Бити и тормозени мъже си правят приют в Бургас

Идеята им била заимствана от Сърбия
9 фев 2010 14:41,
112
Бити и тормозени мъже си правят приют в Бургас
Случаите на тормозени от жените си мъже изобщо не са единични. Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Мъже от Бургас, които са станали по една или друга причина жертви на психическо или физическо насилие, замислят да си направят приют.

Идеята е заимствана от Сърбия. Там, в град Чуприя, има вече открит приют за мъже, подложени на семейно насилие. Той е основан и открит от неправителствената организация „Мъжка сигурност”.

Трима мъже, жертви на насилие, са потърсили помощ през последния месец в Центъра за обществена подкрепа в Бургас. Те били малтретирани психически и физически най-вече от децата си, които ги тормозели да препишат недвижимото си имущество на тях.

Онези, които склонят, остават без дом и често завършват дните си в домове за стари хора.

Психолози от Центъра споделиха, че в практиката си са се сблъсквали и със случаи съпруги да прилагат физически тормоз върху съпрузите си.

Те посягали на половинките си само защото не носели пари вкъщи. Често малтретираните мъже са изгубили вяра в съдебните и държавните институции, тъй като "те са винаги на страната на жените".

В бургаския кризисен център за помощ и подкрепа на жертви на насилие има специални стаи, където може да бъдат настанени както жени, жертви на насилие, така и мъже.

През последния месец в Бургаския съд са заведени 7 дела срещу насилници, от които 6 са с молба за незабавна защита, съобщи Валентина Станкова от Центъра за обществена подкрепа към община Бургас. През първия месец на Новата година са проведени спешни консултации с 22-ма клиенти, от които 19 са жени и трима са мъже.

Жертвите на домашно насилие предпочитат да говорят за проблемите си с юристи и психолози. Малка част от тях се обръщат към полицейски инспектори и общински служители.

Немалка част от жертвите на домашно насилие в Бургас оттеглят молбите си, след като веднъж вече са искали да заведат дела срещу съпрузите побойници. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 14 години
Аз мога да оцветя сивото ти ежедневие, стига да не си женена прекалено отдавна и да ти е закърняло желанието... и външния вид.
34
0
 
0
 
! Отговори
жена преди 14 години
Има грешка в заглавието на приюта - това не може да е ПРИЮТ ЗА МЪЖЕ! Къде са мъжете? Няма ги!
33
0
 
0
 
! Отговори
lady godiiva преди 14 години
Браво Странджа, случил си на жена, една дама има нужда и от социални контакти и от време за себе си. Който иска жена да му чисти и готви - да си наеме слугиня. Или да не реве после, че жена му заприличала на торба и миришела на запръжка, а не на парфюм
32
0
 
0
 
! Отговори
ivo преди 14 години
Имаш 2 варианта единия е да си извадиш приятелечето от шкафа,другия да си робиня на чужденец
31
0
 
0
 
! Отговори
Петя преди 14 години
Ами моя като се напи една вечер и ми вика да ме изходиш, че не *** държат краката. Изходих го да не се препикае, а после като му теглих един шут в тоалетната и си разби носа. Алкохолици! Как да се оправяш с тях, работа не похващат всяка вечер почерпени. Бой и това е истината.
30
0
 
0
 
! Отговори
VOV преди 14 години
ОПРАВЯМ ЖЕНИ - ВСЯКАКВИ! СТИГА ДА СА ПОД 130 КИЛА. ТЕЛ: 02/963....
29
0
 
0
 
! Отговори
хмм преди 14 години
И тва ли ви е водещата новина?Имам чувството че тука темите се пускат от *** и комплексирани женици.Много бой ли ядете вкъщи?
28
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
Тя мойта не е за описване Ама хайде да бягам че са пуснали топъл хляб на магазина А мойта е капризна и не яде студен
27
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 14 години
А българските жени стават само за износ като магистралки.
26
0
 
0
 
! Отговори
мейс преди 14 години
Напълно съм съгласна с теб и аз вече се чудя за какво ми е мъжа. Освен да лежи и да се оригва друго не прави.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
18 е много прав/а, българските мъже за нищо не стават
24
0
 
0
 
! Отговори
do 18 преди 14 години
pravilno i az sam saglsna s kolejkata lezbiika
23
0
 
0
 
! Отговори
Ал Бънди преди 14 години
Предстои интересен спор. С нетърпение очаквам да се включат и дамите, а не само да четат коментарите и да си траят.
22
0
 
0
 
! Отговори
а преди 14 години
макар да коментарите да са смешни - темата е сериозна. на нашата улица имаше старец, който бе пребиван от 2 - те си дъщери редовно. бяха курвета и се пускаха на силните за деня. горкият се бе самоубил
21
0
 
0
 
! Отговори
Ь преди 14 години
А кой те би по главата да си хванеш такава *** за жена?
20
0
 
0
 
! Отговори
Човека Долар преди 14 години
Аз като един от най- влиятелните и заможни финасови корифеи в глобален мащаб мога да заявя, че нямам проблем с жените. Това, което не може да се купи с пари, се купува с още повече пари. То затова дойде и кризата де, ама това е тема на друг разговор.
19
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
Ами и чистене и пазаруване и пране и готвене А тя моята е все по кафенетата
18
0
 
0
 
! Отговори
papi преди 14 години
Ха-ха-ха! Да спасим мъжа! Горките представители на силния пол, вече и ги тормозят. Извинете ме, но не можах да се сдържа. Гледам наоколо разни колеги - ами една крушка не могат да завият. Стана така, че дамите и парите за семейството осигуряват, и децата гледат, и с домакинската работа се занимават. Само не знам за чий са им мъжете в къщи тогава.
17
0
 
0
 
! Отговори
Поли преди 14 години
Често малтретираните мъже са изгубили вяра в съдебните и държавните институции, тъй като "те са винаги на страната на жените". Ето това е основният проблем.Може да съм жена,но все пак трябва да се гледа обективно на даден проблем,защото НЯМА значение половата разлика.А само да вметна,че повечето представителки на моя пол могат да убият половината човешко население с отровата,която бълват.Гадно ми е да призная това,но с всеки изминал ден се убеждавам все повече.Лек ден.
16
0
 
0
 
! Отговори
личен състав преди 14 години
Гюро *** и теляците от Централна баня ще са персонала