Млякото по БДС

От какво се произвежда? Колко трае? Кой контролира?
15 юли 2010 14:50,
74
Млякото по БДС
Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила Българският държавен стандарт за киселото мляко, съобщиха от Българския институт за стандартизация (БИС).

Стандартизацията е в действие, но не е задължителна, защото всеки производител, който желае да произвежда по този стандарт, може да си го купи с бюлетина, отпечатан от БИС.

Стандартът е по старите кодове и наименованието се запазва – БДС – 12 2010.

На етикета на млякото, произведено по този стандарт, трябва да пише: "Българско кисело мляко".

То трябва да се съхранява при температура от 2 до 6 градуса по Целзий и има срок на трайност до 20 дни от датата на производството.

Категорично изискване е това мляко да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко.

Закваските трябва да са от щамове „лактобацилус булгарикус“ и „стрептококус термофилус“, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.

Още по темата

Засега контрола по спазване на БДС в киселото мляко ще осъществяват лабораториите на ДВСК. Това ще бъде така до изграждането на Националната агенция за контрол на храните.

Инициативата за връщането на този стандарт бе на браншовите организации. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
9
 
! Отговори
M преди 13 години
Е като не е задължителен този стандарт, накъде са тръгнали с него? Ясно е колко ще се спазват "категоричните изисквания"....
11
0
 
24
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
И не забравяйте......Най-хубаво да е киселото мляко в стъклен буркан.Тогава се запазват свойствата не в пластмаса.Е естественно че най-полезно е в гърнето да се закваси но и това не е малко дано го оправят.
10
0
 
22
 
! Отговори
Leni преди 13 години
Еврика!!! Това трябваше да се случи. Сега всеки има право да избира, ако меже да чете какво иска да консумира! :) И ако неотговаря на това което пише на опаковката производителя да си понесе отговорността. Браво!
9
1
 
11
 
! Отговори
МоРсКи преди 13 години
Таня да не те отчайвам ама така пак няма да знаеш какво яден синчето ти. Ще знаеш единствено когато ТИ си си го приготвила!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хубаво! Обаче не разбрах, дали стандарта ще премахне абсурда да има 100 вида грамажи, като всичките са гарантирано под 500гр. Нашето кисело мляко винаги е било в 500гр. опаковки. Защо се позволява на фирмите да крадат от количеството. Както е тръгнало скоро време ще купуваме по 20гр кисели млека. Данон едно време повлякоха крак в тази посока, и е крайно време точно те да получат едно подходящо финансово наказание! Е тъй на, за назидание на всички далавераджии!
7
1
 
26
 
! Отговори
Таня преди 13 години
Приветствам! Както и за месото, хляба, зеленчуци и плодове и всички останали основни хранителни продукти! За да знам какво яде синът ми :-)
6
3
 
14
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Идеята е повече от хубаво но има няколко пречки,които спъват за сега и не става с магическа пръчка от раз.В момента в мрежата има толкова "млечни продукти" че ако трябва да се произведат не знам къде от България ще вземат толкова мляко.На практика селското стопанство е ликвидирано.И просто проблема със суровината е голям.Така,че май рафтовете ще си останат пълни.Друг е въпроса че ще сложат "Българско кисело" а то просто няма да е такова!!!Отвратителни търговци!!
5
0
 
20
 
! Отговори
МоРсКи преди 13 години
Браво едно хубаво нещо да прочета.... Един съвет към търговците.... просто коа не е по БДС не го предлагайте в магазините си.
4
0
 
30
 
! Отговори
IT pro преди 13 години
Ако наложат същото за месото и хляба и успеят да го контролират, ще ме спечелят доживот за гласоподавател...
3
0
 
23
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Успех... само да иам истинки контрол... а не да си плащаме под масата за да слагаме квото ис искаме в млякото и да пишем БДС....
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО!!! 20 год. чакахме!
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината днес е само тази - родната полиция ни пази!