Найденов отсече: Нито грам соя в "Стара планина"

Министерството ще защитава българската ракия
Обновена: 27 окт 2010 10:38 | 27 окт 2010 10:38,
95
Найденов отсече: Нито грам соя в "Стара планина"
Снимка: БГНЕС

Както сме правели колбаси преди 10 ноември 1989 г. – само от месо, без абсолютно никаква соя, така ще ги правим и сега. Аз настоявам да се върне този стандарт и това ще стане. Тази категорична позиция заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

По думите му от Асоциацията на месопреработвателите настояват да се позволят някакви минимални количества на соя, които биха могли да попаднат от подправки например.

“Това обаче няма да стане, защото ако позволят сега да има дори грам, утре някой ще поиска да има повече. Соята не е вредна за здравето, но ако човек е алергичен към нея, ако в даден продукт е написано, че няма соя, а всъщност има, това би било вредно“, категоричен е Найденов.

„Когато се установи допинг в кръвта на някой спортист, никой не пита дали е над или под нормата – той веднага получава наказание“, отсече той.

Според Найденов в момента има недостиг на месо в магазините. Трябва да се стабилизира българското животновъдство, смята той. В голямата конкуренция на европейския пазар България трябва да има добра суровинна база, включително и стандарт "Стара планина".

Още по темата

„Искаме да защитим българската ракия не като географско понятие, а като традиционен продукт, за да може да се възползваме от едно европейско законодателство, а именно акциз наполовина“, заяви още министър Найденов.

В момента акцизът на ракията е 4,40 лв. на литър, ако се приеме акциз наполовина, той ще стане 2,20 лв. на литър.

Найденов вече е разпоредил на Агенцията по лозята и виното да започне работа по процедурата.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
22
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Г-н Найденов,трябваше да се санкционират всички които ни принуждаваха да ядем сирене без мляко и колбаси без месо,а не да ги поощрявате да правят истински продукти,макар и на по-високи цени.Вие вдигнахте цените,трябваше просто да забраните заместителите.
7
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО Министър Найденов !
6
18
 
9
 
! Отговори
некъв читател преди 13 години
Найденов отсече: Нито грам соя в "Стара планина", отсега нататък ще ядете само химия, щото на спонсорите ми така им е по-евтино. Още не сме измислили как да премахнем и самото месо, но работим по въпроса! Вервайте ми!
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко добре си го казал ... до последното изречение , там си показваш че си платен червен ***
4
26
 
22
 
! Отговори
## преди 13 години
Нито грам мозък в министерски съвет ! - Стандарт ГЕРБ
3
9
 
24
 
! Отговори
аз преди 13 години
***, от соя не се умира, но от Е250 да...
2
14
 
25
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
Абе хора стига с тая соя. Соята въобще не е толкова голям проблем. Проблем са всички Е-та подобрители консерванти сатбилизатори итн.... Те трябва да изчезнат. Само че за тях нищо не се говори. Това е поредната ПР акция
1
7
 
46
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Найденов и Трайков май останаха здравомислещите. Браво на Найденов не се даде на бизнеса и отстоя без грам соя в едни чисто български продукти