НАП разкри нова схема за укриване на приходи

Недобросъвестните търговци манипулирали паметта на касовите апарати
30 юни 2010 14:21,
90
НАП разкри нова схема за укриване на приходи
Служители на НАП извършват проверка. Снимка: Булфото

Нова схема за укриване на обороти в търговските обекти разкриха инспектори от Националната агенция за приходите (НАП).

Основният играч в схемата е хакер, който манипулира паметта на касовия апарат и в зависимост от желанията на клиента изтрива процент от всяка продажба или цели периоди.

Собствениците на фирми получават тази услуга срещу определена месечна вноска, която е символична в сравнение с укритите обороти.

Предпочитаният вариант на услугата е да се крие процент от всяка продажба, защото така далаверата е по-трудно забележима при проверки, тъй като няма часове и дни без продажби.

Служителите на НАП обаче са измислили как да прекратят този начин за ощетяване на държавната хазна с невнасяне на ДДС.

Инспектори от приходната агенция периодично правят покупки в един и същи търговски обект и запазват касовите бележки.

След определен период, например седмица, се връщат в магазина, легитимират се и изискват контролните ленти на касовия апарат за дните и часовете, в които са пазарували.

Ако при проверката се установи разлика между касовите бележки и запазеното на контролните ленти от касовия апарат, започва ревизия.

По време на ревизията всички укрити обороти за 5 години назад ще бъдат облагани с данък. При констатирани данъчни престъпления материалите ще се предават на прокуратурата, заканиха се от НАП.

Новата схема за манипулиране на касовите апарати е засечена в София, Бургас и в други големи градове в страната, където има по-голям оборот в търговските обекти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
10
 
20
 
! Отговори
м преди 13 години
Който може да ви краде! Щото измисляте разни данъци да взимате безбожни пари от фирмите,те ви мамят и с право.Сърдете на вас си и на правителството.Докато не измислите да облекчите бизнеса,все ще е така господа управляващи и данъчни.Хората се чудят как да оцелеят в тази криза,където ги съсипахте.
48
2
 
20
 
! Отговори
очилатко преди 13 години
След като близо две десетилетия НАП търси със затворени очи,откри........" манипулирали паметта на касовия апарат ".
47
6
 
9
 
! Отговори
за 47 преди 13 години
Никога няма да престане да краде българина, понеже комшията ще го мисли за ***, ако е честен........... лошото е, че от бедни хора, друго освен комунисти не става........кофти мат'риал и това си е
46
3
 
12
 
! Отговори
а3 преди 13 години
похвално е, че НАП се занимава задълбочено с разобличаване на такива "сложни" данъчни измами; да вземе някой от агенцията да отскочи и до пазара в Младост 1 или да направи ревизия на първите 3 сергии за дини и пъпеши по улиците, от където всеки един от нас пазарува ежедневно и където ежедневно ни лъжат с левче-два под масата. трябва тоз народ да се научи най-накрая, че е време да престане с кокошкарските изпълнения.
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ба тея от НАП са открили топлата вода! Че тая схема се върти от както търговците научиха що е то касов апарат, бре! Ба си пак правят калабалъка на ***! Особено бакшишите, как претапят касовите апарати, не е истина, ама иначе гадините стачкуват, че им ударили таван на цените!
44
2
 
7
 
! Отговори
за 40 преди 13 години
Каквото и с Масларката, Маргините, Меди и пр.............. харчат си парите
43
1
 
13
 
! Отговори
+ преди 13 години
Памет се трие масово от години...........в зората на демокрацията слагаха касовите апарати във фризера и готово...........после се изучиха и на други иширети..... по бензиностанциите има други врътки...................сега го открили:)) не е така.........досега знаеха, ама си траеха срещу ''сухо''.... баси държавата всички крадат :((((
42
1
 
7
 
! Отговори
Spas преди 13 години
... Това е много стара схема. Повечето нощни заведения работят с нея. Имат един ден в който заведението не работи и тогава се работи по апарата!
41
2
 
5
 
! Отговори
клъв преди 13 години
dnes.bg/health/2010/06/30/pazaruvaneto-pravi-myjete-impotentni.93667Касовите бележки правят мъжете импотентни!-;)))))))))))))))
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мургина ли е по проверки??????????
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе кво стана с Мургина бе някой знае ли???????????????????????????????????
38
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 13 години
Доставчика ти казва акто ти доидат на проверка се обади ние тогава ще ти пуснем фактура! ТАКА ЧЕ НЕМА КАК НА ВСИЧКИ МАГАЗИНЧЕТА ДАНЪЧНИТЕ ДА ПРАВЯТ РЕВИЗИИ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ!
37
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 13 години
дО 36 Малките магазинчета издават фактури като за световно АМА АКО ИМАТ ФАКТУРА ЗА ПОЛУЧЕНАТА СТОКА проблема е в големите доставчици- искаш стока на добра цена да ама без фактура!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Печелеше се, като си лъгал хората. Така се е печелило.
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе какво се правите на ударени. Почти никое квартално магазинче не издава касови бележки, съответно и не плаща данъци. И всички си траем и се правим на готини, но от това не влизат доста мъни в Държавата, като ощетени сме всички.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОГАТО ДАНЪЦИТЕ СА ПОНОСИМИ ВСИЧКИ ПЛАЩАТ , КОЛКОТО ГИ ВДИГАТ ПОВЕЧЕ СТАВАТ ДАНЪЧНИТЕ ИЗМАМИ
33
5
 
4
 
! Отговори
Търговец преди 13 години
То бива бива ама това живот ли е ..? До сега поне от търговията се печелише сега държавата ще ни обере печалбата
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Da de ama dyrjavata neiska da dava preferencii a samo da lapa!
31
4
 
6
 
! Отговори
Хахахахаха преди 13 години
Ще, дава търговеца луди пъри за 100 касови апарата и още, толкова за касови книги те, тези касови книги, трябва са прошнировани и прономировани.Понеже си няма друга работа ще ходи да му фиксилизират и паметта на касовия апарат и ще си слага 1000 хиляди кода, за различините видове артикули алоооооооо, дали имат времeто и физическата възможност да се занимават, толкова именно с това??!?!?! Смех.....
30
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 13 години
преференции за безналично плащане - Търговец който работи само по банков път - намаление на осигуровки, данъци и други поощрения! НЯМА КАКВО ДА ИЗМИСЛЯМЕ ТОПЛАТА ВОДА ! А за хората които имат чисти доходи не им е проблем да си вземат по една дебитна карта