3 март в Кърджали - поп, мюфтия и кмет на кафе

Единни са, че празникът е освобождение, но и обединение
3 мар 2010 16:03,
452
3 март в Кърджали - поп, мюфтия и кмет на кафе
Поп, кмет и мюфтия в "Ганкиното кафене". Снимка: БГНЕС

Трети март в Кърджали събра на една маса за празнично кафе отец Петър Гарена, районният мюфтия Бейхан Мехмед и кмета Хасан Азис.

"На този ден черпя с кафе кмета и мюфтията в знак, че празниците ни събират, независимо от историческата им обремененост. Нарочно го пием в такова народно кафене, на открито, а не в някое претенциозно. Смятам, че този празник е на всички. И както е било по време на освободителната война – в нея са участвали, независимо от пол, вяра и народност всички, които са обичали това отечество", обяви свещеникът.

Още по темата

"Това е традиционното ни кафе в Ганковото кафене, така сме го нарекли заради характера му, в него всеки ден се събират българи, турци, българомохамедани. Националният празник е денят, който отново ни събира всички на едно място", присъедини се и градоначалникът Азис. 

"„Аз съм новобранец, ще се уча от тях, идвам с чисти намерения. Всяка религия цени щастието, социалната хармония и моята идея е същата като тяхната – да бъдем единни и в празник, и в делник", каза на свой ред младият мюсюлмански духовник.

"Това е празникът на Освобождението ни, но и на обединението ни. Ако някой не обича мястото, където се е родил, майката, която го е откърмила, пък била тя и циганка, той не е човек", отсече поп Гарена.

Преди празничното кафе тримата се включиха в общоградските тържества за трети март пред Паметника на освободителите в Кърджали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
До момента има скици за това, как са изглеждали славяните (худ.измислици), но няма никакво доказателство за "милионите" славяни по нашите земи, които са били толкова много, че са претопили "пра-българите".. Само дето и една следа не са оставили, че са били тука :) :)
386
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Много неща се разминават с представата за пра-българи и славяни.. :) Според мен няма нито пра-българи, нито славяни, а народ (племе), което говори език от обща езикова група с други народи в тази част на Европа. "Славяни" най-вероятно идва от "слово" или "слава на Бога" и е наложено като нарицателно за етническа общност през 17 век, с цел руско влияние върху "побратимите" Балкани...
385
0
 
1
 
! Отговори
един българин преди 14 години
До: КирилДа, аз това исках да кажа, аз не знам турски, но освен google translator използвам и Уикипедия, и онлайн речници на много езици, и в крайна сметка научих много интересни факти. Които съвсем се разминават със новата митология за прабългарите.
384
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
google translator знае и български и турски
383
1
 
1
 
! Отговори
един българин преди 14 години
P.S.: Нека някой който знае турски (турчин или българин - няма значение) да потвърди дали на турски Бог е Танръ (а не Аллах, която дума има арабски и семитски корени)!
382
0
 
2
 
! Отговори
един българин преди 14 години
До: номер 419Остави ги, и те не знаят какви са. Писна ми да манипулират общественото мнение с тия кюрди! Кюрдите са ираноезичен народ. Турците, естествено са тюркоезичен народ. Не случайно зададох въпроса - как е Бог на турски? Във всеки случай не е Аллах (което е на арабски), а Танръ - вариант на прабългарския Бог Тангра. Тенгризма е религия срещаща се в тюркските и монголските народи, а прабългарите най-вероятно са били смес от тюркски и угрофински народи. Всичко друго е пропаганда!
381
0
 
0
 
! Отговори
Неутрален преди 14 години
На едно място четох за кюрди,на друго място пък четох че са били с българско потекло.
380
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Между понятията тюрки и турци има разлика бе пич. Тука един из форума твърдеше че бил тюркобългарин, ти сега друго твърдиш. А уточнете се де.
379
1
 
2
 
! Отговори
jiko преди 14 години
glupacite da vzemat primer ot tiah, stoto vsichki jiveem v edna darjava
378
0
 
1
 
! Отговори
Turk преди 14 години
da , kazvam go te sa turki ili ako trqbwa da pi6a za da razbirate "turci".
377
1
 
1
 
! Отговори
един българин преди 14 години
До: 412Не, аз те питам сериозно! Нали казваш че уж знаеш турски? "Знам езика ви" - тоест - езика на турците би трябвало да е турски нали така?Знаеш краставици, само пишеш каквото ти дойде...
376
2
 
1
 
! Отговори
ee преди 14 години
от този в дясно направо ме хваща ортикария, мазна мутра
375
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 14 години
бог на турски е българин. :))) рай на турски е България, а ад - анадол. Други въпроси?
374
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Благодаря!Най-после някой да има смелостта да каже, че българите не са тюрско племе или татари!
373
2
 
1
 
! Отговори
един българин преди 14 години
До: номер 370Хайде, като знаеш турски, ще ми кажеш ли как е Бог на турски?
372
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кои етноси се увеличават?? Аз освен *** за друг не знам да се увеличава. И как ще образоваш човек който не го желае?? Ще му наливаш с фуния ли.
371
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Даааааааааа по света има 6 милиарда турци .... :)))))
370
1
 
1
 
! Отговори
Turk преди 14 години
te sa Turko-tatari be , kaji na tqh 4e sa bylgari da vidim kakvo 6te ti kajat ...
369
2
 
1
 
! Отговори
БГ преди 14 години
Аааа какъв проблем питаш имаме? Никакъв, като изключим, че искате да проговорим на турски и да се дупим по джамийте.... като изключим че си мечтаете БГ да стане част от ТР.... никакъв проблем нямаме.
368
0
 
2
 
! Отговори
истина преди 14 години
в някаква област в русия има ким 8 милиона булгари само че са мюслумани те са българи като наще от един корен са само че тоя брат които дошъл тук са приели христа а ония исляма та тва е