Нямало да вдигат пенсионната вноска

Или как увеличението с 1,8% било намаление с 0,2 на сто
Обновена: 10 ное 2010 15:06 | 10 ное 2010 15:05,
102
Нямало да вдигат пенсионната вноска
Снимка: БГНЕС

Факт – в бюджета за Държавното обществено осигуряване за следващата година е записано, че пенсионната вноска се увеличава с 1,8%. На практика – в кеш заплатите ни ще бъдат намалени.

Социалният министър Тотю Младенов обаче твърди, че правителството всъщност сваляло осигуровката с 0,2%. Отговорът на въпроса как е възможно това, се крие в каламбура с цифри, които Младенов представи на народните представители.

В началото на годината ГЕРБ били намалили вноската с 2%. В края на годините я увеличавали с 1,8% и резултатът бил 0,2% по-ниска вноска за данъкоплатците. Тотю Младенов спря дотук. Тоест не добави колко по-ниска е пенсионната вноска сега, отколкото е била по времето на Станишев, Сакскобургготски и Костов.

Така или иначе бюджетът на НОИ беше приет само с гласовете на ГЕРБ и „Атака” и срещна мощен отпор и отляво, и отдясно.

Веселин Методиев от ДСБ, например, беше категоричен, че дебатът в залата е бил предрешен, защото решението е взето на тристранния съвет в Министерския съвет.

"Абсолютно не приемам водачите на синдикатите да бъдат гласа на българския народ и вие да се съобразявате само с тях", заяви той.

Според него играта с процентите на осигурителната вноска всъщност подменя волята на избирателя с тази на тристранката.

"Отива се в посока, която измества най-важното, сърцето на демокрацията за сметка на хора, които заемат своите постове на базата на 500 гласа, гласувани в някоя зала, някъде", заяви Методиев.

Хасан Адемов от ДПС пък посочи, че пенсиите не се запазват, а напротив – падат надолу. Причината е, че инфлацията тази година е 7%, което по никакъв начин не е отразено върху доходите на най-възрастните.

Емилия Масларова пък се противопостави парите от частните пенсионни фондове да влизат накуп в НОИ.

"Лично аз нямам спомен тези, които са се осигурявали в частните фондове, да са сключвали договор със синдикатите или правителството. Също така самите дружества са сключили договор с отделни личности", заяви соцдепутатката.

В същото време Масларова се обяви срещу запазването на максималния осигурителен праг от 2000 лева. Левицата настоява той да е равен на десет минимални заплати.

Социалният министър Тотю Младенов обаче увери, че бюджет 2011 цели да намали дефицита. Общо – с 669 милиона лева.

Министърът отново отчете като заслуга на ГЕРБ увеличаването на пенсиите с 10%. Младенов пак се похвали и с по-ниската безработица.

Драгомир Стойнев от „Коалиция за България” обаче не оцени казаното от Младенов като успех и го призова да си подаде оставката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: бюджетНОИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
21
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,- Чакаме Парламента, Правителството и Президента, да започнет да спазва "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията и част Лисабонската стратегия: Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа." Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 211лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 634лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2008лв., а средната заплата е само 640лв...Или:- При средна заплата, семейния доход е 1280 лева или по 320 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...- 70% от работещите (1.8 мил.) и техните деца са Социални аутсайдери, което прави около 5.0 милиона- Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил.Истината:- 6.6 милиона от българското население са Социални аутсайдери. - Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 211лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.1 милиона, а всичко това е: - Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.3-0.5 милиона души - Помните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото отговаря Парламент, Правителство и Президент
70
1
 
25
 
! Отговори
джако преди 13 години
Просто лъжат безпардонно. Надминаха всички очаквания . Такъв пеердесъслък и гьн сурат е извън всякакви норми на поведение дори при невменяемите хора.
69
0
 
5
 
! Отговори
ddt преди 13 години
"АЗ",имах предвид че не трябва да бутаме нещо преди да знаем какво ще дойде на негово място.А твоята идея е хубава но неизпълхима за нашите условия.Проблема е в манталитета на самите нас.Никой не иска да си развали рахатлъка,за "общото благо".Чудя се Левски откъде се е взел?
68
2
 
