БСП: Днешните млади няма да доживеят пенсия

Социалистите критикуват пенсионната реформа на управляващите
21 юли 2010 12:31,
156
БСП: Днешните млади няма да доживеят пенсия
Снимка: БГНЕС

Мъжете в България живеят средно едва 6 години и 9 месеца след пенсионирането си, жените – 17 години. За сравнение средните нива в Европейския съюз са 12 години при мъжете и 20 години при жените.

Справката съобщи бившият социален министър Емилия Масларова като един от аргументите си срещу пенсионната реформа, която подготвят управляващите. Една от мерките в нея е увеличаване на осигурителния стаж с 3 години.

Драгомир Стойнев, също от БСП, е убеден, че единствената цел на тази промяна е още по-малко хора да получават пенсии. Според него младите, които работят сега, просто няма да стигнат до пенсиониране.

Масларова представи още статистика – българите над 65 години са 18% от населението. Почти половината живеят в изключителна бедност.

От друга страна, само 57 на сто от хората между 20 и 65 години са осигурени. Заради увеличаването на минималния праг от 240 на 420 лева само за три месеца вноските от самоосигуряващите се са намалели със 100 000 лева.

Това са все неща, с които управляващите не се съобразяват, когато предлагат пенсионната реформа, твърдят депутатите социалисти.

Емилия Масларова отчете като грешка на предишното правителство намаляването на осигурителните вноски. Проблемът е, че сега никой не говорел за увеличаването им, смята тя.

Още по темата

Драгомир Стойнев я подкрепи и предложи това да се случи поетапно. По същия начин можело да се подходи и по отношение на увеличаването на осигурителния стаж.

„Отдавна отминаха времената, в които трудът беше осигурен за всеки”, припомни си с носталгия депутатът Стойнев.

Светлана Ангелова (ГЕРБ) беше категорична, че пенсионната реформа ще бъде факт от 1 юли 2011 година и осигурителният стаж ще бъде увеличен с 3 години както за мъжете, така и за жените.

Изключение ще се направи само за хората от първа и втора категория труд, където това ще се случи поетапно.

 

От ГЕРБ са твърдо против увеличаването на осигурителната вноска, защото това е неправилна мярка в условията на криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: пенсионна реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
тая в ст.загора щяха да я бесят публично,толкова бяха озлобени кам нея хората.направи рамонт на сграда сас средства с които можеше два пъти да беше построена,а сега в нея е бюрото по труда и тези средства можеше да идат за безработните
63
4
 
5
 
! Отговори
sedesar преди 13 години
Да Калин: Ако ги преброиш, при герберите освен бивши комунисти и милиционери не зная други да има. Такова ще е положението докато ни управляват комунисти и докато на възлови места във всички области стоят само комунисти.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е неизбежно,който и да дойде на власт.
61
5
 
3
 
! Отговори
ikonomist преди 13 години
Промяната на пенсионната система ще е поредното ограбване, дайте на хората това върху което са се осигурявали, премахнете тавана което е чиста дискриминация за да се осигуряват върху реалните си доходи. От милиционер просто икономист не става. Наистина са по-зле и от социалистите
60
2
 
6
 
! Отговори
другомислещ преди 13 години
Почти всичко,което се въвежда в държавата е =на геноцид !!!!!
59
0
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
да бе станишев уж потомствен комунист..пък каква излезе .. същата, като при червен татко му :) а хората обичали .. да бе да...ако броят себе си за човеци .. що то друг никой никъде не ги бройка може.
58
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
че на кой му се живее след пенсия.удоволствията ги няма.за нищо не ставаш.само онзи тъпия Листопад по телевизията ти остава.а съученичките на сина какви парчета ще бъдат...
57
1
 
2
 
! Отговори
RRR преди 13 години
То е от ясно по ясно, че целта е в България въобще да няма пенсионери щото паричките са изпапкани. Най добре е правителството да реши че изискуемият се стаж е 100 години и така ще им се реши проблема. няма хора , няма проблеми, то си е стара истина казана от другаря Сталин.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами вчерашните млади, от времета на вашето царуване ще доживеят ли? Вие вдигнахте възрастта за пенсиониране с пет години, не сегашното правителство, вие насърчавахте работодателите да наемат на работа хората без да им плащат осигуровки, сега изведнъж станахте всички много загрижени за народа, но сте закъснели с няколко години.
55
5
 
3
 
! Отговори
Sasho преди 13 години
И какво направиха досега тия гербери-*** и *** им атакисти повече от социалистите. Просто нямат представа откъде да започнат. Само с милиционерски сводки рейтинг не се вдига
54
1
 
8
 
! Отговори
другомислещ преди 13 години
В много от изискванията се равняваме с ЕС, което е неудачно при нашите условия на нисък стандарт,който поддържаме ,при изхабените от труд и здравословни проблеми хора .В държавата първо да се въведе нормален начин на живот и работа,и едва тогава да се правят промени в пенсионната реформа,в осигурителните вноски и т.н.
53
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунистите грабят България от 66 години. След 1944 нашата страна стремително затъва в дългове и лоша слава. Преди 1944 в цяла Европа сравняваха София с малкия Брюксел на Балканите, след 1944 всичко беше разграбено.
52
8
 
5
 
! Отговори
sedesar преди 13 години
Тия комунисти и милиционери вече една година разсипва всяка област, която докоснат. Наистина са по-зле от станишевци, които вдигнаха заплати и пенсии многократно/500-700 таван, факт/ а ги оплюхме.
51
2
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
сталинистчета я да хващате трамвая и да не .. шментите...бразсрамно нагла ***!
50
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
че казва истината ,казва но не може крадеца да вика дражте крадеца.трябва да се мислят закони но да ги мислят хора компетентни не такива .
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунистите построиха България за да има после демократите какво да крадат.
48
0
 
6
 
! Отговори
BSP babi преди 13 години
Vav Varna nabljudavam samo bivshi komunistki na 70-75 po gradinite i meroprijatijata.....kasi pantaloni, bojadisani vegdi i kichuri na kosite ... i vsichki tarsjat ljubovnizi--djadovzi sas debeli pensii i vila krai moreto----tezi babi gi pratete na rabota.....imat energija oshte 20 godini za ljubov i pesni !!!!
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунистите дето унищожиха България се загрижили че нямало да се пенсионираме
46
2
 
10
 
! Отговори
работник преди 13 години
Само пропуснах да кажа - абе тая още ли е не е в затвора??? Лицемерите тия дни са много на мода, вчера и кобурга нещо се изявяваше... Кога ще има справедливост в тая скапана държава :((((((((
45
2
 
7
 
! Отговори
до 38 преди 13 години
Говори Масларова говори кажи как откраднахте милионите.