Българските сервитьори са световният ни резил*

20-годишна германка описа културния шок в наш ресторант
4 фев 2010 18:19,
289
Българските сервитьори са световният ни резил*
Снимка: Булфото

20-годишна германка описа впечатленията си от Благоевград и местните хора в репортаж, озаглавен "Културен шок в ресторант", съобщава Дойче веле.

Клаудия Лодермайер следвала един семестър в Американския университет в Благоевград.

Ето част от репортажа на Лодермайер:

За да е пълен културният шок, свързан с бягството ми от германските продукти, оставаше да направя и последната крачка: хранене в истински български ресторант. Онова, за което не се бях сетила е, че културният шок няма да се отнася толкова до самата храна, колкото до обстоятелствата, свързани с нея.  Защото храненето в традиционната механа е само малка съставна част от едно значително социално събитие – пише студентката.

Като начало нашата група от осем души на бърза ръка беше настанена на същата маса, на която вече седяха двама български мъже и едно 7-годишно дете. Поръчването на храната в български ресторант е досущ като по други места на света. Но онова, което идва после, а - между нас казано - е под въпрос дали ще дойде изобщо - представлява съвсем друга работа.

Южнославянският манталитет не гледа на времето като на особена ценност. Спокойно отпуснати, келнерите все някога сервират поръчката, но да се чака цялата група да получи храната си е напълно безсмислено занимание. Дотогава всичко би изстинало. Яденето наистина е второстепенен фактор в една механа, което всъщност е беда, защото то е наистина вкусно - пише младата германка Клаудия Лодермайер.

* Заглавието е на Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
14
 
! Отговори
Kurzel преди 14 години
ami nali i drugite 4ujdenci 6te go zabelejat ? ili na teb ne ti puka 4e sme prost narod zatova nikade ne ni iskat 6toto ne ni bolqt patkite za ni6to i vseki si e 6ef ...
224
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
shto li ma boli patkata za nqkva si germanka,da si sedi u geramny kat ne i haresva na groznata krava
223
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
prevzemki
222
0
 
14
 
! Отговори
Blah преди 14 години
Кое е точно уникалното на българската кухня, без да се заяждам...?Мусака, сарми, шишове, кюфтета, кебапчета, боб, таратор, шкембе чорба, баници и др. Има ги по целите Балкани. Това са средиземноморски манджи, потурчени и погърчени. Това не пречи да е много вкусно. Но уникално едва ли. Иначе статията е ужасно ***. Недоволни клиенти има навсякъде. Аз миналата седмица крещях на един сервитьор в Германия, защото не искаше да ми вземе кредитната карта, а ме кара да ходя в студа да търся банкомат.
221
0
 
14
 
! Отговори
bizona преди 14 години
taq vyprosna germanka e otishla v nqkoq dolnoprobna krychma nqmala e pari za neshto po elitno i sega pishe 4e bila ugorchena ... typotiq do shiq
220
0
 
14
 
! Отговори
Драгомир Георгиев преди 14 години
Единствено коментара ти показва колко си тесногръд, а един гръцки философ бе призовал да се познават интелигентните по скромността. Балканите не са тъмни именно поради ренесанса. Не бъди подметка на другите, Ренесанса се е зародил на Балканите. Един от първите паметници на ренесанса е Бояновата църква. Символите на това ново явление са лесни за разпознаване под третия слой. Купи си билет за градския транспорт и *** да се просветлиш!
219
0
 
14
 
! Отговори
адс преди 14 години
Божее и тая дига гюрултия за такова нещо.. Ами аз да обясня на госпожата ,че това е политиката на българските механи та да може да изгладнеят повече и да имат по-голям апетит след 1/2 часа.. пуу *** ,че прости германци.
218
0
 
14
 
! Отговори
Keyser Soze преди 14 години
Aма много големи *** има на този форум... дори сервитьорите от въпросната механа биха могли да се защитят по-добре от вас. А за Италия не дрънкайте простотии понеже ако не беше Ренесанса щяхте да си печете сега миризливите кебапи в/у огън от сухи конски ***. ПРЕДСТАВА си нямате какво влияние е оказала и оказва Италия на света... типични тесногръди *** от Балканите...
217
0
 
14
 
! Отговори
MOHEB преди 14 години
Абе префърцунените госпожици като не ги кефи да си хващат чукалата и от там от където са дошли да се махат че амън !
216
0
 
