45 дни затвор и „Мръсни бугари, че ви изтепаме”

Задържаните в Сърбия българи за поругаването на знамето им: Надзиратели ни пребиваха от бой, заплашваха, че ще ни убият
28 фев 2008 14:26,
109
45 дни затвор и „Мръсни бугари, че ви изтепаме”
Атанас Боруков и Деан Станчев. Снимка: БГНЕС

„Пияни сръбски надзиратели ни пребиваха от бой. През цялото време ни псуваха и заплашваха, че ще ни убият“. Това разказаха двамата активисти на ВМРО-Шумен, които лежаха в сръбски затвор по обвинение в поругаване на знамето на западната ни съседка.

На 13-ти януари 21-годишният Атанас Боруков и 24-годишният Деан Станчев бяха свалени от автобуса на границата, след посещение в Сърбия.

Групата активисти били от Добрич, Варна, Силистра и Шумен и са пътували до Македония, за да участват в поклонението пред паметната плоча на Мара Бунева.

Насочили се обаче към Босилеград, след като поклонението в Скопие бе отменено заради трагичния инцидент с македонския военен хеликоптер, при който загинаха 11 души.

В Босилеград активистите се поклонили пред паметната плоча на Левски и тръгнали обратно за България.

Сръбската полиция обаче има своя версия.

Двама българи се спрели пред Дома на културата в Босилеград, счупили държателя, на който било знамето, скъсали националния флаг и част от него внесли в автобуса.

На граничния пункт автобусът е спрян и в него е намерена скъсаната част от знамето.

Съдът във Враня ги осъди на 45 дни, които изтекоха във вторник.

„Още с влизането ни в ареста във Враня униформени започнаха да ме бият с юмруци и ритници. В това време не спираха да ни псуват и заплашват. Използваха изрази като „Майка ви бугарска” и „Мръсни бугари, че ви изтепаме”, разказа Атанас Боруков.

Казали им, че ако се оплачат на някого, ще останат в затвора още 6 месеца.

В тялото на другия арестант - Деан Станчев, надзирател пък счупил дебела тояга.

Мъжът показа днес окървавената си от побоите тениска.

Все още не ясно как и по какъв начин България ще отреагира на изнесените от момчетата данни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ГАДНИ СЪРБИ, ДАНО БОГ ВИ НАКАЖЕ, А ВИЕ ИЗМЕННИЦИ КАКВО ВЯРВАТЕ НА СЪРБИТЕ, АКО ВИЕ ОТИДЕТЕ В СЪРБИЯ И ВИ ЗАДЪРЖАТ БЕЗ ОСНОВАНИЕ И ВИ ИЗМИСЛЯТ НЕЩО ПОСЛЕ НА СЪРБИТЕ ЛИ ТРЯБВА ДА ВЯРВАМЕ???? МРЪСНИ СЪРБОМАНИ ОТКЪДЕ СЕ ИЗВЪДИХТЕ В БЪЛГАРИЯ, ВИЕ СТЕ СЪЩИТЕ КАТО ОНИЯ КОМУНИСТИ, КОИТО ИЗХОВИХА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И ГО ДАДОХА НА МАКЕДОНИЯ, КАТО ОНИЯ ДЕТО УНИЩОЖИХА КОСТИТЕ НА ЛЕВСКИ, ДА НЕ СЪБУДИ БЪЛГАРСКОТО У БЪЛГАРИТЕ!!!И ВИЕ КАТО СЪРБИТЕ ДАНО ОТИДЕТЕ В ИСТОРИЯТА!!!
47
0
 
0
 
! Отговори
Karakachanow преди 16 години
Националните символи на всяка държава трябва да се уважават!Ако бяха правили тези простотии в Щатите нямаше да излязат с години от затвора.ВМРО е някакво подобие на партия, пълна с *** и финанасирана от бивши доносници на ДС и ченгенца.Безспорно това си е един ПР за печелене на симпатиите на най-тъпите слоеве от електората.Лидерите на тази партия печелят луди пари от недоразуменито, наречено сляпо раздаване на паспорти в Македония. Македонците също ни презират и мразят, но си плащат за БГ паспорти, за да могат да пътуват свободно в ЕС. Тези момченца са така яко затлъстели, че не ми се вярват всичките измишльотини, които разправят. Те обаче ще имат реална работа и могат да докажат своя патриотизъм, когато албанците в Македония започнат борба за отцепване. Нека да ходят там да се бият!
46
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
Брато така е, ама и Лепа Брена вече за никакъв к***р не става.
45
0
 
