Българските сервитьори са световният ни резил*

20-годишна германка описа културния шок в наш ресторант
4 фев 2010 18:19,
289
Българските сервитьори са световният ни резил*
Снимка: Булфото

20-годишна германка описа впечатленията си от Благоевград и местните хора в репортаж, озаглавен "Културен шок в ресторант", съобщава Дойче веле.

Клаудия Лодермайер следвала един семестър в Американския университет в Благоевград.

Ето част от репортажа на Лодермайер:

За да е пълен културният шок, свързан с бягството ми от германските продукти, оставаше да направя и последната крачка: хранене в истински български ресторант. Онова, за което не се бях сетила е, че културният шок няма да се отнася толкова до самата храна, колкото до обстоятелствата, свързани с нея.  Защото храненето в традиционната механа е само малка съставна част от едно значително социално събитие – пише студентката.

Като начало нашата група от осем души на бърза ръка беше настанена на същата маса, на която вече седяха двама български мъже и едно 7-годишно дете. Поръчването на храната в български ресторант е досущ като по други места на света. Но онова, което идва после, а - между нас казано - е под въпрос дали ще дойде изобщо - представлява съвсем друга работа.

Южнославянският манталитет не гледа на времето като на особена ценност. Спокойно отпуснати, келнерите все някога сервират поръчката, но да се чака цялата група да получи храната си е напълно безсмислено занимание. Дотогава всичко би изстинало. Яденето наистина е второстепенен фактор в една механа, което всъщност е беда, защото то е наистина вкусно - пише младата германка Клаудия Лодермайер.

* Заглавието е на Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
14
 
! Отговори
Анани преди 14 години
Странно ми е как така се прави репортаж на базата на едно заведение и един единствен опит ??? Човек си съставя мнение след като има опит, а не след като е пробвал едно заведение, някъде си, веднъж !!!!
244
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
МАЙ ОТ ИСТИНАТА МНОГО БОЛИ, КАКТО ВИЖДАМ ВСИЧКО ЖИВО ЗАПОЧВА ДА ОПИСВА КЪДЕ КАКВО СЕ СЛУЧИЛО,КАТО ПРИ НАС И КАКВО ОТ ТОВА,ЗАЩО НИЕ ВСЕ СИ ТЪРСИМ ИЗВИНЕНИЕ,АКО СЪСЕДА ТИ ИЗПОЛЗВА БИДЕТО ЗА ДА ПОВРЪЩА В НЕГО И ТИ ЛИ ТРЯБВА ДА СИ СЪЩИЯ ***?
243
0
 
14
 
! Отговори
ppancho преди 14 години
Пак за Франция:пък една овца в Нанси(бая западнал град) в на поръчка вечеря с бутилка вино-доста скъпо си позволи да състави изречение,че трябвало да ядем ордъовър десерт итн .през цялото време се държеше все едно Принцесата обслужва селпни и диваци,накрая мощно си закръгли сметката,която беше над 150евро.Така ,че и бълдгари са преживели културен шок във Франция...хехехеГоляма повлекана беше,а на тавана на ресторанта беше изрисувана Тайната вечеря...страшно грозно.Пък цените...световни: )))
242
0
 
14
 
! Отговори
Kamen преди 14 години
Обслужващият персонал се мисли за собственик на заведението. Така беше и по социализЪма :) просто си имаме традиции и аз мисля че това е нашият "чар" Добро обсужване има на много места по света, с какво да привлечем туриста? С нещо по-различно трябва..
241
0
 
14
 
! Отговори
Виктор преди 14 години
Бе право си е момичето, но явно без лафове от сорта "Южнославянски манталитет" не мож се мина
240
0
 
14
 
! Отговори
петър преди 14 години
хората знаят какво очакват, простотията си е при нас, дори и в съседна Гърция влезнеш ли в заведение при поръчка на една бира ти носят мезе, сандвичи и т.н Да не говорим, че ако нямаш дребни ще изроявят земята да ти вземат парите но няма да ти кажат като в Бг. " отиди ей там и ги развали"???ние сме си за ***
239
0
 
