Разследват за подкуп магистратите с "бедни" роднини

Тръгват проверки в страната за неправомерно отстъпени права за строеж
26 май 2010 15:47,
41
Разследват за подкуп магистратите с "бедни" роднини
Хотелът на дъщерята на съдията от ВАС Николай Урумов – Деница. Снимка: Dnes.bg

Прокуратурата разследва за подкуп магистратите, чиито деца са се сдобили с право на строеж в Приморско като крайно нуждаещи се жители на общината.

Това каза заместник главният прокурор Валери Първанов.

Тримата бивши председатели на отделения във Върховния административен съд – Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов са гледали дела, по които община Приморско е била страна, става ясно от доклад на Върховната касационна прокуратура по случая.

Техните роднини са получили неправомерно правото на строеж, каза Валери Първанов.

Те не са имали основание да кандидатстват като крайно нуждаещи се – не са имали адресни регистрация в общината поне 5 години преди кандидатстването (каквото е изискването в Закона за общинската собственост), не са живеели на посочените адреси, а и няма данни да са проверявани дали имат друго жилище.

Другите двама магистрати, замесени в скандала – бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов и Веселин Пенгезов, който оглавяваше Военноапелативния съд, също са имали отношение към дела, свързани с община Приморско.

„Има данни за престъпление, но на този етап те не са достатъчни, да се привлича магистрат към наказателна отговорност“, коментира зам. главният прокурор.

За да стане това, трябва да се изясни дали магистратите са били наясно за незаконните облаги, които са получили роднините им.

Предстои висшите съдии и децата им да бъдат разпитани по случая.

Още по темата

Заради скандала прокуратурата проверява и бившия кмет на Приморско Димитър Димитров, който е издал 222 разрешения за строеж без санкция на Общинския съвет, както и решенията на общинарите по други имотни казуси.

„Ще видим дали пък там няма и деца на министри и депутати“, коментира Първанов.

Разследващите ще се заемат и с действията на Окръжната прокуратура в Бургас и Районната прокуратура в Царево, които преди време са проверявали случаите с „бедните“ съдийски деца.

От думите на Валери Първанов стана ясно, че през 2008 година прокурор Величка Костова от Окръжната прокуратура Бургас е спряла досъдебно производство за хотела на Деница Урумова, без да има предпоставки за това – мотивът й бил, че тя не може да бъде открита на територията на страната, въпреки че е младши съдия.

Проверка ще бъде направена и на действията на зам. районния прокурор на Царево Катя Евтимова, която е прекратила разследване за документни измами по случая с отстъпените права за строеж, поради изтичане на давността. В случая са проверявани неверни декларации, че магистратски роднини живеят в Приморско.

Валери Пъванов съобщи още, че заради скандала районните и окръжни прокуратури в цялата страна започват проверки за нередности при отстъпването на права за строежи върху общински имоти.

Ще бъдат проверявани действиията на общинарите за периода от 2004 година насам. Проверките трябва да приключат в 30-дневен срок.

Същевременно стана ясно, че тримата бивши съдии от ВАС ще бъдат изслушани от Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник.

Председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев съобщи, че проверката на съвета по случая вече е на финала – материалите на Върховната прокуратура вече са са получени в съвета, Общинският съвет в Приморско също е изпратил доклад за отстъпените права за строеж.

От Думите на Цони Цонев стана ясно, че няма информация през 2007 година ВСС да е правил проверка по случая. Членовете на предишния съвет обаче били обсъждали въпросите със създаване на съд в Приморско и с построяване на учебна база на ВСС там, но те така и не са създадени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
Калин преди 13 години
бедни хора това *** .. чак до крайно нуждаещи се стигнали.. що не им дадоха терени в факултето.. а ми по морето :)
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ех , как да не му стане жал на човек за тия бедни съдий , дайте да направим кампания за дарения че горките ще умрат от глад , ей значи много мръсен народ сме горките магистрати вземат подкупи с милиони , и едвам едвам успяват да изкарат месеца тц тц тц
9
4
 
12
 
! Отговори
ТРЕПАЧ преди 13 години
ЧЕРВЕНИТЕ *** СА НАГЛИ ДЕМАГОЗИПРОДАЖНИ СЪВЕТСКИ МЕКЕРЕТА БЕЗБОЖНИЦИ И МИШОЦИКРАДЛИВИ ЕДНОРЪКИ БАНДИТИИМАТ И ПРЕТЕКЦИИ В пъъъъъРЕЗИДЕНТСТВОТОИ СЕ ПЪЪЪЪЪЪНЬАТ КАГО серГЕЙ станиПЕФФ И СМЪРДИИИИ ЯКО !!!!!
8
1
 
15
 
! Отговори
Mi преди 13 години
А що не им проверят и данъчните декларации на бедничките и на роднините им
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лошото е, че ВСИЧКИ са такива. До един. Без изключение. Строим 20 години къща без основи.
6
1
 
4
 
! Отговори
Опростачени от чалга преди 13 години
Ами ако трябва да говоря за материала, то тогава трябва да говоря за теб, но да знаеш че не си от най-добрия материал. И не е лошо преди да седнеш да пишеш по форумите да се научиш да пишеш на български. Грамотността ти пък е съвсем оделен случай. Ама то феновете на Тиквата са главно такива.
5
1
 
6
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Валери Пъванов съобщи още, че заради скандала с бедните магистратски роднини районните и окръжни прокуратури в цялата страна започват проверки за нередности при отстъпването на права за строежи върху общински имоти.Да им нацепят задниците.А прокуратурата да вземе и по същият начин в цялата страна да извърши проверки за регистрираните крадени коли в КАТ на МВР в цялата страна.Че им там има много ***.МВР да не се ослушва като глухонеми.
4
3
 
19
 
! Отговори
ТРЕПАЧ преди 13 години
КЪДЕ Е КУЦКОВА ДА СЕ РЕПЧИ ???КЪДЕ Е ГОЦЕ-то ДА СЕ ИЗХРАЧИ ???КЪДЕ Е Т. ДОНЧ. ДА МЬАКА ???КЪДЕ Е Р. ПЕТКОВ ДА СЕ УРИГНЕ ???ЗАВОД ЗА ЧЕРВЕН *** Е КРАЙНО НЕОБХОДИМ !!!
3
3
 
2
 
! Отговори
Rambo преди 13 години
Be kakwo gowori[ protiw Bate Boijko be.govori mi za tezi,po materiala.kakvo mi mydryvash i mydrish.Imam si dostaty4no akyl da mislia sam
2
10
 
12
 
! Отговори
ТОЙ не спи ! преди 13 години
Това е България. Всеки който има възможност и власт граби безогледно. Само Бате Бойко не граби - той е чист като момина сълза. Предоставил е възможността на Цветелинка. И да знаете, че това не е КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ. Неее, Бате Бойко не разбира от такива неща - той хляб не яде и презира парите. Обича само вас, празните тикви и работи заради вас по 25 часа в денонощието. Не е спал от 1989, откакто разтриваше ушите на комунистическия диктатор Тодор Живков.
1
1
 
11
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Пролетарии всех стран, соединяйтесь!