0
 
! Отговори
vazov преди 16 години
...bravo na surbite! may sa gi i !! taka im se pada!!
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Predi okolo 6 mesetsa chetoh edna dopiska na International Herald Tribun ot Belgrad ---zhurnalista kazvashe, che srubski intelektualtsi mu kazali, che nai-mnogo im e muchno, che tsitiram "istoricheski po-izostanalata Bulgaria e vlyazla v ES predi Surbia".
43
0
 
0
 
! Отговори
ВОЙВОДИНА преди 16 години
Закрийте това средище на простаци и *** пияници.Мързели и чалгаджии.От тях нищо не трябва де остане за да се върне историческата справедливост! "На зла круша ,зъл прът"
42
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
още им се ядват бомбички - този път от ЕС!
41
0
 
0
 
! Отговори
ТИТО преди 16 години
Отидоха си сърбите от този свят !Какво остана от тях?Сега като си отидат и Войводина и Западните покрайнини,какво ще останеот ВЕЛИКА Сърбия.....?Само ЛЕПА БРЕНА И ТЪПИТЕ И ОБОЖАТЕЛИ
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
...то не се знае кой е бил по-пиян...
39
0
 
0
 
! Отговори
КОСЬО преди 16 години
ВЯРВАЙТЕ НА НАШИТЕ МОМЧЕТА,АКО СТЕ БЪЛГАРИ,АКО НЕ ПИШЕТЕ ОЩЕ ПРОСТОТИ КАТО ГОРНИТЕ.НЯМА ПО ТЪПО И ПО АРОГАНТНО СЪЩЕСТВО ОТ СЪРБИНА.БОЙ И САМО БОЙ НА ТЕЗИ ***
38
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
какво толко лошо има тука,че момчетата са поразкъсали някво си сръбско знаме!Трябвало е и да го палнат така, леко в единия крайчец и то от там нататък си знае работата.
37
0
 
0
 
! Отговори
Kiro sviro преди 16 години
И още нещо Варна, Шумен, Добрич!!! Електората на ДПС, тръгнал да се занимава със сърбите.
36
0
 
0
 
! Отговори
Kiro sviro преди 16 години
Тези келешчетааа се излагат простотията. Само не са казали, че си ги нае...бали. Нищо, позитвно в тази България, само с *** ни занимават.
35
0
 
0
 
! Отговори
Четник преди 16 години
Дали са късали знаме не е доказано със сигурност аи момчетата не са си признали, отвращава ме обаче реакцията на повечето от пишещите тук. Задайте си въпроса дали тези момчета не са защитавали по някакъв начин НАС и нашия национален интерес.
34
0
 
0
 
! Отговори
Jivko преди 16 години
Колко евтина пропаганда, кой знае дали е истина това. Важно форумът е пълен от коментари написани от простото запалено българско население. Проверете в сръбската преса дали информират за България толкова евтина и тенденциозно, и върнете се тук да разкажете.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не се хващайте на тая анти-сръбска пропаганда! Добре им дошло, за да обърнат нагласите на народа за признаването на Косово. Айде от някакви двама хулигани скъсали национален флаг и вече герой ще правим! Да ама не!
32
0
 
0
 
! Отговори
свидетел преди 16 години
Познавам единия "хайдутин". Напили са се като кирки, вилняли по улиците, запалили знамето и полицаите ги прибрали и опердашили. Даже леко са се оттървали. А сега седнали пред нашите медии да се показват, вместо да се покрият някъде от срам, че са ни изложили....А снощи какъв купон са дигнали, ако знаехте...и що ракия са изпили...
31
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
сега и от наша страна,полицията да залови две три сръбчета и да ги разпилее от бой,ама на трезво че е по продуктивно.
30
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 16 години
ако сърби бяха скъсали българския флаг нямаше да си отнесат същото отношение от нашите власти? Какво тая дебела брадата *** се плаче като вдовичка за полов член? Да е мислил като се е правил на мъж и е поругал символите на една страна, с !
29
0
 
0
 
! Отговори
Марин преди 16 години
*** нещастни. БГ Герой !Да ги признае и тях ГОЦЕ за нациски национални герои ли се борят?Срам и резил *** български !!!Тръгнали кървави тениски да развяват и да се пъчат с деянията си!