Отбелязваме 9 май - Ден на Европа и Ден на победата

Преди 59 години е направена първата стъпка към създаването на ЕС
9 май 2010 10:32, Видка Атанасова
884
Отбелязваме 9 май - Ден на Европа и Ден на победата
Честването на Деня на победата в Москва. Снимка: БГНЕС

Днешният ден – 9 май се отбелязва като Деня на Европа и Деня на победата над фашизма във Втората световна война.

На този ден през 1985 година в Милано лидерите на Европейския съюз решават да се чества като празник Деня на Европа, защото преди 59 години на този ден е направена първата стъпка към създаването на ЕС.

В Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация". Речта на Шуман е вдъхновена от идеите на френския държавник и икономист Жан Моне.

Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ.

Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

През април следващата година по инициатива на Франция е подписан договорът за създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС).

Той е подписан от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, като по този начин се учредява първата европейска общност.

Но на 9 май се празнува и един друг празник – Деня на победата над армиите на Хитлер. На 7-ми май 1945 г. в град Реймс е подписан предварителен протокол - капитулация.

На 8 - ми май, представители на Немското главно командване в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

"Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите“, пише в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод.

Никой не отрича ролята на Съветската армия за разгрома на Хитлер, но и никой не може да забрави, че тогава Европа беше разделена на сфери на влияние и това забави развитието на страните зад Желязната завеса.

Трябваше да минат 45 години, за да започне това обединение на свободни народи. И едва сега, 65 години след края на Втората световна война, един руски президент призна, че СССР е била тоталитарна държава, в която са били потискани правата на хората.

Парадът на Победата от Червения площад в Москва се излъчва пряко на улични монитори, разположени пред Паметника на Съветската армия в София.

Вицепрезидентът Ангел Марин поднесе венец пред паметника на Незнайния войн в София. На тържествена церемония бе издигнат европейският флаг.

На площада присъства знаменен взвод от Националната гвардейска част, изнесени бяха знамена светини. Пред Паметника на незнайния вой венци и цветя поднесоха представители на чужди посолствата в България (Посолствтото на Русия, Украйна, Беларус), а също и много граждани.

Венец и цветя поднесе председателят на БСП Сергей Станишев и други представители на партията.

Национални танци и музика от страните от Европейския съюз, викторини и представления за деца ще има днес от 11.00 ч. на различни места в София по повод Деня на Европа.

В Южния парк, както и пред Народния театър, НДК и големи търговски центрове гражданите ще могат да
гласуват за това, което според тях е най-важна задача на Европейския съюз през 2010 г.

От 17.00 ч. и от 19.00 ч. в Дома на киното ще бъде прожектиран филмът "Източни пиеси".

До 15 май в Софийската градска библиотека е открита фотоизложбата "50 години Европейски парламент". Също до 15 май в градината между Народното събрание и Софийския университет може да бъде видяна изложбата на открито "България и Европа".

С 8-часов безплатен концерт ще бъдат отбелязани Празникът на Европа и Денят на победата, над 40 изпълнителя и формации от 6 страни от целия свят ще огласят площада пред храм-паметник „Александър Невски”.

За кулминация на концерта са запазени любимите на поколения българи песни на култовата руска рок-група „Земляне”. Участниците на Беларус в тазгодишната Евровизия - „3+2”, групата на Алла Пугачова – „Рецитал”, френската рок банда „ITAC”, македонският артист Мартин Вучич, Sixth sense от Русия и италианската певица Валентина Мей са другите чуждестранни изпълнители, които ще зарадват публиката.

Към тях се присъединяват множество обичани български музиканти „Мастило”, Петя Буюклиева, Дичо с новата си банда VOXX, Deep Zone Project, Калин Вельов, Камелия Воче, Ваня Костова, Кристина и Михаил Белчеви, Боян Михайлов, Shiney Dolls, Лазар Кисьов.

Към тях ще се присъединят Представителният ансамбъл на въоръжените сили на Република България, както и Частно училище за танцово изкуство „Г.С. Уланова” – Руски лицей.


884
Напиши коментар Коментари
678
0
 
6
 
! Отговори
Свобода преди 6 години
9 май 1945 г. - Денят на победата на д фашизма, освобождаване на Европа от хитлеризма. каккъв смисъл има тук да коментирате политиката, като станал въпрос за милиони хора, които са загинали, и загинали са най-добрите, които наистина се бореха за земята си и семействата си. Това е трябва да бъде ясно на всеки нормален човек. Но тук във форума обичат да се изявявт хората, които нямат нито култура, нито са информирани, просто с нисък интелект. Жалко, с таково мислене нищо хубаво не ни очаква.
677
1
 
3
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 7 години
забравяш САЩ , надявам се не нарочно , иначе за другото може да се каже че си прав , почти , интересна теза разви определено
676
3
 
3
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 7 години
за пореден път се убеждавам че този елемент Василев определено съжалява че Хитлер не е спечелил войната , думите му доказват точно това и сега каквото и да кажее просто бесмислено , с такъв открит *** и бесмислено да се говори въобще , а що се отнася до мене фешизоиден плъх ще ти кажа - БЪЛГАРИН съм и такива като тебе ги познавам идеално ,няма какво да ти кажа повече , безмислено е
675
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така мога науча и робот говори с лозунги: "комунизъм унищожил Света", "комунизъм най-лошо нещо на света", "Българи били под руско робство"! Покажете, че вие човек, а не робот, докажете с факти ваши лозунги.:)))
674
1
 
