Учители си искат обещаните 61 милиона

Обещаните пари може да бъдат пренасочени към САПАРД и ИСПА, притеснява се Янка Такева
14 авг 2008 13:23, Красимир Ангелов
23
Учители си искат обещаните 61 милиона
Янка Такева. Снимка: БГНЕС

“Обещанията на Министерството на образованието и науката за увеличаване на средствата за издръжка на ученик си остават засега само на книга”, констатира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

По думите й, има решение на Министерският съвет за увеличение на единния разходен стандарт на ученик с 10,6 % от 1 юли, но необходимите 61 млн.лв. все още не са отпуснати.

Според Такева, ако средствата не се отпуснат, от 1 септември над 60% от училищата в България няма да могат да си покрият основните задължения и може да се стигне до фалити.

От СБУ изразиха опасения, че обещаните пари може да се пренасочат към покриване на блокираните пари по програмите САПАРД и ИСПА.

По данни на синдиката до вчера у нас са закрити общо 271 учебни заведения, а до 15.09. се очаква да бъдат закрити още 350.

Това ще остави около 5 хиляди учители и още над 1500 души непедагогически персонал без работа.

Такева уточни, че почти всички закрити училища са с до 45 ученика. Общо около 6 000 деца и младежи  ще трябва да се пренасочат към по-големи училища.

"За съжаление, около 15% от тях няма да влезнат повече в класните стаи, заради невъзможността родителите им да ги изпращат да учат в друго населено място", каза още Такева.

“Засега не се предвиждат протестни действия, но призоваваме правителството да изпълни своите обещания, за да не се налага отново да излизаме на улиците”, призова Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Didaskalos преди 15 години
Яне, Яне, заради твоите лъжи вече пети месец не учителствам. Къде са парите, обещани за повишаване на учителското самочувствие и достийнство?Яне, Яне...
21
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 15 години
Пожелавам ти, когато пораснеш и станеш семеен, или семейта, да имаш син и дъщеря.Сина ти да е полицай , а дъщеря ти -учителка.Сега до г-жа Такева.Госпожо, нищо не става от Вас, нито като профсъюзен лидер, нито в леглото.
20
0
 
0
 
! Отговори
даскал преди 15 години
Не е вярно твърдението на Госпожа Такева ,че закритите училища с с ученици до 45 ученика.Но този стандарт наложено от министерството не могат да се вместят училища с до 100 ученика.Тя си взима парите от предишната стачка,явно сега пак и трябват няколко милиона и апартаменти.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
6e Vi gi datad...vervaite im
18
0
 
0
 
! Отговори
salvia преди 15 години
Не само вие си мислите,че стачката беше умишлено предизвикана.Това беше наистина политическа поръчка на правителството!Учител не означава глупав,има доста интелигентни хора в съсловието.А Госпожа Такева да си помисли кой и помага да е все "отгоре"на синдиката,защото съсловието отдавна е загубило доверие в нея,дори не я иска като лидер!Като интелигентен човек тя би трябвало да ги е видяла тези настроения,но явно .........интелигентност е чужда дума!Съсипаха образованието,за това сегашните умни,можещи деца избират чужди университети!
17
0
 
0
 
! Отговори
Koko преди 15 години
и аз искам 61 милиона!
16
0
 
0
 
! Отговори
Az sum преди 15 години
Вчера стана ясно, че заплатата по министерствата минавала психологическата бариера:1000 лв и доста отгоре. Защо да се отпуснат средства и за учителите.Пари има, то е ясно
15
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
как може да се съкращават учители в големите градове какъвто е например Плевен а в съседните села работят с броики фантоми под крилото на някой си.Докога ще съществува това безхаберие с 5 бр ученика 17 бр учители а те се водят 120 ученика.
14
0
 
0
 
! Отговори
sulio преди 15 години
като не се мисли за образованието- повече *** и престъпления! за да работи и има резултат добър- трябва и да се даде нещо! а, тези, де то им криво образованието- по една лопата и да копаят! всеки го е мързяло.. но в България да си *** и нахакан *** е гордост!
13
0
 
