Пълен и кратък член ни тормозят най-много в писането

Инициатива за проверка на правописа се провежда в столицата
20 юни 2010 14:26,
158
Пълен и кратък член ни тормозят най-много в писането
Снимка: Булфото

„Възрастните показват учудващи добри резултати и почти половината от тези, които идват да се тестват, имат само по една или две грешки“.

Така Евелина Гечева от портал Академика.бг коментира резултатите на хората, които участваха днес в инициативата за проверка на нивото им на владеене на правопис и пунктуация.

Инициативата „Бъди грамотен” се проведе в Южния парк, пред НДК и на входа на Борисовата градина.

За всяка възрастова група от първи до осми клас днес беше подготвен тест, съдържащ задачи по правопис и пунктуация. Веднага след попълването на теста проверяващите отчитат резултата, а участниците, които са се представили без грешка, получиха награди.

Възрастните пък решаваха тест, приравнен на тези, които решават зрелостниците.

Само за час около 80 души бяха проверили своята грамотност в шатрата на входа на Южния парк.

Най-често допусканите грешки са свързани с употребата на пълния и краткия член, както и с правилното поставяне на запетайките, особено тази пред „и”.

Наблюденията на учителите към момента показват, че седмокласниците и зрелостниците се справят най-добре, тъй като съвсем наскоро са положили тежки изпити, включващи и добро познаване на пунктуацията и правописа. 

„Имаме какво още да желаем от петокласниците и шестокласниците“, заяви още Гечева пред БГНЕС. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
elza преди 13 години
po princip predpo4itam pulen i dulag 4len,vinagi go slagam pravilno,vseka edna gramotna i savremenna dama znae kak
148
0
 
0
 
! Отговори
`55 преди 13 години
Трънско така говорят, без да настоявам за абсолютна точност в цитиране на трънския диалект. Забелязват се обаче различни оформления на пълния член, и все където не му е мястото, из шоплука. Та и това, както ти го наричаш, македонско наречие също си върви като по вода там. Радвам се на съмишлието ти да бъде запазен пълният член. Прав си напълно, че усилието е незначително, но за съжаление някои го намират като воденичен камък, ако не и като че ли трябва да повдигат Витоша планина с една ръка.
147
0
 
1
 
! Отговори
до "хубава идея преди 13 години
като чистокръвен шоп не мога да се съглася. показаните от тебе примери са от македонско наречие,а не от шоплука, а иначе за крайъгълния камък съм абсолютно съгласен.Богатството на езика ни не бива да се загубва с премахването на пълния член.Нека бъдем грамотни.Усилието е незначително, а грамотността е оръжие.
146
0
 
1
 
! Отговори
Учителю драги 153, преди 13 години
Който го знае, знае и как да го преподава. Не го е преподал добре или изобщо не го е преподал тоя, дето знае през куп за грош или хич хабер си няма.
145
0
 
1
 
! Отговори
uchitel преди 13 години
Ами как да членуват децата правилно ? Учителите нямат представа от методика за преподаване на отделно правописно правило. В университета ги учат на какви ли не излишни неща , но не и как да преподават . Ами да прочетат сп. "Начално образование ", бр. 9 от 1997 год . , там пише как се преподава членуването на имената в българския език .
144
0
 
0
 
! Отговори
хапче с/у тъпота преди 13 години
150 е отчайващо ***.
143
2
 
1
 
! Отговори
Магистралната преди 13 години
АКО ЗНАИТЕ МЕНЕ КВИ ЧЛЕНОВЕ МЕ МЪЧАТ
142
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в 3,4 и 5 изречение "доклада" отговаря на въпроса "какво видя", следователно е пряко допълнение, следователно е с кратък член: "докладА" !!
141
1
 
1
 
! Отговори
ЛАМБО преди 13 години
Въпреки че се смята, че в нашия език падежите са отпаднали, това не е точно такаПълния член се използва при съществително в Номинатив, а краткия ако е в Акузатив. Така го знам азИначе пълния член се ползва и при друг случай
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахахахахаххахахахаха
139
1
 
4
 
! Отговори
666 преди 13 години
Да се премахнат правилата, искат главно тия, дето не могат да ги научат! Повечето от тях не могат да повлияят на грамотността на останалите, защото писането не им е стихията! Е, не че един учител не беше написал в дневника: "... ми прави отцъствия." Нооо все пак това да са неграмотни, не е правило! Да не говорим за вестниците... Защо се сърдим на децата? Те ни повтарят във всичко, дори и в грешките!
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
оффф, аман от прости коментари .. под всяка една статия, се изопачава казаното ... и се почва с ПРОСТОТИЯТА!!!!!
137
0
 
6
 
! Отговори
Petio преди 13 години
Тя, Елена много добре знае къде си слага члена, но се прави на интересна!
136
1
 
3
 
! Отговори
Д преди 13 години
Всички, прочели безумния ти коментар, сме наясно, къде да сложиш Члена !
135
1
 
5
 
! Отговори
ХАХАХАХАХ преди 13 години
Ох, искрено ме разсмя ! хахаха :) Моля Ви, спрете да пишете по форумите... Човек, не може да напишеш "кОлтура".... т.е може, но дори звучи *** :(Мечооооооооо ХАХАХХАХХАХАХХАХЗнаеш ли, когато напишех нещо подобно, или забравех запетая, изпусна съюз, член и пр., майка ми ме биеше през пръстите и преписвах цялото домашно наново.. Тогава полудявах, но сега съм щастлив, и презирам ***, като теб !
134
0
 
12
 
! Отговори
До Руса кучка преди 13 години
КъсиЯТ!
133
4
 
3
 
! Отговори
Руса кучка преди 13 години
Мене късия член ми е най-омразен
132
1
 
7
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Те откриха топлата вода, бе драги съграждани. Ами как може да си грамотен, ама да не знаеш и да не разбираш правилото за пълен и кратък член, за запетайките, простите и съставни изречения, и съюза "и" да не говорим. Масово неграмотни са дечицата ни златни, то се вижда и по телевизиите и къде ли не. Неграмотни са, защото не учат, а явно и учителите им са афиф.
131
2
 
5
 
! Отговори
ммм До 129, 135, 136 преди 13 години
С неграмотни не ми се спори. Аз съм права, а вие си останете с криворазбраните правила. Не се отчайвайте, питайте някого да ви обясни. За сега нищо не разбирате. Нямам намерение да водя безплодно писмено общуване с хора, които се мислят за провокатори. Като научите правилата, пак ще пишем. Айде чао.
130
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да питам нещо, което не ми дава мира от 2 години. Що се пише 'вкъщи' слято, а 'в ***' не е слято ?!