Колко мръсна може да е играта

Съобщение за изчезнало дете в мол изправи косите на стотици родители
18 май 2010 15:00,
176
Колко мръсна може да е играта
Снимка: Dnes.bg

„Онзиден в Мол София изчезва дете за секунди...“ - това съобщение, изпратено от бивша колежка във Facebook, смрази кръвта ми мигновено.

За тези, които още не са получили това съобщение, неговото съдържание, с някои вариации, е следното: „Оня ден“ в мол София/Сердика/един мол майка изведнъж видяла, че детето й го няма. Развикала се, охраната веднага блокирала изходите. Детето било открито в тоалетната вързано/упоено, с обръсната глава и сменени дрехи.

Следейки напрегнато дъщеря ми в кварталната градинка, разказах за това на приятелка. Тя вече знаеше. От приятелка, която имала приятелка, която била позната на майката, чието дете изчезнало.

Нещо повече – родителите искали да разкажат случката пред определени медии, но те отказали да я публикуват, за да не си развалят отношенията с моловете. Затова историята се разпространява през социалните мрежи – тези в интернет, и традиционните – "една жена каза в градинката".

Когато кръвта ми се поразмрази, започнах да си задавам въпроса как така не съм видяла подобно нещо в бюлетина на МВР. Тръгнах и по цялата верига от приятелки, за да се срещна с майката на детето и да чуя от нея как медиите са й отказали да публикуват историята.

Макар да не беше особено дълга, веригата все се късаше и така и не стигнах до въпросната жена. Същия резултат имаха и опитите да разбера за кой мол става въпрос – един знае за един, друг – за друг, трети просто за „един мол“.

В хода на опитите обаче установих, че това съобщение са го получили предимно хора, които имат деца. Познати и колеги без деца не са виждали тази история във Facebook, макар че слухът всъщност се появил преди повече от месец.

Първия път полицията проверила и установила, че няма такова нещо. После слухът тръгнал още веднъж, сега явно е третата вълнà.

Официална информация няма, защото няма какво да съобщим, обясниха от пресслужбата на МВР. Никой не е подал сигнал в полицията – нито родители, нито мол.

Подобно нещо не може да се скрие, обясняват от търговските центрове. Поддържа се директна връзка със съответното районно и дори за дребна кражба или хулиганска проява веднага се подава сигнал до полицията, защото охраната на моловете няма правомощия да арестува.

В Mall Sofia, който се споменава в последната версия на слуха, инцидент с отвличане или опит за отвличане на човек не е имало никога, обяви пред Dnes.bg маркетинг мениджърът на търговския център Валери Рафаилов.

Без да имам факти, не мога да коментирам подозрения от кого и с каква цел е пуснат слухът, казва Рафаилов.  

От мол „Сердика център“, който фигурира в най-старата версия, също категорично опровергаха информацията.

Управителят Атанас Радев чул за първи път слуха веднага след Великден. Казал му го познат, който го чул от познат, чийто приятел познавал майката.

Самият Радев бил на работа на Великден и няма как да не е разбрал, ако е имало такъв инцидент. За всеки случай събрал охраната. Нищо подобно не се е случвало, научил и от тях. Разпитали чистачките, които са в тоалетните. Прегледали и записите от охранителните камери, затова категорично знаят, че никой не е отвличан.

„Не бих искал да кажа, че е недобронамерено, защото пак ще е форма на слух“, отговаря Радев на въпроса кой и защо пуска тази информация в обществото.  

Без да го казват директно, защото в последните месеци са свикнали да са в перманентна кръгова отбрана, свързани с имиджа на търговските центрове, подозират непочтен черен пиар. Толкова непочтен, че да експлоатира най-дълбокия страх на всеки родител – да не се случи нещо на детето му, и най-дълбокия страх на всяко дете – да не го вземат от родителите му.

Дали конкретен търговски център е бил целта на този слух, е трудно да се прецени след добавянето на нови и нови елементи към него. В „Сердика център“ не виждат зависимост между засилването и отслабването на слуха и посещенията. На старите търговски центрове също не е навредил. В Mall Sofia например не само няма отлив на посетители, а дори има лек ръст.

Това, което със сигурност е постигнато, е рязко свиване на сърцата на много родители, които се бяха поотпуснали, като видяха арестите на „наглите“.

