Големият брой на раждания с цезарово сечение тревожи лекари и майки

По неофициални данни, ражданията по оперативен път са достигнали 40% у нас през 2008 г.
16 май 2009 11:38,
141
Големият брой на раждания с цезарово сечение тревожи лекари и майки
Снимка: БГНЕС

"Главоломно нарастващият брой цезарови сечения в българските АГ болници става повод за дискусии и тревога сред професионалните среди и майките. Секциото е коремна операция и като такава, тя носи редица рискове и усложнения за майката и бебето."

Това споделиха видни български АГ специалисти на конференцията „Секциото – необходимо и спорно”, организирана от сдружение „Естествено”.

По неофициални данни, ражданията чрез цезарово сечение са достигнали 40% у нас през 2008 г.

„Този процент е необосновано висок. Причините за главоломния ръст на секциото са комплексни – медицински, социални, психологически, културни. И все пак, извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано”, сподели проф. Атанас Кацулов, АГ специалист с 60-годишен стаж в областта и лектор на конференцията.

„Една от целите на нашето сдружение е да променим нагласите в обществото по отношение на естествения процес на раждане и да популяризираме активното раждане. Считаме, че всяка жена има право на избор кой е най-добрият начин да роди своето бебе и ние предоставяме информация за ползите от естественото раждане”, каза лидерът на сдружението Олга Дукат.

Форумът даде повод да се заговори и за възможността за нормално раждане след предишно цезарово сечение.

„В зависимост от сериозността на индикациите за първо цезарово сечение и ако те не са налице при следваща бременност, е напълно възможно и дори желателно раждането да се извърши по нормален път”, потвърдиха АГ специалисти.

Докторите и майките се обединиха около твърдението, че е нужно да се подобри комуникацията между лекари и пациенти, като по-добрата информираност на жените ще им помогне да избегнат страха от раждането и ще освободи лекарите от цялата отговорност по вземане на решенията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
jabata преди 15 години
U4udva6to nikoi ne zagovori za mai4iniat instinkt. Poniakoga edna jena pred4uvstva koga e po-dobre da rodi sas sekcio daje i da niama v na4aloto pro4ina. Niakoi go nari4at Strah drugi intuicia! Taka 4e Mili Dami ako naistina smiatate 4e cezarovoto e va6iat izor, mi davaite. Vseki si znae nai-dobre
119
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Костов е виновен
118
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Еми аз съм раждала по естествен път и без кой знае какво болкоуспокояващо и мога съвсем отговорно да заявя, че това е работа за скотове. Особено в 21 век. То самото износване на дете е според мен гавра с всяко женско тяло, особено във времена, в кито са измислени биологични и химически оръжия, които примерно да убиват само хора с кафяви очи, обаче на никой не му пука явно да измисли по - цивилизован начин за износване и раждане на дете.
117
0
 
0
 
! Отговори
варна преди 15 години
може ли да ми кажеш как става се променя седалищното положение
116
0
 
0
 
! Отговори
Yana преди 15 години
Шокирана съм от злобата и глупостите изписани тук... Раждала съм и по 2та начина. Ако ми се налага трети път отново ще избера естественото раждане. Първото ми беше такова. Не беше хич леко - т.е. дълго, болезнено, но пък след това бях изключително щастлива и се възстанових много бързо. Второто беше секцио, защото бебето беше седалищно. Аз до последно с надявах да с еобърне и да си родя нормално. За съжаление никой от докторите не ме подкрепяше, т.е. казаха ми да се примиря, какво толкова.... Твърде късно разбрах, че е имало възможност да помогна на бебето да се обърне, но никой не ми беше споменал за това. Открих сама информацията, но вече беше късно. Възстановяването ми беше много бързо, безболезнено и изобщо перфектно, но аз емоционално се чуствах зле. Също така много ми липсваше бебето. Дадоха ми го не след 24 а след повече от 30 часа... На някого може да му се стори смешна разликата от 6 часа, но за мен си беше цяла вечност.
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Чета, чета и стигам до извода, че всички долупишещи ще родят - дали нормално, дали с цезарово сечение, но ще родят. Интересно ми е обаче как ще възпитават децата си? Като чета някои изказвания, стигам до извода, че раждането ще е най-малкия проблем!
114
0
 
