Големият брой на раждания с цезарово сечение тревожи лекари и майки

По неофициални данни, ражданията по оперативен път са достигнали 40% у нас през 2008 г.
16 май 2009 11:38,
141
Големият брой на раждания с цезарово сечение тревожи лекари и майки
Снимка: БГНЕС

"Главоломно нарастващият брой цезарови сечения в българските АГ болници става повод за дискусии и тревога сред професионалните среди и майките. Секциото е коремна операция и като такава, тя носи редица рискове и усложнения за майката и бебето."

Това споделиха видни български АГ специалисти на конференцията „Секциото – необходимо и спорно”, организирана от сдружение „Естествено”.

По неофициални данни, ражданията чрез цезарово сечение са достигнали 40% у нас през 2008 г.

„Този процент е необосновано висок. Причините за главоломния ръст на секциото са комплексни – медицински, социални, психологически, културни. И все пак, извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано”, сподели проф. Атанас Кацулов, АГ специалист с 60-годишен стаж в областта и лектор на конференцията.

„Една от целите на нашето сдружение е да променим нагласите в обществото по отношение на естествения процес на раждане и да популяризираме активното раждане. Считаме, че всяка жена има право на избор кой е най-добрият начин да роди своето бебе и ние предоставяме информация за ползите от естественото раждане”, каза лидерът на сдружението Олга Дукат.

Форумът даде повод да се заговори и за възможността за нормално раждане след предишно цезарово сечение.

„В зависимост от сериозността на индикациите за първо цезарово сечение и ако те не са налице при следваща бременност, е напълно възможно и дори желателно раждането да се извърши по нормален път”, потвърдиха АГ специалисти.

Докторите и майките се обединиха около твърдението, че е нужно да се подобри комуникацията между лекари и пациенти, като по-добрата информираност на жените ще им помогне да избегнат страха от раждането и ще освободи лекарите от цялата отговорност по вземане на решенията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
раждала преди 15 години
хубаво направихте ,че се включихте с мнение,дано го прочетат повече жени и помислят добре,аз лично съм решила да родя второ дете и отново по нормален и естествен път ,дай боже......просто не ми се искат белези по тялото,стига ми хернията от детските години хихихихи.....имах само три шева и то защото съм тясна и да не се покъсам грозно ,докторът ми ме резна и после заши като нова......хахахаха каза че и жена си бил шил така....повярвах му..........моят мъж няма никакви забележки
59
0
 
1
 
! Отговори
Bio преди 15 години
Раждането е въпрос на личен избор!!! Нали живеем в демокрация! Ако жената няма нагласа да ражда нормално, дори и да има предпоставки за това, не трябва да се насилва!!! Всеки да ражда както пожелае, това е моето мнение и напълно подкрепям жените избрали цезарово сечение за да дадат живот на децата си! Моята съпруга ражда нормално и докато се почуства човек след "тръпката" на естественото раждане, много време мина! Не бих бил съгласен да се мъчи по същия начин отново!!!
58
0
 
0
 
! Отговори
M.Todorova преди 15 години
Въпрос на личен избор. Уважавайте жените и лекарите.
57
0
 
1
 
! Отговори
Patetu преди 15 години
аз не съм раждала, както съм написала по-долу. Имам наблюдения от майчетата на мои приятелки, моята и изобщо на жени, които са родили преди 20тина години по нормален начин и сега страдат от някакви подобни проблеми. И пак казвам за себе си съм решила да раждам секцио, каквото и колкото да ми струва.
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Момичета,не съм жена,мъж съм,лекар,татко на 3 родени по нормален начин деца.И трите пъти присъствах на ражданията.Итрите протекоха за около 3-5 часа,и трите пъти на следващия ден напуснахме болницата срещу подпис.Естественото равдане има безброй предимства.Наслушали сте се на всякакви митове и легенди.Нито е страшно/ако си в добра физическа форма и бременността е минала нормално/нито е тиолкова болезнено.Мога да го твърдя,защото таткото в този момент наистина съпреживява всичко.Боли някое време,но далеч не е нетърпимо.Дори и да се наложи някое конче,това е кожен,повърхностен шев.След 2 часа си на крак и почваш да се радваш на бебето си.Секциото...Асистирал съм на достатъчен брой-клане,кърви,преразтягане на тъкани,после шиене на сума ти етажи,на всяка крачка опасност от инфекция/не на кожата,а в дълбочина/безброй възможности з а усложнения.Събуждая се дрогирана,разчекната в реанимация с наврян в пикочния ти мехур катетър.За най-малкото движение 2 дни имаш нужда от помощ.Често нямаш възможност да кърмиш после детето си.Белег,дефект в релефа на коремчето,защото мускулатурата е прерязана и какъвто и да е естетичен шев,не може да я замести.Идва лято,загледайте се по плажовете-то си се вижда.Идея си нямам,кога след секциото ти идва желанието за секс,докато ако всичко си е нормално,на 15 ден си абсолютно пълноценна жена/проверено 3 пъти/:).Ако не вярвате,питайте вашия гинеколог,как е родила жена му,или ако е жена как е раждала тя.Моля се да бъде честен в отговора,който ще ви даде...
55
0
 
0
 
! Отговори
додо преди 15 години
Колко и какви раждания имаш та се изказваш толкова категорично?
54
0
 
