Моловете ни станаха едноетажни магазини

Причината – търговците не издържат на непосилните наеми
27 юни 2010 08:21,
188
Моловете ни станаха едноетажни магазини
Снимка: Булфото

Голяма част от българските молове станаха едноетажни. Причината – търговците не могат да издържат на непосилните наеми и напускат. Липсата на клиенти е другата причина за масовите фалити на магазинчета.

90% от търговските центрове в Пловдив останаха с работещи магазини само на първия етаж. На пръсти се броят търговските обекти, които все още „дишат” на вторите етажи. Третите и четвърти етажи пък просто са опустели.

И с просто око се вижда, че бизнесът на собствениците на магазини в търговските центрове просто не върви.

Много собственици на магазинчета вече са освободили персонала си и сами са заели местата зад щанда.

„Синът ми отиде да зареди малко стока и сега аз съм на неговото място за час-два”, сподели пред Dnes.bg Иванка Петрова, която е майка на търговец в магазин в един от моловете на Пловдив.


Жената казва, че доскоро са имали продавач, но вече не могат да си позволят да му плащат заплата.

В същото време почти няма втори етаж на търговски център, на който да не ни посрещат табели „Дава се под наем”.

Търговците са категорични, че за да се напълнят отново помещенията, трябва да паднат наемите.

Собствениците обаче се оправдават, че дори и на ниски цени, наематели пак няма.

За сравнение през 2007 година за магазин от 50 квадрата се намирали мераклии да плащат наем поне от 500 лева, а сега и при наем за същото помещение от 100 лева никой и не пита за обекта.


„Когато клиентите видят, че по-голямата част от етажа е празен, просто се връщат обратно. Така лека полека и последните ентусиасти от втория етаж се предават”, споделят търговци от Пловдив.

Те молят купувачите да съберат сили и да изкачат стълбите до втория етаж, за да подкрепят малкото останали търговци на пазара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
9
 
! Отговори
коко преди 13 години
Щом са станали едноетажни, на горните етажи може да разчертаят паркоместа, поне проблема с паркирането да решат! :)
142
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Миличък, аз говорех за Пловдив - не живея на София, а на центъра на филибето при тъпите *** маините.
141
2
 
21
 
! Отговори
qwerty преди 13 години
Преди известно време си купих обувки от известна марка за 39 лв в един магазин за преоценени стоки, а една година по-късно намерих същите в МОЛ - а за 160лв. Това нормално ли е? В нашите молове Се продават стари модели на двойни цени. Това е истината за ситуацията.
140
7
 
5
 
! Отговори
любо преди 13 години
до 143.Много си *** бе Пазарджишки дис.Сигурно си комплексиран защото и в София си господин никой,като се разхождаш по витошка от 300 метра си личи какъв си чужд за града.Яж си яекулата селянин и марш у Пазарджик.
139
4
 
9
 
! Отговори
до 132 преди 13 години
Аз не знам за софиянци, обаче тъпите гагаузи и маинички нямат оправия. От пазарджик съм и обичам да гледам тъпите пловдивчани как се ядат отвътре, че им отнемаме работата. Апропо, на Филибето живея на центъра. А ти си стои в панелката в гето Тракия.
138
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЧЕСТИТО! Днес едноетажни, утре - без тях
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това се случва и с БГ избирателя след избори
136
3
 
7
 
! Отговори
Зяпач преди 13 години
Е така ни оправяха и комунистите 45 години. Се умник до умника се бяха наредили и ни оправяха БЪРЗО и ЛЕСНО. Да ама свърши и дано умниците като теб свършат по-бързо.
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
търговци да стачкуваме а не да се отказваме от работата си нека управляващите да се вземат в ръце и оправят икономиката а не само да правят показни акции
134
3
 
6
 
! Отговори
Зяпач преди 13 години
И като го произведеш, нали трябва и да го продадеш ! Или се бъркам нещо ? Не наемите и цените са ни високи, а приходите са ни ниски.
133
0
 
28
 
! Отговори
XXX преди 13 години
В Европа "Адидас" не е скъпа стока, нито МакДоналдс - елитно и скъпо заведение за бързо хранене. Единствено в БГ нещата са обратно на здравата логика, направо да се чуди човек как въобще ни има още на картата....
132
4
 
14
 
! Отговори
Мен преди 13 години
"Те молят купувачите да съберат сили и да изкачат стълбите до втория етаж, за да подкрепят малкото останали търговци на пазара"Много интересно господа ненужници, много интересно. И защо трябва масата народ да се грижи за вашето охолно съществуване не можа да се разбере. Копали сте ни на лозето, спасили сте ни живота или пък сте направили някой пробив в науката, което ще ни освободи от фосилните горива ? Нещо да сте направили ценно в скапания си живот освен:"Аммм, купих това на 2 лева. Ще го пуснааа, пуснаааа, на 5 лева. Все ще се намерят балъци, които да купят. Аамаха, ми чи трябва да си завърша втората вила на морето бе."
131
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наи евтиния вариант е открит пазар на къра,ама друго си е да влезеш в МОЛ да пиеш кафенца ескалаторчета кинце телефончета паркинги, а бе европеиска работа, ама като си погледнеш портмоето и гледката която се открива е по друга от европеиската Всички знаем кое е хубавото ,ама няма...
130
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Алчност, простотия и некадърност...С тези три думи се синтезира образа на българския търговец !! Има и изключения - много редки изключения, но те съществуват, по-скоро, за да потвърдят правилото !
129
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щото там пише 100 евро а ти си мислиш че е 100 лева --- те и каимата викат ,че е по-евтина в Германия ама е 9 евро а не 9 лева --- освен последната минута когато преди да затвори магазина на 3-тия ден откакто е изложена на витрината и вече ще я махат е тогава има намаление,,,, да и с маратонките е така,,,
128
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре че ги отвориха тези молове в София, това е един хуманен начин софиянци да влезат с калните си обувки и да излезат с по-чисти такива :) Както са казали, насила хубост не става.. или от лук лале не никне :)
127
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Човек, който пита защо банките не дават пари с ниски лихви, не е никакъв бизнесмен, а прос ***. На грамотния бизнесмен не е нужно да му се обяснява, че има неща като инвестиционен риск. Банката не гледа през розовите очила на кандидат-милионерите.
126
0
 
34
 
! Отговори
РОЛИСТЕН преди 13 години
УЖАС , СЕГА НЯМА ДА МОГА ДА СПЯ ОТ МЪКА ПО МОЛОВЕТЕ :(
125
1
 
50
 
! Отговори
tania преди 13 години
А защо в европейските страни дрехите и маратонките /марковите/ на Адидас и Umbro са по-евтини от тези, в нашите молове? След като българите получават най-малките заплати, с какво да купуват?
124
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не наемите да падат, а доходите на хората трябва да се вдигат!