Млякото по БДС

От какво се произвежда? Колко трае? Кой контролира?
15 юли 2010 14:50,
74
Млякото по БДС
Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила Българският държавен стандарт за киселото мляко, съобщиха от Българския институт за стандартизация (БИС).

Стандартизацията е в действие, но не е задължителна, защото всеки производител, който желае да произвежда по този стандарт, може да си го купи с бюлетина, отпечатан от БИС.

Стандартът е по старите кодове и наименованието се запазва – БДС – 12 2010.

На етикета на млякото, произведено по този стандарт, трябва да пише: "Българско кисело мляко".

То трябва да се съхранява при температура от 2 до 6 градуса по Целзий и има срок на трайност до 20 дни от датата на производството.

Категорично изискване е това мляко да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко.

Закваските трябва да са от щамове „лактобацилус булгарикус“ и „стрептококус термофилус“, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.

Още по темата

Засега контрола по спазване на БДС в киселото мляко ще осъществяват лабораториите на ДВСК. Това ще бъде така до изграждането на Националната агенция за контрол на храните.

Инициативата за връщането на този стандарт бе на браншовите организации. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
7
 
! Отговори
VETY преди 13 години
Истината е, че сурово мляко няма, няма и да има защото фермите са унищожени!!! За създаването им са необходими големи инвестиции, които няма от къде да дойдат. Европа е задоволена от млека и за България производството умишлено е унищожено. Не се надявайте по магазините да се появи истинско кисело мляко защото няма от къде. Прясната продукция от млека се използва главно за сирене и кашкавал за ИЗНОС в Европа.
51
1
 
3
 
! Отговори
Петков преди 13 години
А помните ли колко много ни харесваше Данона когато се появи.Хубаво,гъсто мляко. Даже имаше една реклама по радиото, че Данон било толкова гъсто, че можело да се яде само с лъжица. Когато я чух за пръв път помислих ,че не съм чул добре.Така и не можах да разбера смисъла на тая реклама. Е дойде време поумняхме.И за други работи ще ни дойде акъла ама трябва да мине време.Ако успеем да премахнем и пластмасовите зеленчуци.........
50
1
 
5
 
! Отговори
mean преди 13 години
този стандарт не е задължителен..... така че пак ще си ядем нишестето с лимонтозУ!
49
0
 
0
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
Наистина млякото Елена за момента е най-доброто от фабричните млека.
48
1
 
3
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
Крайно време беше ,да се върне БДС за храните.
47
0
 
6
 
! Отговори
H8C0RE преди 13 години
Намерих го - натамицин се казва консервантът дето слагали в киселото мляко. А защо никъде не го пише в съдържанието?
46
2
 
5
 
! Отговори
H8C0RE преди 13 години
Дори и млякото, което ми харесва като вкус Елена 2% издържа над 2 седмици в хладилника без да мръдне. Но защо не пишат, че слагат антибиотик - едно вещество, което било единствения позволен антибиотик за добавяне в храните. Забравих как се казваше, но мисля, че с "н" започваше. Даже го има в уикипедия описано. Нормалното кисело мляко с лактобацилус булгарикум се разваля за 72 часа.
45
4
 
1
 
! Отговори
клоунът преди 13 години
за какъв бдс ми говорат тия бдс може да има ако беше жив тато да запретне ръкави и да яхне кормилото на бг
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Досега нямаше БДС за *** - вече има и ще се нарича както пише в статията Българско кисело мляко. БДС никога не е отменян. Отменен беше задължителният му характер. Ако някой иска да прави мляко по БДС, да го прави по стария БДС, а не да вкарва в БДС *** си наречен мляко.
43
1
 
4
 
! Отговори
бдс преди 13 години
БДС... откриха топлата вода. Като ще има контрол, да има, но и за колбасите и месата, хляба и хлебните продукти, изобщо за всички храни...Трудна работа е да се създава ред при настоящия хаос... май всичко е парлама...
42
0
 
5
 
! Отговори
Язе до 39 преди 13 години
Ама я съм съгласен да пасем овцете. Като дете само преди 15 годин съм пасал. Кошарите беа, дека се сбирахя по 10-тина стопани и им се падаше да одат по 2-3 дена у месецо по график. И тая работа беше даже релаксираща. Ама като нема кой да ти купи продукцията, що работиме тогай?!?
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има, как да няма. С достатъчно консерванти изкарва и над 20 дена :)
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Двама души са били екзекутирани в Китай във връзка със скандала със замърсеното с меламин сухо мляко миналата година, когато шест деца починаха, а над 30 000 се разболяха, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на агенция Синхуа."ЕТО ТОВА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ДА СЕ СЛУЧВА И ТУК ЗА ДА ИМА УПРАВИЯ
39
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 13 години
УУУУУУУУУРРРРРАААААААААААААА БЪЛГАРИ ШЕ СЕ ОПРАИМ :-D
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еха голями сладури сте вече определихте кой бандит ,кой измамник,кой трябва да ходи да пасе овцете и говедата,ама защо някой от вас мързеливи мурдари не се хване с отглеждане на животни или с производство на сирене,кисело мляко и кашкавал.Сигурен съм,че 90% от вас са родени покрай кравите и овцете ама вече сте голяма работа и някой друг по низша класа от вас трябва да ви подсигурява качествено папкане.Ако имахте нещо във празните тикви щеше да знаете,че мляко с трайност20 ДНИ НЯМААА.
37
1
 
3
 
! Отговори
сори преди 13 години
Не се надявайте на качествени храни - поинтересувайте се кой държи икономиката /ако изобщо има някаква икономика всичко от въ се внася / и може ли някой да ги проверява тези т.н. производители на хранителни стоки. БДС може да има само в държавни предприятия за храни както беше преди - а за да има конкуренция трябва да има държавни предприиятия - който каквото и на когото стоката харесва нея да купува - сега просто нямаш избор.
36
0
 
7
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Я не съм мърдал от село и че ти кажем, че последнио "крупен" млекопроизводител с 10 крави, миналата година фалира, не от липса на желание, а оти кисело млеко и сирение не се праат от пресно млеко... Ако има търсене и мога да се препитявам че си земем и я некоя друга Вакуша, ама те.
35
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 13 години
*** ти, за да видиш толкова ли е лесно да се направи това.
34
0
 
1
 
! Отговори
~~ преди 13 години
Добре, значи може.
33
3
 
10
 
! Отговори
до 29 преди 13 години
Има близо 1 000 000 регистрирани и нерегистрирани безработни. Няма никакъв проблем, при тяхно желание, да се върнат в селата и да се заемат с животновъдство. Има достатъчно пустеещи села. Пасища много. Предполагам, че има програми за финансиране през еврофондовете. Въпрос на желание за работа и живот на чист сред природата.