Правителството ще бори посредниците за газа

Руската страна проявила разбиране
7 юли 2010 10:29,
53
Правителството ще бори посредниците за газа
Снимка: БГНЕС

България настоява да отпаднат посредниците между “Газпром” и “Булгаргаз”.

Това обясни министърът на енергетиката Трайчо Трайков по bTV, след като вчера първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков се изненада от това, че "Газпром" продава средно по 339 долара за 1000 куб. м, докато промишлените потребители в България плащат по 472-501 долара за 1000 куб. м, а битовите – 576 долара за 1000 куб. м.

Според Трайков Зубков не е казал, че няма да има посредници, но е проявил разбиране. 

Предишното правителство също направи опити да премахне фирмите посредници, но те се оказаха неуспешни.

„Според нас формулата за ценообразуване би могла да бъде модифицирана. Ние изразихме позицията си, че посредниците не трябва да ги има. Зубков каза, че според него потребителите в България плащат много висока цена", обясни Трайков.

Прокуратурата трябва да изясни въпроса дали някой се е облагодетелствал от последните договори с “Газпром”, уточни министърът и добави, че простата истина е, че в момента България купува скъп газ. 

Трайков обясни, че с подписания от предишния министър договор за транзит на газ страната ни е ощетена, защото цените на газа стават пазарни, а за транзит остават фиксирани.

 Транзитната такса у нас е 1,70 долара, а в Украйна е 2,80, в Словакия е 4 долара, така че за България тази цена не е изгодна, посочи още министърът.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Глупости, на търкалета. И Трайчо и Боко ти много добре знаят, кой какво плаща. Тъй като прибират парсата от газоразпределителните дружества в България, оставиха ги да вдигнат цената с 30%, оттам - и тока и парното, върху които Боковците събират данък. Големият проблем е чудовищната цена от Русия, от която смучат съветските посредници и коята Станишев/Овчаров подписаха. В същност, тя е изгодна за Боковците, защото доените от тях газоразпределители в Б-я начисляват 50% върху нея.Следва продължение
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
писна ми от лъжите на правителството. Защо си мислят че българите са ***.То че са *** вярно е ама чак толкова. Цялата работа се състои в това да се премахнат овергаз сашо дончев и цялата пара да я лапне близкия на бат бойко на който бойко му е кръстник. Хайде моля ви.
21
3
 
1
 
! Отговори
Някой, който ... преди 13 години
Аз никога не съм бил партиен член и никога няма да стана. Просто малко съм пораснал над първичното мислене в синьо - червената мъгла, а дали съм ***, точно ти - не знаеш.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защо никой не пише за момчето убито от роми на 04 юли??? това параван в който всички медии задружно участват ли е???
19
3
 
7
 
! Отговори
Някой, който ... преди 13 години
През 1990 година Бойко Борисов напуска системата на МВР, защото отказва да се деполитизира и остава член на тогавашната БКП (прочетох съвсем скоро), прочетох му и дисертацията. Стига сте врякали Комунисти, Демократи и всякви други глупости, не Ви ли е ясно, че са същите.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Във всички европейски държави, без Румъния, крайната цена за потребителя е ПО-ВИСОКА от Българската.
17
2
 
4
 
! Отговори
гуньо преди 13 години
Газ-ТА, а не газ-А или газ-ЪТ. Женски род.
16
3
 
3
 
! Отговори
Yes преди 13 години
Трайчо , що не си траеш бате , ша вземем да ги обидим руснаците и ще ходим голи и боси после . Я по-добре да си плащаме , нали и без това сме си такива търпеливи и страхливи , за толкова години да ни цоцат вече свикнахме .
15
4
 
6
 
! Отговори
Някой, който ... преди 13 години
Абе гласувай си, за когото искаш, стига си врещял ...
14
6
 
9
 
! Отговори
Я САМ ПИТБУЛ ТЕРИЕР преди 13 години
Трайчо, свалете с Бойко газа и пак ще гласуваме за вас!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трайчо е подвел Борисов за ценообразуването на газта в България....Боко едва вчера научи,че крайният потребител плаща два пъти повече от доставната цена на Газпром...
12
3
 
3
 
! Отговори
Любомир Йорданов преди 13 години
Трайков какви лобита стоят зад теб, че си позволяваш така да говориш и да се държиш толкова нагло?
11
1
 
9
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Вчера слушах Трайчо. Макар и със заекване, каза основната истина - руснаците вдигат цената на газа за България чрез СВОИ ЧИСТИ посредници, преди България. ТОВА ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНЕ, ЗА ДА СЕ НАМАЛИ ЦЕНАТА НА ТОКА И ПАРНОТО В БЪЛГАРИЯ! А българското правителство, чрез ДКВЕР, трябва да проверява и ограничава надценката на газоразпределителните дружества в България. А подписалите последното изменение на договора Станишеви комунисти са си за прокурор.
10
3
 
5
 
! Отговори
Някой, който ... преди 13 години
Истината Трайков е, че Правителството се бори да се превърне в посредник за газа, а не за премахване на посредниците. Ти го знаеш не по зле от мен, но ти оттърва да не го кажеш. Всичките сте забравили, че сте българи, особено лидерите в ГЕРБ, но простата истина е, че Банкя все още е в България, а България все още е парламентарна република, а суверена сме ние гражданите, а не Вие. Хубаво си помислете, защото следващите наказателни преследвания ще са срещу Вас. Не се самозабравяйте.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОЙ Е ПОСРЕДНИКА И ЗА КОГО РАБОТИ????
8
0
 
6
 
! Отговори
Я САМ ХАЛА ПИТБУЛ преди 13 години
абе ако ще и содомист да е, само да свали цената на газа
7
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 13 години
България не вярва на приказки!Вече ще вярваме само,когато се убедим!Не сме сигурни след ден,два или седмица какво ще се изтъпанчат да кажат!
6
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 13 години
Редакторите да проверят в тълковния речник в кой род е думата "газ", когато става въпрос за природен ресурс! В женски е! Членувайте го правилно!!!
5
1
 
10
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Това заглавие трябва да звучи така - "Правителството ще бори с Газпром". Една ли има наивник, който да вярва, че от Газпром не знаят нищо за посредниците и това става без тяхно участие.
4
5
 
9
 
! Отговори
Я САМ ПИТБУЛ ТЕРИЕР преди 13 години
Е ТОВА АКО НАПРАВИ БОЙКО И АКО СВАЛИ ЦЕНАТА НА ГАЗА, ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО И НЕ САМО АЗ, В СЛЕДВАЩО НС ЩЕ ИМА МНОЗИНСТВО!