0
 
! Отговори
някойй преди 15 години
Виж какво БЕ ОТВОРКО 1. не съм лекар но работя с лекари, 2. За мен да ме наречат лекар е обида, защото познавам в детайли лекарите от поне 7-8 години и от 90 % от тях съм тотално отвратен. 3. Явно твойто приятелче изнудва бременните жени със следния израз "Или си плащай или един от двамата /жената или детето / остават тук и от болницата ще излезат с краката напред" и тъй като залога е доста голям бащите или самите майки си плащат значителни суми "под масата" Знаеш ли приятелю че във някъде се практикува раждане на изплащане или на лизинг т.е. сега плащаш 100 евро а след това няколко месеца по още 50. и зада не съм голословен ще ти откопирам тук диагнозите които са включени в КП 141 и ще видиш че съм прав а иначе зада си 100 % сигурен това е сайта на http:// .nhif.bg Здравната каса отиди в "Национален рамков договор" 2009 изтегли приложение 17 - това е доста голям зипнат фаил вътре намери Клинична пътека 141 и прочети и тогава пиши. А това за приятелчето анестезиолог по добре не го пиши защото прокуратурата може да се заеме с него. Неприятно е но в предизборно време много хора могат да изгорят за няма нищо - като например нашия спор
113
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Естественото раждане трябва да се забрани с закон.
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Стига сте обвинявали лекарите че искат секцио те така предварително ви спасяват здравето и живота.А на тия дето викат обвинения към неискащите да ги боли. ами след като немагат какво да направят да умрат ли,да получат шок? Немага да ви разбера как искате да си доставяте още болки с всички други болки наред. Аз от опит знам че не мога да търпиа на болка и какво да правя да умра ли? Защо сте толкова жестоки? Кой ви плаща да пишете тук? Признайте си!И как ще кажеш че който е бил с секцио не го боли.Ами този който се мъчи как ще го погледне след като му е причинил болка? Ужас!Каквото си искате правете обаче другите оставете.Ясно ли ви е?
111
0
 
0
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 15 години
Не се чудете!По-доходни са от естествените раждания. А докторите от доста време гледат на нас като на материал от които може да се изкара някои и друг лев. Не виждате ли какво става въобще в болниците?!?Разболяват те зорлем и те режат за щяло и нещяло стига келепир да падне. А пациента дали ще живее или не никои не го е еня.Медицината от доста време е бизнес в уродлив вид.
110
0
 
0
 
! Отговори
Сигoтyри Нaкуpa преди 15 години
Ти май си от ония докторчета-печалбари, дето убеждават жените да правят секцио... Само че тук никого не можеш да заблудиш. Раждането си е една клинична пътека и за него парите се вземат гарантирано от болницата, но секциото се води отделна, животоспасяваща операция и за нея се привеждат отделно над десет пъти повече пари. Един от най-добрите ми приятели е анестезиолог в АГ и ми е обяснил точно как стоят нещата. И когато дойде ред на неговата жена, тя роди естествено, с епидурална анестезия (която, разбита се, тойи постави) и после твърдеше, че я е боляло умерено само първите няколко минути.
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И единият и другият начин си имат хубавите и лошите страни. Самата аз още не съм майка, но понеже съм в такава възраст се замислих по въпроса. Е, добре, като дойде моментът какво да избера? От една страна спомените на майка ми как се е мъчила цяла нощ, от друга страна най-добрата ми приятелка, която наскоро роди със секцио, но и отне доста време да се възстанови. та май ще реагирам според случая и според съвета на докторите. В това отношение имам късмет. Имам страхотна докторка и когато реша да забременявам ще я помоля тя да води раждането. Така че, според мен и двата метода са добри. И не ги разбирам всички тези приказки, че женита които раждали със секцио били лигли! Това са глупости! В наши дни самият факт, че са се престрашили да имат деца си е геройство! И то не заради раждането. Много по-голям подвиг е да направиш от това бебе достоен човек! Иначе не е проблем да родиш, без значение дали по естествен начин или със секцио. После ида по-трудното. Ама това си е мое лично мнение. Защото каквато и да е болката тя ще продължи няколко часа, но после ще носиш отговорност за това дете 20 години!Та за мен всяка жена отглеждаща дете си е героиня и заслужава възхищение, без значение дали е родила със секцио, с упойка или без.
108
0
 
