Подземни съкровища в центъра на София

Или какво разкриха разкопките за метрото
18 мар 2010 09:51,
128
Подземни съкровища в центъра на София
Снимки: Dnes.bg

Строежът на втория лъч на софийското метро доведе до разкриването на нови факти от многолетната история на града.

Изненадващо, първите останки от миналото (гробове от периода на българското Възраждане) „лъснаха” буквално на сантиметри от асфалтовата настилка на столичния булевард Мария Луиза.

Извършваното в момента археологическо проучване по трасето на големия инфраструктурен проект е планирано и няма да стане причина за забавяне на пуска на метрото.

Още по темата

Въпреки многото строежи и изкопи, извършавани многократно и на голяма дълбочина, в самия център на столицата вече са разкрити останките от сгради и структури от три различни епохи.

В списъка на откритията са две средновековни църкви, два некропола (около тях), засечени са сгради от периода на късната античност (IV –VII в.) и антична улица, подобна на запазената частично в подлеза между Президентството и Министерски съвет.

Откритите в близост архитектурни детайли (част от колона, база и архитрав) говорят за наличието на представителна антична сграда или сгради в близост до извършваното проучване, което попада и в рамките на крепостните стени на Сердика.

Особен интерес представляват и пластовете от периода на Средновековието. Поради продължителността на живота в голям град като София често средновековните останки са разрушвани от по-късни сгради, изникнали на тяхно място.

И двете разкрити цъкви са запазени частично, разсечени от прокарания водопровод и колектор на кабели през 50-те години на миналия век, когато археологическите проучвания не са били обвързани с изграждането на подземната инфраструктура.

По тази причина изненадващо откритие се оказаха запазените стенописи и в двете църкви.

В първата по-малка църква (която вероятно датира от XIII – XIV в.) те още не са разкрити, заради трудния достъп и опасността да бъдат увредени от атмосферните влияния.

Вторият слой стенописи на втората, по-голяма църква, предизвика възхищението на специалисти, които го сравняват по качество и цветове със стенописите на Боянската църква.

Един от най-неотложните проблеми, чието разрешаване предстои е как и къде ще бъдат запазени стенописите, които е възможно да датират още от края на XII в.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Чудесно е ,че има толкова коментари по темата значи не всички се интересуват от мутри,мутреси и техните чаршафи.Четох,че метрото е много под улицата,просто се мисли как да бъде показано откритото и да се съедини с отворения пасаж м/у МС и Президенството.
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето списък на столиците на България- Плиска, Преслав, СКОПИЕ, ОХРИД(при самуил), Търново, Видин(столица на Видинското царство), Никопол(след падането на търново),Каварна(столица на добруданското десподство),София.В списъка не съм посочил столиците на феодалните владения през 13 и 14 век-например на Добромир Хриз, Момчил, легендарния,но исторически съществувал Крали Марко.Към столиците може да се добави и град Куманово-при Карпошовото въстнание Куманово е свободен и главен град за цели 3 месеца
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
То под Цум е пълно с останки от стара София! И под министерски съвет са крепостните древни стени-не ми се мисли като са строили сградите какво е станало със древните крепостни стени
99
0
 
1
 
! Отговори
селянин преди 14 години
Да, хронологически си прав. Дядо му като се е заселвал там още тогава е знаел, че един ден ще стане столичанин. :)))
98
0
 
7
 
! Отговори
Мнителна преди 14 години
Още малко и ще разделите България на две със столици София и Пловдив. Каквото и да става, българите все се делим.
97
3
 
0
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Имайки предвид какво вече е открито в подлеза между Президенството и Министерски съвет, а също така и от другата страна на градинката до банята, "специалистите" вероятно силно са били изненадани, че такова нещо може да има точно в тоя район...
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ми той и Бай Ангел - Пророка твърди, че Исус е бил българин, ама... аман от егоцентрици!
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ми то Кубер е брат на Аспарух-те нали са живели по едно и също време. А братята македонци много се дразнят ,като разберат, че Кубер с неговата армия се заселва в земите на днешното прилепско поле...! Значи,Кубер като е тръгнал към Македония-софиянецът се е заселил в Сердика-кво лошо има да си вярва човека
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Също така беше открит и пункт за изкупуване на скрап от XII в., както и *** ***'ала от XIII в.
93
1
 
1
 
! Отговори
селянин преди 14 години
Не бе, ясно си го пише - Аспарух :)
92
0
 
4
 
! Отговори
Софиянец от 13 век преди 14 години
Пич-построени от българите са например старините до банята-зад трамвайната линия при чешмите!А от втората българска Империя(да-Империя, така ни казват на английски-първа и втора българска империя!) -боянската църква
91
2
 
2
 
! Отговори
Мнителна преди 14 години
Пиши на кирилица, изказваш се за българската история все пак.
90
0
 
0
 
! Отговори
чоки преди 14 години
Мнителна, някъде пише ли в статията откого са построени царквите. Коментарите бяха по повод на изказване, че имало постройки от прабългарите, а Сердика попада в български ръце чак през Хвек. Назови ми църкви или други открити старинни градежи в центъра на софия, които да са строени от българите. Абсолютно всички по нови храмове са строени в-у най-ранни църкви от римско време: Ротондата, Св. Петка Самарджийска, Св. София - дала съвременнот име на града.
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ааа, той е дошъл в софия с армията на Кубер
88
0
 
1
 
! Отговори
селянин преди 14 години
Бричед, объркал си се! Сердика влиза за пръв път в границите на България по времето на Крум - началото на 9ти век.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
докато се чудят да започнат отсечката Младост 1 - Бизнес парк София
86
3
 
3
 
! Отговори
софянец от 7-ми век преди 14 години
А такаааал селяни видяхте ли ,че София(Средец, Сердика, Трапезица) е древен град! София на софиянци-моят род е дошъл в София по времете на хан Аспарух-аз съм от 14 века с род в София!
85
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Някои твърдят, че Русия била най-голямата българска държава. Супер!...
84
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Русия е заквасена от българските книги... Киприян и Търновската школа.
83
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 14 години
Нещо повече, по-това време (времето на идеята),река Янтра се е наричала Тибър. Не дори Трета Тибър.