По принцип подобно насаждане на страх може да се преследва. Например по чл. 326 от Наказателния кодекс. По този член е обвинен астрологът Емил Лещански, чиято прогноза за разрушително земетресение изкара миналия април десетки хасковски семейства на палатки.  

В Наказателния кодекс има и текст, третиращ умишлено предизвикване на паника.

За да се стигне до източника на слуха обаче, трябва да се хвърли „огромен ресурс“, обясни за Dnes.bg полицейски експерт по проследявания в мрежата. Подобни трудоемки операции по анонимни сигнали се предприемат само ако става въпрос за заплаха за взрив или терористичен акт.

Дали ужасът на стотици семейства и евентуалните загуби на търговските центрове си струват труда, ще прецени прокуратурата.

Най-опасният ефект на злонамереното активиране на механизма, „като се заговори, че сестра ти е... обяснявай, че нямаш сестра“, е, че от него се задейства и механизмът „лъжливото овчарче“.

А в момента семействата на най-малко трима души разчитат на верижната реакция в социалните мрежи, за да намерят изчезналите си близки, сред тях са и родителите на 7-годишния Веселин, чиито снимки със съдействието на МВР са разлепени на всички обществени места и в градския транспорт в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ми айде казвай тогава!
116
1
 
4
 
! Отговори
Lindi преди 13 години
Като изключим глупостта в цялата тази работа - това е много сериозен проблем, дори наскоро писах до Б. Борисов да направи необходимото, т.е. в сайта на МВР да има страница където да са описани ВСИЧКИ случаи с изчезнали хора със снимка и др. нужна информация. Защото по начина по които процедират сега/обявяват ги за 1 ден, като новина/ не знам как може да намерят тези хора. За мен лично това се прави с цел да се прикрие етническия произход на изчезналите, основно говоря за децата.
115
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какъв слух говорите?!Знам за случая от първа ръка с имена на детето, майката час, минути, секунди.Детето е в шок повече от седмица и не говори.Учудвах се,че официално не се говори нищо за случая и не вярвах, че става дума за прикриване на случая от страна на мол-а, но явно не съм прав.А иначе, напълно възможно е РЕАЛНОТО отвеличане, макар и за минути, на детето да е от конкуренция с цел дискредитиране на мол-а , но ФАКТ е, все пак това НЕ е ПАРТЕНКА а РЕАЛЕН СЛУЧАЙ, който явно се прикрива
114
1
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 13 години
вие сте хванали влака, всеки ден деца изчезвали от моловете !
113
5
 
6
 
! Отговори
Вили преди 13 години
И коя игра е ***? Моля за пояснение от автора! Това, че се разпространяват непроверени данни или, че ни изчезват децата? Като пишете, научете се да проучвате нещата сериозно. Всеки ден в моловете се губят деца. Всеки ден. И много неща се случват там, които разбира се от моловете никога няма да ви потвърдят, както и от полицията. Ясно е защо, става дума за пари. За много пари. И за имидж
112
7
 
6
 
! Отговори
Кирил преди 13 години
Вие се бъзикате и си мислите, че е лоша реклама, обаче аз познавам майката на това дете... То не е до Мола, защото ако стане днес в единя, никой не е застрахован, че няма да стане и в другия!!! Даже хубавото в случая е, че охраната е реагирала моментално и е затворила изходите! За което само могат да бъдат поздравени!
111
8
 
0
 
! Отговори
vah ti i partenkata преди 13 години
Kostov e specialist po teia banici, Stanishev ima podobrenata recepta a Boiko samo vrti nadiasno potenciometyryt za usilvane na isteriite.Tova se pravi ot tazi sveta terca, zada si igraiat oste nekoai godina na prydcedatel, opuzicioner i podkrepitel.mersi, da si doide Sulta Tigan, toia pone moe da stroi vysoko planinski ezera...
110
1
 
8
 
! Отговори
An преди 13 години
Би било чудесно ако в България не изчезваха деца....но уви, такива неща се случват и то посред бял ден! Що се отнася до моловете и съответно до слуховете, не се учудвайте - много често в моловете където и да е по света деца се губят...И това не е случайно, просто атмосферата предразполага. Родителите зяпат по магазините, децата тичат. Идеалната среда за това някой да ви дръпне детето, дори филми са правени по реални подобни случаи...а това тук не е журналистическо разследване, просто писаница...
109
0
 