0
 
! Отговори
Ицо преди 15 години
Пич,ако знаеш аз какви псувним знам,ще получиш сплитане на червата,ако ги чуеш.Но не ги пиша по форумите,щото не е нужно да теглиш майни,за да те разберат хората.Е, не отричам,че има и такива,които от друго не разбират,ама се предполага,че тук сме поне средно интелигентни хора.А админа сигурно се налива с бира и те е пропуснал.Простено муе,все пак е събота вечер!
107
0
 
0
 
! Отговори
някойй преди 15 години
Абе отворко, преди да напишеш нещо направи справка. С няколко кликания ще установиш че нормално раждане и секцио здравната каса заплаща по една цена. Това е т. нар. Клинична пътека 141 "Раждане независимо от начина на родоразрешението" и цената й е около 400 лв /не знам точно колко 350-400 лв./ Като ти прочетох началото с върховната глупост която си написал как да ти вярвам на другата част. Иначе секциото е зачестило защото просто българските жени си мислят че като им направят секцио си спестяват няколко часа неприятности и около 5-6 дни възстановяване. Но в последствие се оказва че не съвсем така но и те са отворени но нали знаете че тарикатите обикновено са най-прецаканите.
106
0
 
0
 
! Отговори
Сигoтyри Нaкуpa преди 15 години
Като се има предвид, че за секцио болниците получават от здравна каса няколко хиляди лева, а за нормално раждане - няколко стотин... Аз преди време счупих тежко ръка. От болницата, където ми оказаха първа помощ ме увериха, че ако не искам да остана сакат за цял живот, единственият вариант е да ми поставят с операция метален пирон в костта. Който ще ми струва 1600 лв. Посъветвах ги в прав текст да ходят да си e6ат *** майчинa и отидох в друга болница. Там известен доцент ме прегледа, каза, че непременно трябва да се сложи метален пирон в костта, който ще струва 1080 лв, иначе ще остана инвалид. Отговорих му като на първите и повече не се занимавах с лекари. Носих си гипса месец и половина, като през това време пих Coxamin, Имунобор, поливитамини на Doppel herz и женшен с пчелно млечице и ядох домашно кисело мляко и пресносолно сирене, свалих гипса, раздвижвах си ръката още две седмици и сега изобщо не усещам, че някога е била чупена.
105
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Ако не съществуваше цезаровото сечение и аз и детето ми отдавна щяхме да сме мъртви.Диагнозата беше плацента превия тоталис,което означава,че при най-малката контракция и движение се предизвиква кръвоизлив,водещ до смърт на бебето поради липса на приток на кислород,тъй като плацентата се отлепва и 4 минути живот на майката от бързата кръвозагуба.Нормално раждане в случая е абсолютно невъзможно,тъй като плацентата покрива цервикалния отвор на маточната шийка.Затова аз смятам,че секциото е нещо изключително необходимо за такива случаи като мен...мал шанс на никого не го пожелавам....макар че после преживях още три оперетивни намеси заради това че лекарите си оставиха ръцете...В крайна сметка и аз и детето ми сме живи и здрави ..А ако нямате индикации за секцио смятам, че не трябва да се върви срещу природата...Но всеки си носи глава на раменете и избира сам за себе си...
104
0
 
0
 
! Отговори
НЛО преди 15 години
Време е да се помолим на извънземните да кацнат по-наблизо и да ни върнат оня техния начин, по който жената е раждала там горе. Като я докарали на Земята, й рекли: "Тук ще раждаш в мъки." Катаклизъм ли ни е издухал отгоре дотук, наказание ли ни е отредено, но явно жената горе е раждала без болки. А това със сигурност не е било така налеченото "естествено" раждане, каквото го представят днешините "светила".
103
0
 
0
 
! Отговори
Macbeth преди 15 години
Naskoro se podlojih na edna procedura za izbelvane na zubite - Zoom i ustanovih, 4e me bolja mnogo pove4e otkolkoto kato rodih deteto si. Razbira se, rajdala sum s cezarovo.
102
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ama za6to trjabva da turpim ne6to, sled kato mojem da go predotvratim. Ti si turpi a za nas ne misli!
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Понякога по нормалния начин просто не става. А бабите верно, че са раждали без секцио ама знаете ли каква е била тогава детската смъртност?