан Станчев, надзирател пък счупил дебела тояга.

Мъжът показа днес окървавената си от побоите тениска.

Все още не ясно как и по какъв начин България ще отреагира на изнесените от момчетата данни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не се сещам за сърби, които са идвали в България и са се гаврили с Българското знаме.
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
И това говори много добре за нас, така ли?
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Да след като са бити българи и без да има защо!!!!!!!!
65
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
Знам ги много добре тия *** сърбите.В началото на 90 - те,когато бяха умрели от глад тия въшлйовци им продавахме цигари,салам,бензин и дъвки и естествено ги цакахме както си знаем. Митничарите им ни правеха проблеми по границата а после се нареждаха на пазарите, послушно на опашката да си купят по някой и друг стек "Боро".Колко са намирали "Боро" обаче вътре е отделен въпрос.
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
много омраза, много омраза
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Сърбомани вървете си в Сърбия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
mi nz 4e surbite ne sa pravi ne sa ami i nie xi4 ne sme cvete za mirisane...abe balkansjite narodi sa mn podli vsi4kite do edin
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Мразят само глупаците и некадърниците!Истинските личности работят за повишаване на квалификацията си и се отдават на семейството си!***, членове на ВМРО и ченгетата, които ги финансират проповядват омраза, за да могат да съществуват.Вие сте срам за България и не носите нищо позитивно за страната ни!
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
СЪРБИТЕ НЕ СА НИ БРАТЯ!! СИМЕОН ВЕЛИКИ ГИ Е ТЕПАЛ АМА ЯКО ГИ Е ТЕПАЛ, ПО ВРЕМЕТО НА ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО КРЕЛЕТЕ ИМ СА ЦЕЛУВАЛИ ОБУВКИТЕ НА НАШИТЕ ЦАРЕ! СЪРБИТЕ НЕ СА НИ НИКАКВИ БРАТЯ, ТЕ БРАТСТВО НЕ ПРИЗНАВАТ ИСКАТ ЦЕЛИТЕ БАЛКАНИ!!! СЪРБИЯ- БАБА ВАНГА ПРЕДРЕЧЕ ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАТРИЕШ ЗАЩОТОТО ПСУВАТЕ БОГ, ДАНО СТАНЕ ПО СКОРО!
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
хахахах това се очакваше. Да понагодим общественото мнение, за да могат наще мекерета спокойно да признаят Косово. Баси и мизерията.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Сърбия са братски народ надявам се това да е едно недоразумение и да жиевеем и да сме рамо до рамо срещу ИСТИНСКАТА ОПАСНОНОСТ - ИСЛЯМА!!!
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Външно да признава Косово НЕЗАБАВНО!!!
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
СЪРБИЯ- ВЕЩИЦАТА НА БАЛКАНИТЕ, КОГАТО СЕ ЗАТРИЕ ТОГАВА МИР ЩЕ ИМА!!!!!!!!!!
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
СЪРБИЯ В ИСТОРИЯТА!!!! ТЕЯ ВИНАГИ СА НИ МРАЗИЛИ, А НИЕ ТРЯБВА ДА ГИ МРАЗИМ НЕ ДА ГИ ЗАТИВАМЕ!!! ТЕ СА НИ ОТКРАДНАЛИ МАКЕДОНИЯ, ТЕ НАПРАВИХА МАКЕДОНСКИ НАРОД, ТЕ НИ ОТКРАДНАХА НИШ, ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ!!! ЖИВОТНИ
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Мерси,че ми изтрихте коментара. Подозренията ми се оказаха верни :)
53
0
 
0
 
! Отговори
Boro преди 16 години
А тия наши герои е требвали и повече да ги бият та да имат малко повече уважение. Ако сърбите са селяци защо и ние да сме такива ???
52
0
 
0
 
! Отговори
Boro преди 16 години
Не отричам, че сърбите са гадове, но все пак те са християни и ние също. Трябва да заличим различията ни и да изгоним заедно мюсолманската *** от държавите ни. А тия белградски интелектуалци дето казали, че България е исторически изостанала да ме цунат отзад.
51
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 16 години
Не може да отидеш в чужда страна и да си правиш каквото си искаш. Само ми е интересно с каква цел идва тази статия, сигурно малко да промени общественото мнение в БГ.
50
0
 
0
 
! Отговори
zzz преди 16 години
Ти май освен в Долна Диканя не си ходил никъде другаде в БЪЛГАРИЯ! Добре,че в Добрич и Шумен има истински българи,а не като теб турски мекерета.
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А тука се изявяват и етнически сърби в този сайт, много пъти са го споменавали, НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА АНТИБЪЛГАРСКИ ПРОВОКАЦИЙ!!!!!!!!!!!!!