Все повече българки не искат да са майки

Причината: посвещаване на кариерата или липса на подходящ партньор
Обновена: 7 ное 2010 04:29 | 6 ное 2010 18:44,
862
Все повече българки не искат да са майки
Снимка: БГНЕС

Трябва да се коригира обществената нагласа, че държавата е длъжна да се грижи за децата. Ролята на държавата е да контролира родителската отговорност, смята проф. Марта Сугарева от Института за населението и човека към БАН. 

Тя изнесе доклад, посветен на семейството, на научната конференция "Семейството като ценност в глобализиращия се свят", организирана от единственото двуезично списание на турски и български език у нас "Юмит" ("Семейството"). 

Пред участниците в конференцията в НДК проф. Сугарева заяви, че структурата на семейството в България се е променила заради масовата трудова миграция през последните 20 години. 

Емигрантите оставят своите деца, които се отглеждат от бабите и дядовците им. Те не могат духовно и емоционално да възпитат внуците си и обществото трябва да оказва по-голяма подкрепа на тези деца, смята проф. Сугарева. 

Ниската раждаемост се дължи не само на застаряващото население, а и на еманципацията на жените, както и на ефективната контрацепция, посочи проф. Сугарева. Така постиндустриалният период също е променил облика на семейството. 

Проф. Сугарева отбеляза и появата на феномена отказ от родителство, който все повече жени у нас заявяват заради посвещаване на кариерата си или липса на подходящ партньор. 

Българките се еманципират много по-рано от жените в Западна Европа, отчете професорът. 

Модерното семейство изживява криза, подчерта д-р Мухарем Атлъг от фондация "Журналисти и писатели". 

По думите му, все по притеснително е, че всеки втори брак завършва с развод, а децата се отглеждат от един родител. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


862
Още по темата: майки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
795
4
 
13
 
! Отговори
Венка преди 13 години
Няма по -хубав момент,но само при мисълта,че е толкова труден живота и всеки си казва ,за какво да страда и детето....Аз имам един син ...не че не искам друго дете ,но как да стане....та аз вече съм на 36...мина времето ....Дано за следващите млади нещата се пооправят ....Токова е хубаво да имаш дете....а много деца е още по-голяма радост...НО....
794
2
 
34
 
! Отговори
майка преди 13 години
Та имали по-щастлив момент в живота на една жена,когато види за първи път и целуне своето дете!!!!НЯМА!!!!!!!!!!!!!!За съжаление това чувство принадлежи само на майката!!!!!!!!Пишете си колкото щете,но това е най,най прекрасното изживяване,а пък вие си говорете за пари за кариери и т.н.т.......................
793
6
 
17
 
! Отговори
bonita преди 13 години
Ако небеше еманципацията много от майките ни биха били умрели, поради многото раждане на деца, аз не си давам моята майка, и то за какво заради един *** неблагодарен живот! Освен това жените щяха да бъдат неуки, биенето на съпругата шеше да бъде нещо нормално.
792
1
 
8
 
! Отговори
Криси преди 13 години
Има много красиви иранки... Някои от тях изглеждат като светли немкини или англичанки...
791
5
 
10
 
! Отговори
bonita преди 13 години
Тая откачалка вижда ли се какви ги пише? Спомняте ли си как реагираха някой луди на това защо жените избирали секцио, понеже не можели да търпят на болка? А многото мъже, които упорито твърдят, че жените трябва да правят всичко и да поемат всички отговорности, а от тях като искаш нещо " А те жените лоши, искат това и онова". Не и ли стига акъла, че неможе да се ражда непрекъснато и е много трудно, човек да намери правилния партньор? Кариерата няма нищо общо ниро пък еманципацията.
790
2
 
10
 
! Отговори
xax преди 13 години
Ами това е работата на мъжа по принцип - да носи тежестта на много отговорности. Затова е мъж - правата си ги придобива чрез отговорнистите. Никой не е казал че е лесно да си мъж ;)
789
0
 