0
 
! Отговори
Patetu преди 15 години
Ами не знам, моята майка вече е с една операция за хемороиди, трябва да се оперира за свличане. От 5 колежки на нейната възраст 4 са за били с операция (пришиване на някакво платно на матката, за повдигане на смъквания). Най-вероятно това наистина не е в 100% от случаите , но поне в 80% е.
53
0
 
0
 
! Отговори
раждала преди 15 години
ауууууу вече ме отказа да раждам втори път по естествен път......не мислиш ли че изказването ти е твърде крайно.......според мен всичко е индивидуално.......иначе до сега на всички майките ни да ходят с памперси........не дай боже
52
0
 
0
 
! Отговори
Patetu преди 15 години
Сраствания име всяка жена раждала по нормален начин особено, когато бебето е било по едро. За какви усложнения може да се говори при секциото, вече си има нови технологии на правене на секциото, не се режат мускулни влакна, за да има бавно възстановяване. Сега за 3 дни си забравил ,че си раждал. А по нормален начин ще си сърбаш попарата на дърти години, като ти изкоти матката през влагалището от свличания , като почнеш да се напикаваш без да се контролираш, като започнат хемороидите и не може да си сядаш на ***. Всичко това се лекува само с много болезнени операции- които са доста по лоши от едно секцио.
51
0
 
0
 
! Отговори
tq.. преди 15 години
az sam rajdala sas sekzio v 4ujbina,naloji se poradi uslojneniq,vaztanovqvaneto prodaljava dosta po dalgo no ne e tolkova bolezneno kato pri normalno rajdane(4uvala sam tezata,az samata ne sam rajdala po normalen pat),sekzioto si ima kakto polojitelni taka i otrizatelni strani,no mislq 4e 6tom se sazdadeni da rajdame po normalen pat zna4i ima smisal,ne se ostavqite da vi rejat.
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Би ли ни казала каква е разликата от "Възстановяването след нормално раждане и след секцио", понеже си от малкото жени, които са раждали и по двата начина.Мерси предварително!
49
0
 
0
 
! Отговори
додо преди 15 години
43 и 50-две оперативни раждания имам по медицински показатели, все от светила извършени. Но срастванията и белезите ще си ги влача цял живот. Що за глупост сам да си пожелаваш травми и болка?
48
0
 
0
 
! Отговори
vesela преди 15 години
hehe ...golqm kompleksar/ka si ...vsqka edna profesiq si ima neinata slojnost daje i 6iba4estvoto :))) no i ti veroqtno sys niskokolturnoto si izkazvane si edin niskokfalificiran/na selqnin/ka:))
47
0
 
0
 
! Отговори
Patetu преди 15 години
Не съм съгласна, че се налага от лекари. Аз като човек, който не е раждал до сега ви казвам, че съвсем съзнателно ще си искам секцио,каквото и колкото и да ми струва.
46
0
 
0
 
! Отговори
me преди 15 години
Секциото се налага упорито от лекарите без причина защото искат всичко да става от 9 до 5, Понеделник до Петък и без раждания в извънработно време и по празници и уикенди. А със секциото нареждаш конвеира по часове и минути, и аиде. Това е.
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А защо си мислиш, че след секциото няма последствия??? Първото си дете родих със секцио - наложи се в процеса на раждане, при второто решиха, че понеже секциото ми не е било по медицинско предписание, да ме пробват първо да родя нормално. Е, не беше лесно, но благодаря на лекарите и акушерките в Плевенската болница(на 24 май стават точно 19 години) за вниманивто и грижите. Лекарите са Атанасова, Здравков и Славчев, а на двете акушерки просто не запомних имената Всички те просто тогава се улучиха на смяна. Възстановяването след нормално раждане и след секцио е огромна! Но и тогава лекарите все още не бяха се превърнали в ЕТ, а медицината не беше бизнес.
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И аз съм привърженик на естественото раждане, но ако има медицински причини, тогава се налага секцио. Мисля, че и при двете си има плюсове и минуси. Тук въпросът, който статията повдига е: Ако няма медицински причини, защо се избира секцио пред естествено раждане, а не че се отрича секциото като способ.
43
0
 
0
 
! Отговори
Възмутен преди 15 години
Имам приятелка, кояо скор ражда в Шейново. Тъй като и тя, и съпругът и са докторанти( тоест имат трудното съществуване на хората занимаващи се с наука) решиха, че не могат да си позволят екип и ще разчитат на това което им се полага в следствие здравните застраховки. Е, няма такова отношение. Не само, че са се държали с нея като с бездомно псе, ами са и викали как си била позволявала да стене от болка, като те не били длъжни да я слушат.
42
0
 
0
 
! Отговори
Раждала преди 15 години
Аз родих със секцио, но не по желание, а по медицинско предписание, защото околопл. води изтекоха в 3 ч. през ноща, а до 10 ч. сутринта нямах никакво разкритие, нито контракции. Ако не беше секциото изобщо нямам представа как щях да родя. Но съм привърженик на нормалното раждане, секциото само ако е необходимо и при двата вида раждане има риск, както за майката, така и за бебето.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Лекарската професия се е превърнала в бизнес - търгува се с живота на хората и с техните надежди. В държавните болници те размотават до безкрайност и обикновено ти поставят грешната диагноза, в частните - за едно добър ден ти вземат най-малко по 50 лв. Хора, образовайте се, четете, грижете се за здравето си! Само така ще можете да противостоите на лошата здравна система, или по точно, на липсващата такава! Нацията ни изчезва заради нашето невежество и тяхната алчност!