Големият брой на раждания с цезарово сечение тревожи лекари и майки

По неофициални данни, ражданията по оперативен път са достигнали 40% у нас през 2008 г.
16 май 2009 11:38,
141
Големият брой на раждания с цезарово сечение тревожи лекари и майки
Снимка: БГНЕС

"Главоломно нарастващият брой цезарови сечения в българските АГ болници става повод за дискусии и тревога сред професионалните среди и майките. Секциото е коремна операция и като такава, тя носи редица рискове и усложнения за майката и бебето."

Това споделиха видни български АГ специалисти на конференцията „Секциото – необходимо и спорно”, организирана от сдружение „Естествено”.

По неофициални данни, ражданията чрез цезарово сечение са достигнали 40% у нас през 2008 г.

„Този процент е необосновано висок. Причините за главоломния ръст на секциото са комплексни – медицински, социални, психологически, културни. И все пак, извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано”, сподели проф. Атанас Кацулов, АГ специалист с 60-годишен стаж в областта и лектор на конференцията.

„Една от целите на нашето сдружение е да променим нагласите в обществото по отношение на естествения процес на раждане и да популяризираме активното раждане. Считаме, че всяка жена има право на избор кой е най-добрият начин да роди своето бебе и ние предоставяме информация за ползите от естественото раждане”, каза лидерът на сдружението Олга Дукат.

Форумът даде повод да се заговори и за възможността за нормално раждане след предишно цезарово сечение.

„В зависимост от сериозността на индикациите за първо цезарово сечение и ако те не са налице при следваща бременност, е напълно възможно и дори желателно раждането да се извърши по нормален път”, потвърдиха АГ специалисти.

Докторите и майките се обединиха около твърдението, че е нужно да се подобри комуникацията между лекари и пациенти, като по-добрата информираност на жените ще им помогне да избегнат страха от раждането и ще освободи лекарите от цялата отговорност по вземане на решенията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А НА ВСИЧКИ КОИТО ИМ ХАРЕСВАТ МЪЧЕНИЯТА ПРИ ЕСТЕСТВЕНОТО ИМ ПОЖЕЛАВАМ НЕ 24 А 50 ЧАСА ДА СЕ МЪЧАТ, ДА ГИ ШИЯТ В ДА ХВАНАТ БОЛЕСТИ И ДА ОТГЛЕЖДАТ САКАТИ ДЕЦА С ДЕФОРМИРАНИ ГЛАВИ. А ЧЕСТИТО!
79
0
 
0
 
! Отговори
jabata преди 15 години
Uf kato vi 4eta komentarite za "za" i "protif" savsem me dostra6a da stavam maika. imam dve mnogo dobri priatelki koito rodiha, ednata daje dva pati po estestven na4in i sa mi razkazvali 4e si e dalgo i bolezneno prejiviavane. Vseki e svoboden da pravi kakvoto iska v kraina smetka, az li4no o6te ne znam kakvo 6te re6a.... I MNOGO VI MOLIA NE NARI4AITE MAIKITE KOITO SA PREDPO4ELI SEKCIO LIGLI A IM BLAGODARETE 4E VAOB6TE SA SE NAVILI NA TAKOVA GEROISTVO V NA6I DNI
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
V prirodata vinagi e imalo samo EDIN nachin da se rodi... Ot li4en opit - dve rajdaniq - edno s epidural i vtoro - sys sekzio - dale4 si predpo4itam pyrvoto:) A za ti1q 40% rajdaniq sys sekzio samo moga da kaja - vidql ciganina med, ta si namazal i gyza :))) Da si napravish taq operaciq bez da imash osnovanie, samo shtoto lubimata ti folkzvezda rodila taka - ????
77
0
 
