Пълен и кратък член ни тормозят най-много в писането

Инициатива за проверка на правописа се провежда в столицата
20 юни 2010 14:26,
158
Пълен и кратък член ни тормозят най-много в писането
Снимка: Булфото

„Възрастните показват учудващи добри резултати и почти половината от тези, които идват да се тестват, имат само по една или две грешки“.

Така Евелина Гечева от портал Академика.бг коментира резултатите на хората, които участваха днес в инициативата за проверка на нивото им на владеене на правопис и пунктуация.

Инициативата „Бъди грамотен” се проведе в Южния парк, пред НДК и на входа на Борисовата градина.

За всяка възрастова група от първи до осми клас днес беше подготвен тест, съдържащ задачи по правопис и пунктуация. Веднага след попълването на теста проверяващите отчитат резултата, а участниците, които са се представили без грешка, получиха награди.

Възрастните пък решаваха тест, приравнен на тези, които решават зрелостниците.

Само за час около 80 души бяха проверили своята грамотност в шатрата на входа на Южния парк.

Най-често допусканите грешки са свързани с употребата на пълния и краткия член, както и с правилното поставяне на запетайките, особено тази пред „и”.

Наблюденията на учителите към момента показват, че седмокласниците и зрелостниците се справят най-добре, тъй като съвсем наскоро са положили тежки изпити, включващи и добро познаване на пунктуацията и правописа. 

„Имаме какво още да желаем от петокласниците и шестокласниците“, заяви още Гечева пред БГНЕС. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
83, с какво ни е различен материала от преди 20-30 години? Тогава "пубертетите" знаеха да пишат доста по-правилно! Впрочем, искам да отбележа, че изпростяването на езиците не е само сред българчетата, ами е световна тенденция. Развитието на интернет предостави възможността хората да четат материали, писани от полуграмотни или дори неграмотни. Нормално е четенето на неграмотни интернет текстове да влияе на езиковото ниво на четящия.
88
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
забавен и сладък .. това си го знам, не е нужно да ми се слагаш хаха, и тези пацифистки глупотевини може да ги ограничиш до изказванията си в някои заводски колектив..пък и пробутан на творчески:)хайде
87
0
 
3
 
! Отговори
ммм До 90 преди 13 години
Хахахахахаха още един *** на тоя свят, незнаен, озлобен от съдбата си на ***... Недей, не се отчайвай, опасно е. Такива като теб рано или късно лудват дотолкова, че посягат на живота си.
86
0
 
2
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Естествено - непълният член тормози предимно жените, а мъжете се притесняват предимно от краткия.
85
0
 
4
 
! Отговори
ммм преди 13 години
Хахахахахахахаха, Калине, хахахахахаха, ох, чак не мога да пиша от смях... Ти за пореден път доказа, че глупакът може да увлече по-умните в спор, който е без всякаква цел и мисъл. Браво, дерзай. То светът май отдавна принадлежи на ***, защото с малкия си мозък живее по-лесно. Той просто не си задава много въпроси, които си задават хората със здрав разум.
84
3
 
2
 
! Отговори
Hippaforalkus преди 13 години
Гледам, че "умните българи", които всичко знаят и могат, отново са се включили да обясняват на другите колко са прости. А вие, като сте толкова умни, едно въпросче - къде са ви парите? ***, нагъл, скотски народ - "не народ, а ***"...С тези дребнави ви заяждания потвърждавате вица:"Американски форум - питаш и ти отговарят.Руски форум - питаш и те питат теб в отговор.Български форум - питаш, а другите ти обясняват колко си ***."Заслужавате си и управляващите, и отношението към вас. ***.
83
2
 
2
 
! Отговори
tur4in преди 13 години
като сте *** и сте свикнали да ви го наливат много ясно, че няма да можете един пълен член да сложите. поне това да ви беше единствениЯТ проблем, ама уви. ***, и децата ви са същите
82
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
словоблутство е да превеждаш британски актьори на български, а по голяма гавра от създаването на национален белег по коридори и кабинети по чисто идеологически приоми едва ли има, още по голяма гавра си е да го пробутваш, като език, че и оценки да поставяш върху него:)
81
0
 
6
 
! Отговори
I преди 13 години
Нещо изведнъж взехте да се стараете да пишете правилно. Дано ви стане и навик!
80
1
 
1
 
! Отговори
ТЪПА преди 13 години
Като сте толкова умни, защо не забелязвате, че в текста има една излишна запетайка, една не на място и три липсват.
79
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
след малко пич, нека анонимните другарки и другари да си заформят дискусия, как да извъртим ново подобие език .. има няма около 5 6 човека ще се съберат все под пседоним АНОНИМЕН!
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе пич, стига си давал акъл за работи, които превишават стотици пъти интелектуалния ти капацитет. Стой си кротко и не словоблудствай върху езиковите форми и категориите в българския, че и в другите езици.
77
4
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
бг преводачите и подобните им лингвисти и литератори, трудно схващат някои категории, трудно боряват с произношенията и някои езикови форми :) та иначе да превеждат, да се тупат у гърдите колко сме "умни" и колко ни е висок капацитета :)
76
0
 
9
 
! Отговори
sd преди 13 години
Те пубертети пишат "незнам". "несъм" и даже "несАм". Също така не знаят, кога се пише "коЙто" и кога "коИто". Пишат "статиЙ" и "някоЙ хора"... та вие искате пълен и кратък член да знаят. Еми няма как да стане. Лош ни е материала! Тъжно но факт.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич, спри се малко, може да си гений в някоя област, но си фундаментално неграмотен. Не замърсявай електронното пространство с невежеството си, ако обичаш.
74
0
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 13 години
И аз винаги на това съм се чудела. Може би после този, който набира субтитрите, няма елементарна езикова култура. Виждала съм такива абсурдни неща, че... косата ми е настръхвала от ужас пред нечие невежество.
73
6
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
и ти падаш малко продукт на селскостопанско производство *** ГМО а *** квалификации а *** не умнея:) Проблем им било на псевдоучителството правописа и езиковите правила, ЕЙ СЕГА ЩЕ ГО ПРЕМЕСТЯ!Истинският проблем е бедноста на езика и липсите до които това води, това е показател недостик на интелект. Такива ги творите .. а ко може по беднички на интелектуален капацитет!
72
0
 
8
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Калинчо, никой не те чете. Речта ти е несвързана и разпокъсана, липсва логическа връзка. Просто хората, като видят само кой е писал поста и почват да му сипват, понеже си падаш малко философ.
71
5
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
форума предполага изява на мнение, бройкането на грешки не е превилегия:)А агнес като ми прави забележки да си погледне изречението ..може ли такъв недосен завършек?:)
70
0
 
3
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
Тормози ги от чист мързел и нежелание за работа. При най-повърхностната проверка можеш да поправиш тези грешки. Ама то не трябва само ядене...