14
 
! Отговори
ppancho преди 14 години
В град Париж Франция има по-гани сервитъори от Бг.наистина ми беше трудно да намеря по гадни такива ,но споко -имааа: ))).Тм е напълно в реда на нещата ,след като не си кажеш веднага поръчката а и ти донесат менюто ,после да дремеш колкото германката в Благоевград.Ако не поръчаш достатъчно дебела сметка по техните очаквания-лошо,ако мн се заседиш-лошо.едно такова парче на брега на Сена ,след катого помолих да изчака една минута,после 20 мин не ми обърна внимание и все викаше-една минута
238
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
абе,българско непреходно.Да не се сърдим,а да се огледаме.ВЕЧЕРНО ВРЕМЕ СЕ НАПЛЮСКВАМЕ С ЧЕСЪН И РАКИЯ,НА ДРУГИЯ ДЕН СКАЧАМЕ В МАРКОВИ ДРЕШКИ ОТ ИЛИЯНЦИ,ПРЪСКАМЕ СЕ С БУЛГАРИ,КУПЕНО ОТ *** НА ЖЕНСКИЯ ПАЗАР,ВИРНЕМЕ ГЛАВИТЕ КАТО ПРАЗНИ ЖИТНИ КЛАСОВЕ И СИ МИСЛИМ, ЧЕ СМЕ " КЛАСНИ".БЪЛГАРСКИ " АРИСТОКРАТИ"
237
0
 
14
 
! Отговори
Siderov преди 14 години
offf aman ot kaprizni schwabi!!!!! vse pak tova e Blagoevgrad, kakvo ochakva po diavolite???
236
0
 
14
 
! Отговори
м преди 14 години
Нивото на обслужването в България започна да ми прави впечатление след като поживях в други държави. Дали ресторантчето е малко и забутано и евтино няма значение - келнерите винаги са усмихнати, бързи и често идват да те питат имаш ли нужда от нещо друго. Няма нацупени физиономии, подхвърлени от 50см менюта, полуголи сервитыорки и опити да си закръглят цената до колкото им изнася. Трябва малко да се поучим от примера на САЩ и някои западноевропейски дзржави, стига глупав патриотизъм!
235
0
 
14
 
! Отговори
Гастарбайтер преди 14 години
И аз мисля, че нивото на заведението има значение. Ако седнеш на долнопробна кръчма може и един час да чакаш. Сядал съм в механи, където всичко е на минутата и си заобграден от внимание..... говорим за класни заведения.
234
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Така погледнато, нито една кухня не е уникална. Навсякъде има влияние от близки и далечни страни. В това отношение обаче, българската кухня има най много уникални ястия, сравнено с всяка друга. Може би само без източните! Не става дума за сърми и скара, естествено. Първите уникални ястия, за които се сещам са от Родопите - пататник, клин, тенурки, колаци, катми, чомлек. Също и от шопско - лучник, зелник, пот Врачанския край - пълнени сухи чушки с боб, от Македонско - капама по Бански и т.н....
233
0
 
14
 
! Отговори
Споко! преди 14 години
Спокойно, навсякъде по света има мързеливи сервитьори. На някои места, в някои страни можеш да чакаш и един час , докато ти приготвят и поднесат нещо съвсем елементарно. Зависи от собствениците. Наистина трябва да инструктират персонала си и да изискват повече. А иначе- не сме чак толкова по-лоши. А храната ни ще е вкусна докато пуснат ГМО да завладеят полетата ни.Там насочете усилията, протестирайте,българи!
232
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
GET up GET Up THE WAY I LIKE IT IS THE WAY IT IS :)
231
0
 
14
 
! Отговори
meri преди 14 години
МИналта година ходих до Дрезден ,там в един ресторант до катедралата на брега на реката решихме д а обядваме ,за сервирането на поръчката чакахме 40-50 минути ,така че да не говорят германците за обслужване , а да не кажа че никкъде в магазините не се усмихваха продавачките
230
0
 
14
 
! Отговори
... преди 14 години
244, titpichen selski komentar.
229
0
 
14
 
! Отговори
amer. boy преди 14 години
тези германки са едни безобразно грозни същества!
228
0
 
14
 
! Отговори
keke преди 14 години
и аз си мислех че ние сме зле,но елате да видите как е в Грузия :) .тук има и германци също ,така че за нас остава надеждата някои от тях да напише по лоша статия,....в противен случай аз ще го направя :)п.с.- цветя сме за мирисане пред тея тука!!!!
227
0
 
14
 
! Отговори
nqma преди 14 години
Verno e 4e nikoga hranata ne q nosqt na vednaz. Sa6to taka 4e i servitiorite i barmanite i horata v kuhnqta ne si davat zor da si var6at rabotata.Ot druga strana gi razbiram, tezi pari koito polu4avat ne gi motivirat mnogo da rabotqt.Puk i sobstvenicite na zavedeniqta ne se zanimavat dostata4no da si stegnat personalaNo ima zavedeniq v koito obsluzvaneto e na nivo, malko sa, no gi ima
226
0
 
14
 
! Отговори
глупости преди 14 години
тая кой знае къде е отишла. единственото верно нещо е за това, че не носят основното едновременно както са свикнали западняците, но това не е болка за умиране. отново ни оплюват разни дето си мислят че белград букурещ и бяла са един и същ град