НАП разкри нова схема за укриване на приходи

Недобросъвестните търговци манипулирали паметта на касовите апарати
30 юни 2010 14:21,
90
НАП разкри нова схема за укриване на приходи
Служители на НАП извършват проверка. Снимка: Булфото

Нова схема за укриване на обороти в търговските обекти разкриха инспектори от Националната агенция за приходите (НАП).

Основният играч в схемата е хакер, който манипулира паметта на касовия апарат и в зависимост от желанията на клиента изтрива процент от всяка продажба или цели периоди.

Собствениците на фирми получават тази услуга срещу определена месечна вноска, която е символична в сравнение с укритите обороти.

Предпочитаният вариант на услугата е да се крие процент от всяка продажба, защото така далаверата е по-трудно забележима при проверки, тъй като няма часове и дни без продажби.

Служителите на НАП обаче са измислили как да прекратят този начин за ощетяване на държавната хазна с невнасяне на ДДС.

Инспектори от приходната агенция периодично правят покупки в един и същи търговски обект и запазват касовите бележки.

След определен период, например седмица, се връщат в магазина, легитимират се и изискват контролните ленти на касовия апарат за дните и часовете, в които са пазарували.

Ако при проверката се установи разлика между касовите бележки и запазеното на контролните ленти от касовия апарат, започва ревизия.

По време на ревизията всички укрити обороти за 5 години назад ще бъдат облагани с данък. При констатирани данъчни престъпления материалите ще се предават на прокуратурата, заканиха се от НАП.

Новата схема за манипулиране на касовите апарати е засечена в София, Бургас и в други големи градове в страната, където има по-голям оборот в търговските обекти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вместо да "надушват" схеми стари колкото касовите апарати, да направят още една риформа и да задължат търговците да свързват апаратите със сървър в НАП. Гарантирам на търговците, че бръкването е оправадно - това е напълно законен начин да си укрият приходите :D:D:D
28
1
 
3
 
! Отговори
Хах....., преди 13 години
Живей си с едното време, сега сме в друго време!
27
1
 
7
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Ааааа дааа, тази схема е много "нова", преди два месеца я измислиха. Абе чудя се, тия от НАП на глупави ли се правят или са си глупави ?! Че хората трият фискалната памет от години бе, откакто се помня това се прави.
26
1
 
3
 
! Отговори
по живо и здраво преди 13 години
Определено ще ти излезне късмета!
25
2
 
3
 
! Отговори
aydun преди 13 години
абе стига бе, кви глупости "нова схема" пълен смях. те схемите сами са си ги разработвали от години и то точно бсп-арите ("не-комунистите") хаха и ко викаме сега:"ти да знайш ко беше едно времеее...."
24
1
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Я па имаме друга схема - даваме 20 лв. на комшйката за едно ***, после си ги вземаме и я пращаме да се оплаче официално на мъжо си !
23
1
 
3
 
! Отговори
anonimi преди 13 години
Не ми плащат за да давам прогнози и да казвам кое как трябва да бъде. Ако е за себе си да се пълни моята банкова сметка зная как да го направя.
22
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 13 години
Хубави общи приказки ръсиш, ама пълни ли се хазната с тези общи приказки или се чудите как да одерете читавия данъкоплатец с парно, ток, вода, винетки, осигуровки и липса на плащане по здравни пътеки.
21
2
 
3
 
! Отговори
Ujasno..... преди 13 години
Бургазлий много се дуете нещо да не ви хапне баба меца за закуска! хахахаха Определено не мога да поддържам тона на някакви никакви.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
виж гръмни се полза от теб никва
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как не се отчитат бе пич?То и 10 апарата да извадиш все едно нали трябва да се фискализира.Какви щуротии бълваш?А ако не е фискализиран е тогава ако те ловнат гледай сеир
18
2
 
3
 
! Отговори
Бургас преди 13 години
до Ujasno... ужасно е наистина да си толкова неграмотен
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти за ко ревеш бе искаш да се върне на власт управляващия който беше управляван ли?Това е стара работа но чак сега някой намери смелост да разбута тези работи.
16
2
 
2
 
! Отговори
IvoK преди 13 години
Golqmata rabota sa otkrili, mojebi skoro shte otkriqt, che nqkoi tyrgovci sled 16 i 30, kogato i danychnite ne rabotqt vadqt vtori kasowi aparati, koito ne se otchitat. Buaxaxaxaa dosta sa hitri ot NAP da vidim kolko vreme shte im trqbva da hvanat i tozi tyrgovski trik za ukrvane na prihodi.
15
1
 
4
 
! Отговори
anonimi преди 13 години
Поне малко, ако разбираш от това няма да коментираш по този начин. Очевидно е че са ти много далечни, тези неща.
14
2
 
3
 
! Отговори
Ujasno..... преди 13 години
Някои хора са толкова не компетентни, че чак ми се досади от не разбирането и пак коментира.
13
1
 
7
 
! Отговори
се преди 13 години
Всяко нещо което е създадено от човека може да бъде разгадано и преостроено.
12
1
 
21
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
Сетили се били! Ха-ха! Нищо ново под слънцето.Някой е предал четата или някой е бил прекалено алчен и нагло и очевадно е манипулирал оборота така, че да избоде очите на данъчните.Тоя номер с бъркането в паметта е още откакто се въведоха със закон новите касови апарати през 90-те. Тогава мутрите ходеха чак в БАН да търсят умни момчета за тази работа. И намираха :)
11
5
 
22
 
! Отговори
doomchant преди 13 години
Сега и мистериозни хакери пречат на ГЕРБ да стабилизира държавата! То не бяха корумпирани комунисти, алчни майки с деца, президентски капризи, работници масово купуващи фалшиви болнични, феодални старци в БАН ...Ей, като почти всички конспирирате срещу ГЕРБ, как смятате ще се оправиме?
10
2
 
13
 
! Отговори
До 5 преди 13 години
Напълно съм съгласен, че докато има софтуер, ще има и измами с него. Не съм съгласен с второто ви твърдение обаче.Аз не виждам НАП да работи. Виждам ги само да приказват пред медиите. Когато започнат да работят, ще има множество осъдени, а не десетина показани по телевизаро за два месеца...Ще има и огромен ръст в данъчните постъпления. Ще има пари за лекари и учители. И другите там...