0
 
! Отговори
Mila преди 15 години
Грозно е когато един синдикален лидер (визирай г-жа Такева) се хвали (и то в нтационалния ефир), че няма друг синдикален лидер, който да е стачкувал срещу всички досегашни правителства?! А какво постигнахте с действията си г-жо! ГОЛЯМО НИЩО!!!!! Вече повечето учители мислим, че последната стачка е "политическа поръчка" към нея, за да могат да се въведат дилигираните бюджети!Знам, че е силно казано, но фактите насочват мисълта ни натам!Имаме си комисия КУЛИШЕВ. А защо той не се заинтересува и провери имотите и на тази госпожа. Ще има изненади, вервайте ми!
12
0
 
0
 
! Отговори
edna maika преди 15 години
То е ясно, че Янка Такева е една пионка. Марионетка в ръцете на властимащите, пластелин,който лесно се моделира, за да задоволява точно определени интереси.Освен това,такива посредствени предавания, като Часът на Милен Цветков само навредиха на учителите.Трябваше да се даде гласност зад граница и учители и родители да бъдат единни,а не да се разединяват.Трябваше да излетят с нисък старт Вълчев и Орешарски, след инфантилния им диалог,на който станахме свидетели.Май по всичко личи,нищо няма да бъде по-различно и тази учебна година за нашите учители.Много жалко!
11
0
 
0
 
! Отговори
Antoaneta преди 15 години
В началото на миналата учебна година, докато учителите стачкуваха, всички държавни служители от МОН взеха по една заплата извъредно.Дали заради труда,който са положили, или заради някакви заслуги, никой никога няма да разбере...Никой не го е грижа за съдбата на БГ учител, та нали децата на всички политици и служители по министерства учат в училището в Горна Баня, защото са вундеркинди ...Ако за интелекта и даровитостта на децата се съди по делата на техните родители, майка ни жална...Учителите в обикновените училища, кучета ги яли.
10
0
 
0
 
! Отговори
Iwelina Stefanowa преди 15 години
Уважаема госпожо Такева,Продължавате да ме смайвате с липса на компетентност и съвест.Едва ли знаете как учат 45 деца в едно училище.В слети паралелки ,госпожо!И то в 21 век!Вие бихте ли позволили Вашите деца да се обучават така ?Защо да не си изпратят родителите детето в друго населено място?Превозът е безплатен.Стига демагогия госпожо Такева.Учителите -държавни служители ,следващата демагогия .Защото ние учителите знаем какво е това за вас синдикатите.Държавните служители не членуват в синдикати,край на защитените некадърници.Но и на Вашата кариера ,госпожо Такева.
9
0
 
0
 
! Отговори
Жар преди 15 години
Боже ,боже колко наглост има по този свят...Тази жена срама няма ли за да се показва отново ...И има ли все още учители който и вярват след всичко това което направи за тях !!!Просто махнете е и или излясте от този синдикат.Такива като Такева са срам за многоуважаваното учителско съсловие
8
0
 
0
 
! Отговори
Ani преди 15 години
Не уважаема и *** госпожо Такева, престани да събираш девиденти, бъди малко по-искренна с хората които все още ти вярват. Защо един път не признаеш колко фирми имаш и отделно колко пари печелиш на даскалите на гърба. Ти си един човек който живее на гърби на другите, защо те притесняват тези пари защото няма да можеш да *** повече ли ???????????
7
0
 
0
 
! Отговори
nemam nervi преди 15 години
В България нито една стачка не е завършвала в полза на стачкуващите ,винаги са били прецаквани правете си изводи
6
0
 
0
 
! Отговори
nqkoi преди 15 години
Янка Такева пак като каква се явява и тя иска да докопа кинтите мама й ***, пак на това правителство нищото му се свиди какво остава да ти даде нещо
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** ***, и тя е вътре в играта
4
0
 
0
 
! Отговори
lidis преди 15 години
Стига сте си прехвърляли топката със социално министерство за проблемите в образованието и бъдещето на десата ни .Не ви ли е срам за това което направихте до сега ?Не направихте нищо ,само големи трътки с невежата Масларова .А спрете гаврата с учителите и децата ни !и се махнете от сцената !
3
0
 
0
 
! Отговори
Sasho преди 15 години
Хах *** те още ли си мислят, че ще получат пари :D