0
 
! Отговори
papi преди 15 години
Родих естествено (първо раждане) на 35-годишна възраст. Бях с перидурална упойка, болките бяха леки, бях в съзнание през цялото време. Е, имах малко шевове след това, ама не беше чак такъв проблем - 1 месец сядах странично, после нищо ми нямаше.Имаше едно младо момиче, родило със секцио на съседното легло. Беше получила някакви усложнения след операцията, болеше я ужасно, не ставаше, не искаше да си види бебето. Това й беше 5 ден там.Радвам се, че избрах този вариант на раждане - за щастие никой не трябваше да решава вместо мен.
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АЗ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАКВИ СА ТИЯ *** ДЕТО ИСКАТ НОРМАЛНО РАЖДАНЕ СЛЕД КАТО ОТ ОПИТ СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ДОРИ И С УПОЙКА УСЛОЖНЕНИЯТА СЕ СЛУЧВАТ НАИСТИНА-КАТО ШИЕНЕ И ПОСЛЕДВАШТИ БОЛЕСТИ, А ПЪК И ДЕТЕТО КОЛКО УМРЕЛИ ИМА ,КОЛКО С ИЗКЪЧЕНИ КРАКА , С БЕЛЕЗИ ПО ГЛАВИТЕ.ПРЕСТАНЕТЕ , НА БОЛКА НЕ СЕ ТЪРПИ АЗ КАТО НЕ МОГА ДА ТЪРПЯ НА БОЛКА КАКВО ДА ПРАВЯ А? СТИГА С ТИЯ ГЛУПОСТИ ЗА СЕКЦИОТО. НА НИКОЙ ДО СЕГА НЕ МУ СЕ Е СЛУЧВАЛО ДА ПОЛУЧИ УСЛОЖНЕНИЯ ОТ СЕКЦИО-ЗНАЧИ ВСИЧКО Е ИЛИ МИТ ИЛИ СЕ СЛУЧВА 1 НА 100 000.В ПРИРОДАТА ВИНАГИ Е ИМАЛО 2 НАЧИНА ДА СЕ РОДИ И ВИНАГИ СМЪРТА Е НАСТЪПВАЛА СЛЕД ЕСТЕСТВЕНОТО.А МОЖЕ ЛИ ДА ПИТАМ КАТО ТОЛКОВА ГО ПРЕДПОЧИТАТ СЛЕД КАТО В СМЪРТНА ОПАСНОСТ В НОРМАЛНОТО ВЕДНАГА СЕ ПРИСТЪПВА КЪМ СЕКЦИО И ПРИ БОЛНИ ХОРА СЪЩО.И ТОВА ЧЕ НЕ МОЖЕЛА ДА СТАНЕ ВЕДНАГА,ЕМИ НАЛИ Е ЖИВА И Е НЯМАЛО БОЛКА КАКВО ТОЛКОВА?КОЙТО ИСКА ДА ИЗМЪЧВА Е ЧУДОВИЩЕ,БЕЗОЧЛИВ ТИП.ЗНАЧИ ЖИВОТНИТЕ ИМАТ ПРАВО ДА НЕ БЪДАТ ИЗМЪЧВАНИ А ПЪК ЖЕНИТЕ СА ПО-ДОЛНИ ОТ ТЯХ И ТЯХ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ГИ ИЗМЪЧВАТ,АМИ АКО НЕ МОГАТ ДА ТЪРПЯТ НА БОЛКА?КЪДЕ Е ХУМАННОСТТА?
75
0
 
0
 
! Отговори
none преди 15 години
Po-prefarcuneno chudo ot bulgarkata dosega ne sum sreshtal.Vsichki stanaha mnogo specialni, ama shto ne se poglednat v ogledaloto, za da vidyat defakto kakvo predstavlyavat?
74
0
 
0
 
! Отговори
anon преди 15 години
Не съм раждала секцио, само нормално. Много спорове съм чела, но ще ви кажа от моя опит - след нормалното раждане почти веднага ставаш, можеш да ходиш, да си гледаш бебето и да го кърмиш. Секциото си е една операция, и то не много малка, и иска много повече време за възстановяване. При нормалното раждане боли, но като мине, всичко се забравя. А след секциото съм чувала, че болките са много повече до пълното възстановяване. Имах много разкъсвания, да, но след зашиването съм си същата, така да се каже. Шевовете не ми пречат по никакъв начин. Така че за мен е глупост и превземка да искате секцио при нормална бременност, ако няма усложнения и не се налага. А да даваш и няколко хиляди за това... не, не го разбирам.
73
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тва за възстановяването са пълни глупости.Още с конците си ходех на фитнес за кошмар на докторите.А естественото раждане сигурно щеше да ми съсипе здравето за винаги,а може би щеше да обремени и детето ми с някакъв недъг.И за сраствания не ми говорете-много по-добре зараства рязаното от колкото да цъфнеш като китка на 15 висящи и кървящи кървави парцала.
72
0
 
0
 
! Отговори
Христова преди 15 години
Аман от пропаганда! Аз съм абсолютно против някой друг да се тревожи вместо мен за начина, по който ще родя. Всеки да има право да ражда по начина, който предпочита. Не желая друг да се тревожи вместо мен дали ще родя секцио по желание или по естествен път. Тук става въпрос за личния избор на всяка една жена и майка. Защото докторите могат да твърдят, че е по-добре да е естествено, но когато жената няма психологическата нагласа да роди по този начин, естественият процес може да се превърне в кошмар.
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не съм казала, че втори път няма да родя, а че няма да е по същия начин - ако трябва ще си платя, но ще бъде секцио. Иначе съм готова и 3 деца да отгледам, ако имам възможност
70
0
 