3
 
! Отговори
Криси преди 13 години
Нека момчето си доведе жена от Иран... Нали се оказва, че прабългарите са с ирански произход... Защо да не се омъжи за една почти сънародничка пък и истинска арийка!? Напълно подкрепям, стига да живеят тук и да си имат много деца! Да живее любовта!
788
2
 
3
 
! Отговори
xax преди 13 години
Иранец, пич, спри се, че ставаш прекалено смешен вече. Не виждаш ли колко лесно се подаваш и падаш много ниско. Тва само иранката ше го търпи...
787
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
813.ти ами тези жени за да проституират им трябват мъже.Нали? Къде е грешката?
786
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То пък иранския произход не е чалга попфолк. На теб ти трябва *** и проста жена, слабообразована за да се чувстваш по мъж. Страх те е от силни и умни жени, защото ти самия не си такъв. Прав ти път, много е радостно такива като теб ако може всичките да се забият в Иран, ще е прекрасно.
785
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха ха ха 813 ти си ***. Мислиш, че в Иран с един гол ... ще те държат и ще те отглеждат. Много си жалък. Изчезвай на такива като теб мястото им е точно там.
784
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като остареете ше си викате "Ех, мама си д*ба, що не си родих едно, па макар и бедничко, ама да ми щъка наоколо." Децата се раждат, за да се борят и да продължават рода, а не да ги гоните до 20-годишна възраст с лъжицата и да им кусате.
783
1
 
1
 
! Отговори
жена преди 13 години
да се чуди човек как спят нощем тези мъже.
782
1
 
0
 
! Отговори
жена преди 13 години
тук май се копи пействат едни и същи коментари :P загубена работа.
781
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
808 я се озърни около себе си и виж колко жени сами отглеждат децата си, а бащите никакви ги няма. В нашия вход са четири, а бившите им мъже като пълни мижитурки са се покрили и издръжка даже не плащат.
780
1
 
3
 
! Отговори
жена преди 13 години
никоя не си търси някой да й прави дете, а семейство и любов.
779
2
 
8
 
! Отговори
до 808-ми преди 13 години
Човече ти не си добре. Какви тъпизми пишеш, явно лелеш за времето когато семейството е било на подчинение на мъжа за да се чувства той велик. В днешни дни мъжете които искат да са велики си наемат персонал който да се грижи за всичко, а не да малтретират жената и децата. Егаси охлюва. Е коя ще роди на мъж с такова мислене.
778
1
 
7
 
! Отговори
жена преди 13 години
мен ако питаш никакви права нямат жените и децата в тази държава, а мъжете не носят никаква отговорност законно.
777
9
 
2
 
! Отговори
Много съм доволен... преди 13 години
Все пак нашият семеен кодекс и нашето семейно правосъдие заедно с жените недоволни от всичко постигнаха най-после желаното....Мъжът да не служи за да създава и крепи семейството и да няма права а да има само жадължения и да бъде подчинен и задължен на всички --- на децата,жената,работата и шефа,полицията,правосъдието,прокуратурата,държавата и т.н.Изглежда мъжът на днешно време служи за основа на хранителната пирамида да изхранва и издържа всички ви,а?Нека сега жените да не желаят да раждат и да отглеждат деца,нека да има все по-малко деца.Считам че нашето семейно правосъдие и семеен кодекс заедно с еманципираните ни жени най-после успяха качествено и гарантирано да унищожат дома и семейството ни.Доволен съм -- дайте още права на жените и децата,и след това идете да се поучите от Турция Италия и Германия за правата и задълженията на жените и децата -- ще бъде непоправимо късно.Добре е доволен съм --- няма нищо незаконно,всичко си е съвсем законно.
776
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който иска дете да заминава в чужбина тук само ще му се подиграват най различни институции. Като започнеш от държавата,лекарите и стигнеш до общините. Чувстваш се унижен, че ще имаш дете.