От август и кебапчето, и кюфтето по БДС

"Български стандарти" ще бъдат въведени за 9 месни продукти
19 юли 2010 15:44,
64
От август и кебапчето, и кюфтето по БДС
Снимка: Булфото

До началото на август тази година ще бъдат въведени "Български стандарти" за производството на девет вида месни продукти.

Става въпрос за кюфте, кебапче, кайма, карначе, сурова наденица, кренвирш, наденица, варен колбас и траен варено-пушен шпеков салам, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба.

Стандартите няма да бъдат задължителни за производителите, но продуктите, произведени по тях, ще носят определени защитени наименования и лого.

Още по темата
15 юли 2010 14:50
74

Те ще бъдат разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към НВМС съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка.

Стандартите, наименованията и логото ще бъдат утвърдени със заповед на генералния директор на НВМС.

Контролът върху производството ще се осъществява от "Държавния ветеринарно-санитарен контрол".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
666 преди 13 години
Две "малки неточности" в текста. Не било БДС ами ДДС и не за девет продукта, а за всички...Ще стане както със сиренето. Беше скъпо щото било от мляко, оказ се че не е от мляко и вместо да поевтинеят *** а на тази цена да остане това което е от мляко изведнъж се пръкна дуго още по-скъпо щото то вече е от мляко. Та така и сега - ще видим по-скъпи продукти щото ще са от месо....май
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кво от тва, като го има за сиренето и млекото и нещо да се подобри. Много шум за нищо
60
2
 
3
 
! Отговори
нимфоманка преди 13 години
искам и вибраторите по стандарт да ги правят
59
1
 
2
 
! Отговори
gotsman преди 13 години
трябва БДС да се въведе и за лютеницата и алкохолните напитки
58
2
 
2
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
А червеите и те ли ще са по БДС ?
57
0
 
4
 
! Отговори
велики пости преди 13 години
Постиш ли,постиш ли дядо попе,защото българския народ след 1 август спира да пости.
56
0
 
1
 
! Отговори
НеПип преди 13 години
БДС не трябва да се пипа. Нали това е идеята - да се запазят старите рецепти.Съчетанието между Експертен съвет към НВМС, месопреработвателите и "водещи" технолози по месопреработка е направо Рецепта за кренвирш "Рога и Копита".
55
0
 
0
 
! Отговори
;-)))) преди 13 години
Всички знаем как се прави кюфте, кебапче, кайма, карначе, сурова наденица, кренвирш и т.н. Да им помогнем с някоя и друга бабина рецепта?Бабите са експерти по безопасност на храните.
54
1
 
0
 
! Отговори
tra_yan преди 13 години
kade byahme sega kade sme dokoda taya surobadjanaschina sctina prodiljava.
53
1
 
2
 
! Отговори
di преди 13 години
нещо не вдявам.хем по бдс,но не предишния а нов.поредната гавра с народа от тъпите управници!
52
1
 
2
 
! Отговори
бай Кольо ветеринара преди 13 години
Контролът върху производството ще се осъществява от "Държавния ветеринарно-санитарен контрол"......хахааааааа, а сега да видим кой-кого и пак се подхваща старата песен ("буташ кинти и аз нищо не виждам") на нов (гладен) глас! Честито другари!!!
51
0
 
6
 
! Отговори
Мръвков преди 13 години
Нека пише, че е от месо та да знаем, иначе да пише, че е от друго ... пак да знаем. Тоя министър Найденов май ще свърши работа, че не се сещам за друг с нещо да се запомни.
50
0
 
3
 
! Отговори
Гацо-Бацо преди 13 години
ох, да дойде август, та да си хапнем истински кебапчета баце!
49
2
 
7
 
! Отговори
МАРА преди 13 години
БРАВО БОЙКО,БРАВО!
48
1
 
13
 
! Отговори
САЛАМ ЗА ПРАСЕТА преди 13 години
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------КУЦО, КЬОРАВО И САКАТО СТАНА ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МЕСНИ КОЛБАСИ,СИРЕНА И ДЕЛИКАТЕСИ. Я СИ ХОДЕТЕ ПО СЕЛАТА СКАПАНИ СЕЛСКИ МУТРИ, БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ.ЗАБОГАТЯХТЕ НА ГЪРБА НА БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД.ОТРОВИХТЕ НИ.***.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само за това че ни оправят мляко, сирене,кайма салами пак ще гласувам за ГЕРБ!20 години алчни производители ни храниха с меланин-химечески продукт замянящ млечния белтък,китайско доматено пюре тъпкано с бои,боядисани кайми,салами направени от смляна перушина,кости,рога,копита соя,кожи,тоалетна хартия,модифицирани ориз,боб от КИтай.Плодове и зеленчуци натъпкани с нитрати и отрови.20 год провеждаха геноцид по страшен от Чернобил.
46
2
 
3
 
! Отговори
razgradski pop преди 13 години
nema da sa zadaljitelni, no kogato vsi4ki klienti zapo4nat da kupuvat samo produkti sas hologrami na БДС, vsi4ki ostanali 6te se zamislat kato po4nat da gubyat ot prodajbite...
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kato njama da sa zadalzitelni za6to 6te gi ima horata sa si sviknali na starite rezepti iskate da gi trovite li s novite?
44
1
 
1
 
! Отговори
дефиниция 77777 преди 13 години
Документ, одобрен от утвърден орган, съобразяването с които не е задължително и който предоставя за обща и многократна употреба правила, насоки и характеристики на продукти и свързаните с тях процеси и производствени методи. Той може също да съдържа или да третира изключително изискванията за терминология, символи, опаковане, маркировка или етикиране, приложими към даден продукт, процес или производствен метод.
43
9
 
3
 
! Отговори
77777 преди 13 години
ГЕРБ получават много голяма черна точка за това, че разрешават да се подменят стандарти по БДС за храни, с някакви нови измислени стандарти за ***, наречени храни. БДС не трябва да се пипа. Ако някой иска да произвежда телешки салам по БДС, да го произвежда без да променя БДС или да си го кръсти соева имитация на телеки салам и да го слага в БДС с това име.