Найденов отсече: Нито грам соя в "Стара планина"

Министерството ще защитава българската ракия
Обновена: 27 окт 2010 10:38 | 27 окт 2010 10:38,
95
Найденов отсече: Нито грам соя в "Стара планина"
Снимка: БГНЕС

Както сме правели колбаси преди 10 ноември 1989 г. – само от месо, без абсолютно никаква соя, така ще ги правим и сега. Аз настоявам да се върне този стандарт и това ще стане. Тази категорична позиция заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

По думите му от Асоциацията на месопреработвателите настояват да се позволят някакви минимални количества на соя, които биха могли да попаднат от подправки например.

“Това обаче няма да стане, защото ако позволят сега да има дори грам, утре някой ще поиска да има повече. Соята не е вредна за здравето, но ако човек е алергичен към нея, ако в даден продукт е написано, че няма соя, а всъщност има, това би било вредно“, категоричен е Найденов.

„Когато се установи допинг в кръвта на някой спортист, никой не пита дали е над или под нормата – той веднага получава наказание“, отсече той.

Според Найденов в момента има недостиг на месо в магазините. Трябва да се стабилизира българското животновъдство, смята той. В голямата конкуренция на европейския пазар България трябва да има добра суровинна база, включително и стандарт "Стара планина".

Още по темата

„Искаме да защитим българската ракия не като географско понятие, а като традиционен продукт, за да може да се възползваме от едно европейско законодателство, а именно акциз наполовина“, заяви още министър Найденов.

В момента акцизът на ракията е 4,40 лв. на литър, ако се приеме акциз наполовина, той ще стане 2,20 лв. на литър.

Найденов вече е разпоредил на Агенцията по лозята и виното да започне работа по процедурата.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО!
27
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей тоя *** министър няма ли да спре с глупавите си недомислени изказвания
26
3
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Стара планина без никаква соя!!!
25
6
 
11
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Поздравления господин Найденов! Най-накрая някой да се реши да върне БДС от преди 1989 година. Да знаем че това което консумираме наистина е месо, а не някаква каша!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
@25То бива деменция, ама твоето на нищо не прилича. Я разкажи на аудиторията, как така едни хора хем са комунисти, хем са имали партийна книжка, хем не са живели по онова време и са нямали представа за него!
23
3
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
Поставящите минуси на pepo-19,наистина не са живели през това време и нямат представа за него.Абсолютно сигурно е,че са комунисти или техни съвременни поглоги.Хората помнят господа!А на вас винаги ви е трябвало и сте разчитали на безпаметно общество от ***!
22
2
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 13 години
Ти май не можеш да четеш. Министърът не възхвалява времето, че да се върне, а да се върне стаднартът. Чат ли си? не става дума колко си чакал по опашки, а тогава сме яли колбаси от месо без соя. То по тази логика и за телевизори чакахме , и за коли
21
2
 
8
 
! Отговори
комуно-гейове преди 13 години
Не мога да разумея поради що *** все обиждат другите на ''гей''.Ами вижте си лидера бе.
20
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тоя е единственият министър от ГЕРБ дето става...
19
6
 
10
 
! Отговори
До 19 преди 13 години
Тия които ти слагат минуси,не са живели в онова време.
18
11
 
20
 
! Отговори
pepo преди 13 години
Защо се твърди,че преди "10 ноември" не е влагана соя.Това не е верно!Спомнете си и за "кучешкия салам".И това ,че беше проблем на намериш месо в магазините.Да не говорим за колбасите-ако нямаш връзки ще намериш на кукуво лято.Защо се идеализира нещо идиотско-за да заблуждавате младите ли?Опашките?И тях ли ги нямаше.Особено пред празници или магазините в които имаше само продавач?Да не говорим за другите продукти-чакал съм с часове да "пуснат"бира ,тоалетна хартия.Айде стига!
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази работа с месото е загубена кауза.Соята е в огромната си част ГМО продукт.А добитъка се храни с ГМО.Накрая какво се получава.И в двата случая се храним с ГМО.
16
3
 
23
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
Хора просто не яжте колбаси независимо дали са Стара Планина или не. Чистото месо е решението.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Найденов отсече: Нито грам соя в "Стара планина"тоя какво реве,то се установи че е много под един граминтересното е как създават стандарт а не могат в българия да установят дали се спазва ,че трябваше в чужбина
14
11
 
13
 
! Отговори
Петков преди 13 години
За да правим колбаси, както сме ги правели пред 1989 трябва да възкръсне бай Тошо.
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом няма соя това значи 0,00%, всичко друго е лъжа. Дано да успеят да го наложат и да не се поддадът на натиска от бранша.
12
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
между другото соята е поне 10 пъти по полезна от месото, тъй като съдържа колаген а колаген а всеки човек над 30 години има нужда от колаген, тъй като тялот спира да го произвежда а липсата му води до хернии и т.н загуба на еластичност на тъканите. Но подкрпям напълно действията на министъра. Все пак ако искам соя ще си купя соя а като искам месо трябва да ми предлагат само месо
11
5
 
11
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
???????? Червен ***. На какво основание може ли да ми кажеш? Червен *** ли е вече името на хората които казват истината. Ако да такъв съм. И отново казвам този стадарт е мъртво роден защотот не е домислен. И отново казавам соята не е проблема...
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе плащам си за месо бе,по 10 лева килото.Каква соя,моя,троя.Микрон соя не искам !Да си слагат соя в ширпотребатаАман от селски тарикати
9
2
 
35
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А какво да кажем за консервантите, оцветителите и другите *** вътре, а?