0
 
! Отговори
perekli преди 15 години
...в ментори и пропагандатори.Трябва да има баланс ,но и право на избор.Не съм жена , но съпругата ми е разждала секцио - налагаше се .И още на другият ден ходеше , кърмеше и т. н.Не създавайте поредната психоза.
69
0
 
0
 
! Отговори
60 преди 15 години
69,второто поред раждане по естествен път е НАЙМАЛКО рисковото от абсолютно всички раждания!Това в световен мащаб.Щом не искаш да си го причиняваш-твоя воля.Заради такива като теб имаме уникална само българска статиситка.Може пък това да е приносът ни в развитието на човечеството,кой знае?Стига съм си хабил клавиатурата...Живи и здави!
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За тези,които не са раждали мога да кажа само,че възстановяването след нормално раждане е в пъти по-бързо и без негативни последици за майката в сравение след секцио. Повярвайте ми ! Раждайте си по естествен път,за ваше добро е !
67
0
 
0
 
! Отговори
Михайлова преди 15 години
Да изкажа и аз едно мнение ,родих нормално преди три год.в хирургиите на пещерско шосе в Пловдив при проф.МИЛЧЕВ използвам възм.да изкажа благодарност към него и целият екип там БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ дай Боже всички лекари да са като Вас, там всички хора си вършат работата с желание .Бях наплашена от нормалното раждане и твърдо исках секцио добре ,че професора ме разубеди ,болки ...болки имаше но всичко в границите на нормалното.Веднага след раждането имах възможност да си гушна бебчето а момичето на другото легло/ със секцио/ незнаеше къде се намира през целият ден а после неможеше да гледа детето си пълноценно въобще Така,че съветвам всички бъдещи майки следвайте естествения ход на живота.
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Aз родих по нормален начин ,трудно като на 69. Но и не исках по никакъв начин да чувам за секцио,защото аз самата така съм родена и много добре знам всички минуси за секциото. Когато раждах,беше безплатно за щастие,защото с мъжа ми бяхме гладни студенти на стипендии. С тези здравни реформи объркаха всичко.Превърнаха лекарите в писарушки.И в алчни изнудвачи,търгуващи с живота ни.Но за естественото раждане да добавя .Трудно или не,според мен това,което природата е решила за раждането,си е най-добре.
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всичко много хубаво, ама хайде, който не е раждал да не дава толкова акъл. Да са ни живи и здрави децата, но втрои път естествено раждане няма да си причиня. Първо имам толкова много шевове, че не е за казване, детето се заклещи по време на раждането, та стана още по тегаво, а за секс не можах да си помисле следващите 3 месеца, просто защото шевовете ме боляха......
64
0
 
0
 
! Отговори
60 преди 15 години
Тук е ролята на лекаря,да прецени дали при нормално раждане рисковете в конкретния случай няма да превишат тези,от раждането със секцио.В масовия случай се касае за пръдли/извинете ме за думата/,които размахват някакви пари и гонят гинеколозите да ги оперират,щото да не ги боляло...Не плаша никого,такива са реалностите.Дръпнете си филмчета и вижте.Ако се налага,разбира се,че ще те оперират.Това е смисълът н а раждането в болница-да има готовност за бърза реакция,ако нещо се обърка.Толкоз!
63
0
 
0
 
! Отговори
lulu преди 15 години
Имам две породени деца, родени по естествен начин. Мислех да раждам със секцио, но мойта гинеколожка ми каза следно: това е сериозна опрерация, а не като да ти зашият цип на корема, за да раждаш по лесно. В моя случай се оказа абсолютно права, защото за секциото трябват минимум 2 години промеждутък между бременностите. Болеше много, няма да лъжа, но не съжелявам въобще.
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Господине, благодаря за коментара Ви в подкрепа на естественото раждане, но не мислите ли че плашите тези, на които би се наложило секцио? Защо като не сте жена се включвате, като нямате представа какво е да ти предстои и да си задаваш въпроси?
61
0
 
0
 
! Отговори
Patetu преди 15 години
До 60- да сте живи и здрави дечицата ви и вие да си ги гледате. Аз чета всякакви мнения на специалисти и т.н. и знам,че въпреки всичко ще предпочета секцио, не от страха от раждане , защото упойката си е упойка с нея може да родиш и през носа ако ти се иска пак няма да усетиш, а заради всичките провлеми и проблемченца, които идват с възрастта.