Млякото по БДС

От какво се произвежда? Колко трае? Кой контролира?
15 юли 2010 14:50,
74
Млякото по БДС
Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила Българският държавен стандарт за киселото мляко, съобщиха от Българския институт за стандартизация (БИС).

Стандартизацията е в действие, но не е задължителна, защото всеки производител, който желае да произвежда по този стандарт, може да си го купи с бюлетина, отпечатан от БИС.

Стандартът е по старите кодове и наименованието се запазва – БДС – 12 2010.

На етикета на млякото, произведено по този стандарт, трябва да пише: "Българско кисело мляко".

То трябва да се съхранява при температура от 2 до 6 градуса по Целзий и има срок на трайност до 20 дни от датата на производството.

Категорично изискване е това мляко да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко.

Закваските трябва да са от щамове „лактобацилус булгарикус“ и „стрептококус термофилус“, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.

Още по темата

Засега контрола по спазване на БДС в киселото мляко ще осъществяват лабораториите на ДВСК. Това ще бъде така до изграждането на Националната агенция за контрол на храните.

Инициативата за връщането на този стандарт бе на браншовите организации. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
2
 
! Отговори
чик чирик преди 13 години
като отворя киселото мляко и 3-те му % масленост ги видя в каймака и ми вкисне на 3-тия ден, ще го призная това БДС! до тогава всичко е "пъблик релейшънс" и "спекюлейшънс" ....рийши.
71
0
 
0
 
! Отговори
работещ преди 13 години
БДС - много хубав, обаче незадължителен. Чудно - "врата у поле", както казват шопите. Гледам го доста време, тоя "специалист" по всичко - министър Найденов (правист, май). Големи намерения, люти действия. Резултат - повишени цени на всичко, което е започнал да оправя - сирене, кашкавал, месни изделия, сега е ред на киселото мляко. ЧЕРВЕНИ МЕРОДЕРИ - ВДИГНАХА ЦЕНИТЕ НА МЕСТНИТЕ И МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ. Сега, по БДС, киселото мляко (сладко и трайно) ще е екстра за износ в Гърция и Турция.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
днес си купих кисело мляко от магазин европа в люлин-9. ....сащото,което съм си купувала и до сега. никаква смяна на етикети няма,нищо не можеш да познаеш...млякото си е вчерашното .не че вярвам,че като сменят етикетите,ще сменят и съдържанието !
69
1
 
6
 
! Отговори
онзи преди 13 години
аз имам фермичка извън софия и си я финансирам изцяло за 50 животни един лев субсидия не получавам и знаете ли - мляко не продаваме изкупните цени са ми обидни и предпочитам да си произвеждам сирене което в магазина никой няма да си купи. у нас липсва всякаква политика в защита на производителя и докато е така производителите намаляват а хората ядат ***..
68
0
 
3
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА,.... преди 13 години
НЕМА ВИ НИЩО!ТЕ ВИ СЕГА, СИРЕНЕ ОТ ДВАТА ЧЕШИТА!СИРЕНЕТО ОБАЧЕ "БЕЗ ПАРИ", Е САМО В КАПАНА ЗА МИШКИ!КАТО НЕМАТЕ ПАРИ ----КУПУВАТЕ МЕНТЕТО ,БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ!СЪВСЕМ ,ЗАКОННО МЕНТЕ!!!!!ЯДЕНЕТО Е ...ПО ЖЕЛАНИЕ!!!!
67
2
 
4
 
! Отговори
АБЕ,КИРЕ....66 преди 13 години
ТЕБЕ, КАТО ТИ Е ТОЛКОВА МЪКА, ЗА ТКЗС И АПК...ДЕТО ХРАНЕЛИ БЪЛГАРИЯ....,ЗАЩО НЕ СИ СТОЯ НА СЕЛО ЗА ДА СЕ ХРАНИШ,КАТО ХОРАТА ,БЕ.... АМИ ДОЙДЕ У СОФИЯ????!КОЙ ,БЕГА ОТ ХУБАВОТО ,БЕ....?
66
0
 
2
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Ами то добре, но вместо газопровод, постройте млекопровод.
65
0
 
3
 
! Отговори
отвратена преди 13 години
Дано мафията тоя път си гледа работата...............ХА
64
0
 
2
 
! Отговори
? преди 13 години
Колко крави, биволици, овци и кози има в България към момента?Какво е количеството мляко, което се добива месечно?
63
1
 
11
 
! Отговори
киро преди 13 години
то бдс хубаво го пише ,АМА НЯМА ЖИВОТНИ ОТ КЪДЕ ДА ГО ВЗЕМАТ ТВА СУРОВО МЛЯКО,А .оня *** свако жельо върна земята и *** майката на земеделие и животновъдство,ткзс хранеше народа ,сега само прекупвачи има,ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ СА РЯДКОСТ
62
0
 
3
 
! Отговори
Язе преди 13 години
А почнат ли да праат кисело млеко от пресно млеко и да има пазар, безработните нема да чекат ти да им кажеш да одат на село, вервай ми ;)
61
0
 
3
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Че ти го кажем по-така.Може да си професор и цел живот да си изучавал поведението и навиците на козите. Ама не си ли бил козар, да ги гониш из чукарете и да се чудиш на кой да продаваш млекото, нищо не знаеш. В тоя ред на мисли, не мож да кажеш на хилядите безработни, да одат на село, да ставт животновъди, да зимаа пари от фондовете и да се развиваа, оти видиш ли, само желание било нужно. Нужни са първоначални инвестиции, осигурен до некаква степен пазар и куп други неща.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
министър номер ЕДНО Е М.Н де да бяха всички като него
59
0
 
0
 
! Отговори
до Язе преди 13 години
Предполагам, че ми говориш за разликата между теорията и практиката?Може, може...И книгите, и нивите, и работата. Въпрос на образование и интелект.
58
0
 
5
 
! Отговори
paco преди 13 години
Защо се заблуждавате , че нещо ще се промени? ;-) Била е някога България държава , само е преди 1000 г.Сега е просто една ***.То доброто прасе каквото му дадат това яде,
57
0
 
0
 
! Отговори
Язе преди 13 години
"човек ако знае и разбира нещо, то той и го може"Човек може да е голем, дървен философ, ама не е ли пипнал една работа с ръцете си, то НЕ го може. И това къде го пише по книгите не винаги расте по нивите, оти има много неизвестни ;)
56
0
 
0
 
! Отговори
до УФФФФ преди 13 години
За твоя изненада знам от къде и как излиза млякото, а и как се кваси.:-)))))))) Между другото човек ако знае и разбира нещо, то той и го може.Изненада.
55
0
 
1
 
! Отговори
уфффф преди 13 години
Аман от акъллии като 34. От всичко разбират, а пък нищо не могат. Знаеш ли, умнико как се кваси мляко, или по-добре откъде излиза ? жокер - не е на *** от гърдите !
54
1
 
3
 
! Отговори
H8C0RE преди 13 години
Преди време от ЕС плащали за всяко унищожено орехово или бадемово дърво по 200 евро!
53
0
 
2
 
! Отговори
накато преди 13 години
Ще ще ще направим. Иде стига ства ще се изгради, ще се проверява айде да говорим вече в минало време. Провери се, изгради се.