3
 
! Отговори
Ленка преди 7 години
Дай пример за изгубев суверинитет, а аз дам сега за последни 20 години много примери за изгубен суверинитет на БГ. Искаш правим списък. Довечера мисля публикувам цифри убити корейци, японци /от втора атомна атака, защото била излишна напълно/, виетнамци, латино американци, германци /Дрезден разбит ненужно/, иракчани, афтанци, сърби, либийци /навярно пропускам някого/ ат твои братя американци. Хайде говорим най-после с факти, а не лозунги.
673
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алигатор и цял НОРМАЛЕН свят празнувал Ден на Победа и Ден на Европа? Вие, които говорите обиди, какво празнували или навярно плакали на 9-ти май??!? Българи трябва празнуват, защото американски бомбандиравка спрели и БГ не била разкъсана както искали САЩ и Англия, благодарение на руска дипломация БГ запазва граници + Южна добруджа. Но навярно нищо пак не ви ясно..:))))
672
2
 
2
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 7 години
По това което си написал разбирам що за *** си и се радвам че все още има хора които могат да мислят за разлика от такива като тебе , и още нещо като толкова ти харесва бегай да ти сложат чип като на куче тогава да видиш свобода и демограция жалък чакал , на коментатора под твоя ще кажа - тази година никой не е бил поканен на парада , няма покани - поняли !!! Виждате ли какви сте , жалки западни *** ,но за ваще най-голямо съжаление ..... защо ли на парада имаше английски, американски..
671
4
 
6
 
! Отговори
възмутен гражданин преди 7 години
И кво празнуваме сега? Как сталиновите монголски орди изклаха, изнасилиха и разграбиха Европа и разделиха света на две? Честита сссссвобода!

(А Меркел отишла там да празнува и танцува на гробовете на дедите си? (другите глави поне показаха среден пръст на наглата покана на Путин)
Пфффф срам, мъка, срам, мъка...
670
5
 
5
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 7 години
А на тебе василев ще кажа вземи си калкулаторчето и смятай момче надявам се че можеш да боравиш с такова нещо и си го виждал , не знам обаче колко хапчета ще ти трябват после като разбереш твойте любимци колко народ са избили , за другите бегом в леглата с майн кампф
669
5
 
4
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 7 години
Ленка не се ядосвай само пълни глупаци могат да бръщолевят една и съща помия , интересно защо като ме няма и ще се скъсате да плювате , като ви гледам сигурно и оръжие само на филми сте гледали у първа паразити западни не знаете д кой пишете , за история сте пълна нула , на вас е достатъчно да се каже едно и сте умряли - мирните и толкова загрижени запаняци садат в Ирак цветя , с промити мозъци е просто безмислено да се говори , за едно сте прави обаче -ПОБЕДИТЕЛИТЕ ПРАЗНУВАТ - 9 МАЙ
668
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
любов необяснима, г-н Василев, нищо добро не видели от нас , тровили сме ги, буклуци сме им продавали..................... или просто имперски рефлекси на една бивша империя.........лека
667
0
 
1
 
! Отговори
Ленка преди 7 години
Не живяли добре, но поне нямали кредити, а държава опростявала кредити за жилище на млади, а и показатели като смъртност, раждаемост медицинско обслужване били твърде далеч и добри от сега, специално за БГ говоря, защото и вас накарали станете роби банки..хайде лека.
666
1
 
2
 
! Отговори
за 734 преди 7 години
не е така г-н Василев, тя не е в свободна държава, навярно нямате представа каква цензура има в руските форуми, но олигарсите ги впрегнаха , както на времето комунистите............ жалко за тях, симпатични са ми обикновените хора.......таз тук е промита
665
1
 
1
 
! Отговори
за 731 преди 7 години
ами 4 , сам съм други няма :))
сега няма да мога да спя от страх :))

ако знаеш колко си зле.............. ама на руски май нямате думата свобода
664
1
 
1
 
! Отговори
Ленка преди 7 години
Аз сама написала какво яла в руски стол и как била отровена.....Те нямат право гледат на нас с такова око, те непрекъснато връщат към Студена война, те приемат нас и вас не за хора.
663
1
 
1
 
! Отговори
Ленка преди 7 години
Ааа..сещам се, този стил писане много познат, вие тук не повече от 4 човека, които пишете с/у Руссия, само чудя кой заспал и..... сложен за консул в София. Термини като "съветско робство" и други юридически неправилни термини изпозвали за описание на исторически периоди, той трябва заведе дело за уронване авторитет РФ! Вие не виновни, че 4 човека пишете глупости, консул виновен, че не обръща внимание, защото вие направо за съд.
662
1
 
1
 
! Отговори
za 728 преди 7 години
свободата има цена, но точно ти няма как да го разбереш за жалост ........ лека
661
1
 
1
 
! Отговори
Ленка преди 7 години
Мое слово подкрепено с факти, но този 724 само лозунги, ние не на митинг:))))) Никаква мисъл не прочела от вас! Прочетете писмо 721-човек написал, че когато били с нас всичко произвеждали, а сега?
660
1
 
3
 
! Отговори
за 726 преди 7 години
комунистете слънце ни съсипаха, същите дето съсипаха и вас
659
1
 
0
 
! Отговори
Ленка преди 7 години
Писмо 721 много вярно, помислете защо сега няма технологии, защо вие вече извън игра, кой ви съсипа? Не ние, когато били с нас всички технологии развивани, САЩ ви съсипа-помислете на това!!! Прочетете писмо 721 и мое твърдение..