Моловете ни станаха едноетажни магазини

Причината – търговците не издържат на непосилните наеми
27 юни 2010 08:21,
188
Моловете ни станаха едноетажни магазини
Снимка: Булфото

Голяма част от българските молове станаха едноетажни. Причината – търговците не могат да издържат на непосилните наеми и напускат. Липсата на клиенти е другата причина за масовите фалити на магазинчета.

90% от търговските центрове в Пловдив останаха с работещи магазини само на първия етаж. На пръсти се броят търговските обекти, които все още „дишат” на вторите етажи. Третите и четвърти етажи пък просто са опустели.

И с просто око се вижда, че бизнесът на собствениците на магазини в търговските центрове просто не върви.

Много собственици на магазинчета вече са освободили персонала си и сами са заели местата зад щанда.

„Синът ми отиде да зареди малко стока и сега аз съм на неговото място за час-два”, сподели пред Dnes.bg Иванка Петрова, която е майка на търговец в магазин в един от моловете на Пловдив.


Жената казва, че доскоро са имали продавач, но вече не могат да си позволят да му плащат заплата.

В същото време почти няма втори етаж на търговски център, на който да не ни посрещат табели „Дава се под наем”.

Търговците са категорични, че за да се напълнят отново помещенията, трябва да паднат наемите.

Собствениците обаче се оправдават, че дори и на ниски цени, наематели пак няма.

За сравнение през 2007 година за магазин от 50 квадрата се намирали мераклии да плащат наем поне от 500 лева, а сега и при наем за същото помещение от 100 лева никой и не пита за обекта.


„Когато клиентите видят, че по-голямата част от етажа е празен, просто се връщат обратно. Така лека полека и последните ентусиасти от втория етаж се предават”, споделят търговци от Пловдив.

Те молят купувачите да съберат сили и да изкачат стълбите до втория етаж, за да подкрепят малкото останали търговци на пазара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
3
 
! Отговори
ppancho преди 13 години
Ти не беше ли на гей парада...оня ,травестита
162
15
 
0
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 13 години
до 164 - МАМА: Тия простотии ги говори на дъщеря ти която сигурно за да не плащаш й ги говориш - купи си маме блузка от 2,90 и потниче за 4,60, обувчици за 9 лв. и си по последен писък на модата... това са глупости - аз пазарувам там именно защото времето ми е ценно - и всичко ми е на едно.
161
1
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 13 години
Алчност, мошеничество, измама на гърба на потребителя - всичко Българско и Родно - любя, тача и милея!
160
2
 
14
 
! Отговори
мама преди 13 години
По моловете се мотаят кухи ***,които освен за марки за друго нямат мнение:))) Справка:Иванка Славчева от Филибето,която се представя за "Ваня"
159
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
моловете станаха множко...
158
0
 
5
 
! Отговори
велина преди 13 години
няма разалка.. просто игра на думи, имена.. разликата е в качеството което ни предлагат. Хубаво е да започнем да уважаваме себе и носим дрехи зад които стои марката - гаранция за качество, а не произведено и внесено от ...не се знае кой. Днес влизах в матазин на Бенетон - имаше страхотни неща по 12 - 15 - 20 лв. Много турски парцали са по скъпи - само че като го изпереш и не прилича на нищо.. (не всички турски неща са кофти, но Китайските - всички са буклуци)
157
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a каква е разликата между мол и търговски център според теб? разбирам че българският език е толкова беден и скучен, затова каква е разликата между mall i shoping center?
156
10
 
6
 
! Отговори
помак преди 13 години
В Пловдив има твърде много арменци! Мразя арменци!
155
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пловдичани са мързеливи марди...Мързи ги и в червата..Добре, че са пазарджишките и смолянските помаци да работят на безценица и да им движат заспалата икономика напред !!!
154
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е *** няма дабият път из горните етажи на моловете.апък на фолккурвите им тежат циците.гот.
153
23
 
5
 
! Отговори
Обичам Молове преди 13 години
който не харесва молове - да ходи и да си пазарува китайските ментета от гаражните "магазинчета". обувки за 5 - 10 и 15 лева от "Обувни центрове" и чалга до дупка. Аз ще си пазарувам в моловете... и нямам намерение да правя оборот на капалъто...
152
4
 
3
 
! Отговори
Мишо от Пещера преди 13 години
Аиде пък да не казвам кои работиха едно време по заводите в Пловдив, вклучително и Захарните заводи, докато лигавите пловдивчани се чудеха кого да експлоатират.
151
6
 
10
 
! Отговори
Мишо от Пещера преди 13 години
Абе Филибето е красив град, обаче е пълен с ***. Визирам родените и отрасналите там. Иначе, добре, че са работните хора от селата и Родопите, щото какво ли щяха да правят без нас иначе тия надути маинички, дето са хвалят, че смешния им град е наи-стария в Европа.
150
8
 
20
 
! Отговори
Мадан преди 13 години
Много мразя Пловдив - ужасен град, мръсен изпотрошен и пълен с пловдивчани - комплексирани хорица. Но съм принуден да работя там, щото в родния ми и красив град Мадан няма вече работа като преди. Пловдивчаните ни завиждат, защото сме по-работни от тях и им подбиваме хляба и освен това някои от нас живеем на центъра на Филибето. За протокола, аз съм българин-християнин, не съм ***.
149
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е - баща ми е от пазарджик и ти казвам от там нищо хубаво не е излязло!!!
148
0
 
5
 
! Отговори
до 149 преди 13 години
***!!!
147
11
 
8
 
! Отговори
Веси преди 13 години
Аз пък харесвам моловете. Като влезна в тяхни магазини никога не съм видяла магазинерката да чопли слънчоглд или да решава кръстословица. Не те гледат така сякаш си им длъжен. Стоката когато е в разпродажба - наистина е такава. винаги има къде да паркираш без да е необходимо да се чуда къде няма да ме вдигне паяка. Зимата е топло, а лятото прохладно. странно ми е че някой се радва от този факт че моловете затварят... За мен е проблем че се нароиха магазини с обувки по 10 лв. ..че даже им се радв
146
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а на кой ще го продадеш интересно?:)преди да се объркш съвсем в икономиката важно е платежоспособното търсене/хората с пари и желание за харчене/ ,а не търсенето само по себе си/хората които само си мечтаят да си купят нещо,ама нямат с какво/.приходите ви ще са ниски щото заплатите и доходите на мнозинството са ниски-стачкувайте до дупка търговци-ама няма кой да купува в момента.това е положението.
145
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е то и на теб ти личи възпитанието какво е -СЕЛСКО:)ако ще и на Витошка да живееш
144
8
 
7
 
! Отговори
филибе преди 13 години
Селяни напуснете Пловдив, оставете го на нас, родените в него!!!