7
 
! Отговори
петър преди 13 години
Играта може да е толкова ***, колтоо небрежни са чистачите. Тоест - ситуацията е сериозна и ако е достоверна и ако е кклевета. И в двата случая, хората трябва да внимават против такива неща; нито да лъжат и хулят, нито да премълчават истината, фактите. Тая държава се превърна в гето, пълна с всякакви ***. И българи и нашественници. Факт е, че крадците на деца, трябва да се разстрелват! Така ще се вдигне и оборота на ВПК и без износ. Ето ви антикризисна мярка - безплатно.
108
3
 
8
 
! Отговори
Препатил ИМА ИСТИНА преди 13 години
Съгласен съм че този случай може и да е партенка но аз познавах на времето една Мария тя беше на 20 години и изчезна 2001 г и досега не е одкрита . МВР не прави нищо за да разкрива случаи на одвличане ФАКТ . През 2008 г България е изнесла повече човешки органи отколкото говеждо месо . Ситуацията и през тази година едвали ще се подобри бившият вече здравен министър отиде чак до САЩ за да договорира изкопуването на органите . За това хора не се чудете защо има повече безследно изчезнали от колкото убити по пътищата . Никой не е в сила да разкрие мафията занимаваща се с търговията на човешки органи както и сводниците на високо ниво то ва са найнедосегаемите хора в България даже ми се струва че Борисов ги толерира осърдно за бизнесът им
107
0
 
10
 
! Отговори
Ицо преди 13 години
Точно сутринта си мислех как може да има толкова лековерни хора /майки/ които да се вържат на подобна провокация и насяване на страх. Още от съобщението, което така услужливо беше прекопирано от доста хора, личеше лъжата. Хора превърнали са ви в машини за страх, на които натискат копчето от време на време, за да ги държат нащрек. И за жалост социални мрежи, вместо да носят радост и удовлетворение и знание се превръщат в манипулация и клюки.
106
0
 
10
 
! Отговори
Б.Б... преди 13 години
Когато моловете се казваха магазини,тогава нямаше такива неща!!!
105
1
 
2
 
! Отговори
KOLEV ot SELO Joint преди 13 години
mda potulvaite novinata,zapu6ete i ustata na svidetelite
104
1
 
2
 
! Отговори
d преди 13 години
а най-вероятно идеята на съобщението е била, за да не се стига до следният резултат :"А в момента семействата ....сред тях са и родителите на 7-годишния Веселин.."..Поне аз като го ре-постнах идеята ми беше тази..
103
1
 
1
 
! Отговори
AZ преди 13 години
i moga da poznaq ot purvi put za6to stava taka i zapo4va otnovo tozi biznes : ) estestveno zaradi na6ite tupi politici koito vmesto da ka4vat zaplati i pensii te smukvat toi boiko kato vidq 4e spestqvaniqta sa se poka4ili s 1 miliar za poslednata godina v Bulgariq si pomislil 4e sme zabogateli a e takava krizaaa. horata prosto iskat da izkarat nqkakvi pari i estestveno nqma kade se zaemat s tova koeto mogat .. I TO SAMO ZARADI TUPITE MI POLITICI I DEMOKRATI
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако имаш дете сам ще си отговориш на въпроса. Целта е друга, но за съжаление вкарва паника в родителя, но си е спам и това, че стресира хората е страничен ефект и отново подстрекава да се препраща съобщението. Ако направиш група и я поддържаш, то тя никога няма да добие популярността на спам групата. По простата разлика в разпространяването й. Същото е и с това съобщение. Тествай да пуснеш нещо стряскащо във фейсбук и виж резултата, на бас, че няма да получиш същият резултат като това спам съобщ
101
3
 
8
 
! Отговори
goro преди 13 години
родители пазете си децата,мафията няма почивен ден
100
2
 
2
 
! Отговори
ehoo преди 13 години
То е достатъчно да видиш правописните грешки за да разбереш, че е писано от дете...
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 94В Гърция няма молове,драги
98
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 96Като е така защо слухът се разпространява по детските градинки и площадки?Питам защото жена ми го е чула именно по този начин а във facebook са ни пропуснали?