Млякото по БДС

От какво се произвежда? Колко трае? Кой контролира?
15 юли 2010 14:50,
74
Млякото по БДС
Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила Българският държавен стандарт за киселото мляко, съобщиха от Българския институт за стандартизация (БИС).

Стандартизацията е в действие, но не е задължителна, защото всеки производител, който желае да произвежда по този стандарт, може да си го купи с бюлетина, отпечатан от БИС.

Стандартът е по старите кодове и наименованието се запазва – БДС – 12 2010.

На етикета на млякото, произведено по този стандарт, трябва да пише: "Българско кисело мляко".

То трябва да се съхранява при температура от 2 до 6 градуса по Целзий и има срок на трайност до 20 дни от датата на производството.

Категорично изискване е това мляко да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко.

Закваските трябва да са от щамове „лактобацилус булгарикус“ и „стрептококус термофилус“, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.

Още по темата

Засега контрола по спазване на БДС в киселото мляко ще осъществяват лабораториите на ДВСК. Това ще бъде така до изграждането на Националната агенция за контрол на храните.

Инициативата за връщането на този стандарт бе на браншовите организации. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
българче преди 13 години
преди 20 години много обективно го доказваха-но това са само спомени и мечти
31
0
 
3
 
! Отговори
Leni преди 13 години
до МеАз съм на същото мнение, но въпроса е друг има напредък. Спим в обществото, това е истината.
30
0
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 13 години
"...Какво ли ще проверяват от ДВСК, щом не е задължително ..." Ще проверяват фирмите, твърдящи че произвеждат кисело мляко по БДС. Не че няма да проверяват и другите за здравословността на произвежданите от тях продукти. Произвежданата храна трябва да се контролира.
29
0
 
2
 
! Отговори
~~ преди 13 години
Съгласен съм, но тук клиента трябва да чете етикета, а не да гледа само цената. Лошото е, че в България цената не е критерий за качество.
28
1
 
5
 
! Отговори
mima преди 13 години
Който мисли нека да си отговори на въпроса - Кой отглежда животни в България,колко са те и от къде да се вземе истинско мляко ?Крави и овце няма,пък се нароиха мандри и мандрички.С какво мляко работят *** и питай .Пък българина нека да продължава да си иска истинското мляко.И колкото си щат ктандарти да му слагат все тая.Същото е с месото и сиренето.
27
0
 
2
 
! Отговори
~~ преди 13 години
Дали продукта отговаря на декларираните от производител показатели.Много ме съмнява, че ДВСК може обективно да докаже наличие на сухо мляко в крайния продукт. Дано да съм в грешка.
26
0
 
18
 
! Отговори
Bulgaria преди 13 години
Доживотен затвор за този,който произвежда нездравословна храна и трупа лесна печалба. Такива са недостойни и лоши хора. Не ме интересува колко ще поскъпне храната, сещайте се тогава и пойзводството ще се стимулира, ще иам повече работещи и повече пари. А сега плащаме за ***, какво като са евтини?
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И този стандарт ще бъде изманипулиран, ако решат да го направят.
24
1
 
6
 
! Отговори
българче преди 13 години
"Стандартизацията е в действие, но не е задължителна"-какво ли ще проверяват от ДВСК шом не е задължително
23
0
 
15
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Нека си е препоръчително БДС-то. Ако щат и *** дарадонки да продават у кофички, ама кога пише на опаковката 100% КИСЕЛО МЛЕКО, да е верно такова. Тогава другите измишльотини конкуренцията че ги стопи бърже... Пак се размечтах.
22
0
 
19
 
! Отговори
Таня преди 13 години
И още нещо - искам да имам избор - соеви пръчици или кренвирши, както и траен салам от копита или бургаски шпек, кисело мляко или активиа. Нека аз да си реша какво да си купя.
21
0
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Защо ли правя разлика между домашно кисело мляко /по БДС/ и химичната субстанция, наречена мляко? Нали като си купите "менте" по БДС или наречено Българско кисело мляко ще направите веднага разликата. Поне за това опит имат всички. Ще има и лаборатории, проверки и контрол. А контролът на потребителят е най-качествен.
20
0
 
11
 
! Отговори
Таня преди 13 години
Както и правя - отивам на село, купувам от съседката 10л по левче, в 8 сутринта ги дои или в 22ч, след което се е случвало да квася до 4 сутринта :-) но ядем мляко. И сирене правя и някакви бегли опити за кашкавал. Често и извара се получава, но тя пък е най-полезна. И ядем мляко от крава. Но все ми се иска да не ми идва идея да меся и хляб, да варя домашни кокошки по 3ч или да месят в магазина кайма пред очите ми. Иска ми се малко повече отговорност и доверие - и яйца в тортите, а не яйчен мела
19
0
 
0
 
! Отговори
Leni преди 13 години
до 13Има рамка на допустимо за това кое ще се казва с името млечен продукт, а дали ще има контрол, това е друг въпрос !!!! Имаш избор!
18
1
 
4
 
! Отговори
~~ преди 13 години
БДС-то продължава да си бъде препоръчително. Не се е променили нищо. До сега също можеха да работат по БДСV
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще изчакам малко да премине и ще купя различни марки и ще ги подложа на изследване да видя какво има и какво няма. То съм почти сигурен какви *** ще излязат но тогава ще ги съдя . Щото държаватя явно няма да направи нищо "не бил задължителен" ала бала.... Ами дайде и данъците да не са задължителни а ?
16
0
 
7
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Па дано по тая причина се възроди и говедовъдството у милата ни родина. От там и некое работно местенце мож да се открие по селата... Оп, размечтах се.
15
0
 
14
 
! Отговори
Ме преди 13 години
То ако трябва да сме чесни не трябваше изобщо да отпада БДС за храните, а не сега да "откриват топлата вода" а ние като примерно стадо да казваме браво.И то на всичкото отгоре няма да е задължително а който иска.И после защо народа е болен :((( Кофти материал сме явно щом продължаваме да търпим тези издевателства над нас и децата ни :(
14
0
 
6
 
! Отговори
МИНА преди 13 години
Колко кисело мляко можем да призвеждаме на ден, това искам да знам,защото просто е не мислимо че това мляко което е в търговската мрежа може да бъде от чисто мляко,по простата причина че вече няма толкова животни.Преди 20г.е имало във всяко село по няколко ферми,затова се славяхме с най-хубавото сирене и кисело мляко.Сега ми кажете колко овциферми,колко кравиферми,колко свинеферми знаете-може да ги преброиш на пръсти е то затова няма да има такава качествена стока.Дано новия министър управи неща
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И гледай те сега по магазините от днес/утре на всички опаковки ще пише, че е по БДС. Пък то нищо общо .