14
 
! Отговори
Ь преди 14 години
Тая 20 годишна германка със *** увиснал до земята и лице като на свинкя явно не се е*е и си го изкарва на хората. Освен това нищо конкретно не е успяла да каже тъпата пу*ка.
215
0
 
14
 
! Отговори
nenormalni преди 14 години
abe tez sa nenormalni hora... zaslujava si da 4aka6 2 4asa v bulgarska mexana za da ti prigotvqt edna 4iniq gore6t bobotkolkoto da qde6 studena salata ot domati v Germaniq koqto e s vkus na odurtqla krastavica...da gi *ba ma*nata
214
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не виждам нищо чак пък толкова обидно,германката май не знае,ЧЕ В МЕХАНАТА СЕ ПИЕ ПЪРВО РАКИЙКАТА С МЕЗЕ,ПОСЛЕ СЕ ЯДЕ!През това време се приготвя поръчаното ястие.Не ми се вярва да са им дали студено ядене,та на българите им текат лиги пред чужденците независимо как изглеждат.Какво като е имало на масата дете и двама възрастни българи???!!!Поредната *** с измит мозък "западнячка" АБЕ АЙ СИКТИР!
213
0
 
14
 
! Отговори
Elmo преди 14 години
Ми то затова се казва кръчма,сервиарт когата могат,не е ресторант да има звезди папионки и т.н.Това да не ти в някоя Немска Авиокомпания да сервирата на секундата ;) Бих казал че национализмът на Немците е прословут,само да не ги върнем в годините когато Цезар ги е газил какви са били цървуланчовци а ние сме си имали Хан ;) И до ден днешен си Пазим нрава, но да поправя редакторката че ние не сме СЛавяни идващот от латинското Славос в превод роби ние сме Българи!!! И сме най старата нация в ЕС
212
0
 
14
 
! Отговори
Азимут преди 14 години
Преди няколко години имаше в "168 часа" голям материал за туристи - гермаци, скандинавци, руснаци. Заради евтиния алкохол ли, заради що ли, но освен, че бяха се сбили с всичко дето ходи на два крака, бяха изпочупили де що има витрина. Един загорял 17-годишен датчанин, мисля, го примамила жрица от малцинствата да се поопознаят на плажа. По време на междукултурния обмен от тъмното изскачат братята на въпросната и с ханджари го отървават от портфейла му. А помните ли го това - напишете в Youtube German parody about Bulgaria.
211
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За толкоз пари,такова обслужване,госпожице!Дошла тук и по презумпция решава,че трябва да плюе местните.Ами пробва ли няколко заведения,за да пишеш така генерално?Ами отчете ли факта,че такива неща се случват навсякъде по света?И не,не защитавам Бг обслужването,всички си го знаем,по-скоро негодувам за това,че всички западноевропейци идват тук и се мислят за много повече от нас.Хайде,мерси!
210
0
 
14
 
! Отговори
Азимут преди 14 години
Бях чел нещо английско за нашите заведения, но там критиката за обслужването беше от чисто професионална гледна точка. Така че нищо дразнещо. Лошото при въпросната фройлайн е, че тя гледа всичко в мирогледен аспект и едва ли не заради една студена мешана скара ни пише в графата низша раса. А нашта кухня си е историческо свидетелство - съжалявам, че сме нямали колонии и че зимъс пада по 2 м. (някога, де) сняг, но това е положението - все някой някак си е оцеялявал. Съжалявам, че в ХV в. не са мислили за височайши посещения на светите немски бюргери и еснафи. Южнославянски манталитет, ли - в Сърбия щяха да й задръстят артериите със свинско, да я подлютят до мозъка на костите и накрая да я пратят да си ходи, защото там много обичат немците (от 1941 г. насам особено).
209
0
 
14
 
! Отговори
ДО 195 преди 14 години
АМА ЧЕ СИ ***,НЕ ВИЖДАШ ЛИ,ЧЕ ЧОВЕКА СЕ БЪЗИКА СЪС СТОИЧКОВ.ТОВА СА НЕГОВИ КУЛТОВИ РЕПЛИКИ.
208
0
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 14 години
А честит рожден ден, на патерица може би... Поздрави на леля Мира (е6еш ли я още?) и музиканта Гошко, дето клати лошко. Как мина сесията на бате ти Стефчо?
207
0
 
14
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 14 години
МОЖЕ И ДА НЕ Е ТОЧНО ТАКА...
206
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нахранете бързо немските ***! Шнелл Шнелл!