Думите на Божидар Димитров звучат като политическа присъда

Реакцията на Валерия Фол на определението "шибан народ" за археолози
7 авг 2010 18:40,
173
Думите на Божидар Димитров звучат като политическа присъда
Валерия Фол. Снимка: БГНЕС

Определението „шибан народ” за археолозите от действащ министър звучи като политическа присъда, коментира водещият траколог Валерия Фол пред БГНЕС.

Фол нарече поведението на историка, в момента министър, „твърде неакадемично”.

Повод за изказването на Божидар Димитров стана скептичната реакция на археолози по повод откриването на мощите на свети Йоан Кръстител при разцкопки на остров Свети Иван край Созопол.

Още по темата

“Не може да се обиждат по този начин колеги, не е етично“, коментира Фол.

Тя разказа как познати й звънели по телефона, за да й кажат, че “траките са мутри“, както ги определи Божидар Димитров.

“Формирани сме като народ най-общо казано от три етноса – българи, славяни и траки. Наложил се е етнонимът на властващата българска аристокрация. В културната ни памет се съхраняват елементи от трите етноса, така че ако не уважаваме сами себе си, никой няма да ни зачита“, обясни тракологът.

“Разбирам еуфорията по мощите, но един народ да го характеризираш по този начин – това означава, че не си даваш сметка за много неща“, коментира тя.

Фол упрекна обществеността, че не е чула какво е казал самият откривател на мощите проф. Казимир Попконстантинов. Самият той се бил изказал доста предпазливо за откритието си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: Божидар Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
10
 
6
 
! Отговори
Кабули преди 13 години
Ето, това за траките, доста ме съмнява. И понеже от около 40 години се е наложило това мнение, което част от историците ни го оборват, защо не се каже: това и това от културната ни памет е наследено от безписмения тракийски народ, който по времето на официалното признаване на България е изцяло романизиран и латизиран. Тази част от културната ни памет е онаследена от братята славяни, а тази част си е чисто наша, българска. А онаследеното в продължение на почти 500 турско къде е то, а?
2
9
 
30
 
! Отговори
John преди 13 години
Разбира се, че сме *** народ. Ако не бяхме, нямаше толкова години да сме в лай_н_ата!
1
25
 
28
 
! Отговори
Българин преди 13 години
много правилно го е казал Божидар Димитров, а тези дребни и злобни душици искат да затрият и малкото самочуствие, което ни донедоха тези мощи на светеца. Както е казал Ботев: "Тежко брате се живее между глупци неразбрани".