6
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,Пари за пенсии има, но!1. Дори и най-развитите държави не могат да поддържат по Четири пенсионни системи, както е у нас, Солидарна, Капиталова лична (но защо частна), Професионална и Капиталова обща (държавен Сребърн фонд) 2. Пак от гражданите и то Противоконституционно, се събира данък Обществено осигуряване, с който се плаща Конституционното бюджетно зъдължение на Държавата Социалното осигуряване (Чл.51 от К-ята)! Парите за пенсии и здраве са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си плащат Конституционните задължения, като:1.Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, плащана от работещия и работодателя му и отчитаща трудовия стаж, личния принос и времето за самоосигуряване, подпомагана от Общата капитарова система, с индивидуални партиди2. Държавата поема изцяло, чрез бюджета, Конституционните си Социалните задължения - Днес:1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия, което превръща останалите фирми в Сива икономика, неплащаща социалните си задължения (ето това се нарича Параграф 22)2. Чрез Противоконституционния на Чл.60 "Таван" на осигуровките, годишно от задължителните социални системи се крият над 1 милиард лева, а от Девидентите и доходите от наеми, се пестят още толкова...3. Любимите на чиновниците и бизнесмените Квази пари, като ваучери, "безплатни дрехи", пътувания и т.н., също не се облагат "пенсионно" и здраво, а на всичко отгоре се приспадат и от данък печалба.4. Почти 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че получаващите ги се лекуват и получават пенсии Защо?И накрая: - Това, че някой днес има големи доходи, утре може да ги загуби..., та нали фалиралите фирми са мършата, която храни оцелелите, до следващата криза.По Конституция ужким всички сме равни, но както и при Комунизма, явно някои са По-равни
67
4
 
22
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
Знаеш ли, че в момента работник с до 2000 лв заплата плаща 22 % данъци и осигуровки (10% ДОД+12% ДОО), шеф с доход 3000 лева 18% данъци и осигуровки (10% ДОД+12% от 2000 лв т. е. 8% от 3000 ДОО), шеф с доход 4000 лева 16% данъци и осигуровки (10% ДОД+12% от 2000 лв т. е. 6% от 4000 ДОО), ето защо тавана за осигуряване от 2000 лева трябва да отпадне, както предлага БСП. Т. е. Герб защитава богатите, а бедните ръкопляскат на Герб, че уж гонел богатите.
66
2
 
19
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Няма.Такава надута администрация няма никъде по света .Дори в една богата Швейцария има 7 министерства ,а тук са мисля -18 .Да не говорим колко са агенциите , комисиите и куп още. Почти два пъти над средните пенсии за страната получават военни, полицаи и някои служители на съдебната власт срещу 13 години по-малко стаж, показва справка на НОИ, изготвена за "Сега". Те са най-привилегированите при пенсиониране лица в държавата. Още по-скандалното е, че тези служители не плащат нищо за привилегиите - осигурява ги държавата, вземайки пари от данъците на всички работещи.
65
1
 
19
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 13 години
Дянков го мори късен пубертет, гласът му мутира все още, неадекватен е, упива се от собствените си простотии, които изрича в парламента и гледа надменно, все едно, че е единсвен наследник на Уоран Бъфет...
64
1
 
21
 
! Отговори
Мери преди 13 години
Ами хайде да смятаме как лъже Тотю, а Бойко маже след него. Миналата година свалиха вноската с 2%, но вдигнаха осигурителния праг. Сега вдигат вноската с 1.8% и пак вдигат осигурителния праг. Ето го резултата:18% от 240 лв - това беше до миналата година16% от 420 лева - това им е намалението в кавички17.8% от 560 лева - това е от януари догодинаСега всеки да вземе калкулатор и да си сметне как всъщност Герб два пъти вдига осигуровките, а Тотю лъже, че ги намалил.
63
3
 
11
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
В БГ администрацията се самовъзпроизвежда. Тълпи държавни чиновници, които са пет стотинки работа не вършат, данъци не плащат, но накрая ще намажат най-много. Ние ще мрем на работните места от старост, а те с нашите данъци ще живеят.Има ли държава в света, където държавните служители и полицаите не плащат данъци?
62
1
 
16
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 13 години
ДО 61/ "Дянков е твърде зает да *** фльорците в министерство на финансите..."ЯВНО НЕЩО СИ ОБЪРКАЛ ЧОВЕКА...ДЯНКОВ ТАКИВА РАБОТИ НЕ ПРАВИ.ВСЕКИ ЗНАЕ ЧЕ ЧОВЕКА СИ Е ЗДРАВО Е ЛЕВО!!! (Явно само ти незнаеш)
61
1
 
12
 
! Отговори
Аман от Вас преди 13 години
ДДТ, има кой, не си мисли, че тези *** за най добри. Те нищо не могат да направят, защото незнаят как. А крадът повече от всички. Чака ни зима толкова тежка, че Жанвиденовата зима ще ни се дтори пролет. Ще поживеем и ще видим.А на теб защитнико гербеджийски дано ти са оставили наследство, да имаш какво да ядеш.
60
3
 
6
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Те не внасят и стотинка. Пенсионират се рано и получават пенсии приблизително 22 години. А останалите , т.е. работещите плащат осигуровки и работят почти до гроб. Излиза ,че 2 ,2 млн. души издържат 5 млн. население. Е ,как ще има пари и как ще се пребори дефицита след като се налива в бездънна яма и колкото и да увеличават вноските пенсиите няма да мръднат .Чиста дискриминация си е спрямо работниците ,както и нарушаване на конституцията и личното право на всеки гражданин да има избор .
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредният ***, който се гордее с факт,който чувствително допринесе за тоталния икономически хаос.Видимо нискообразовани и компенсиращи с невиждана наглост.
58
1
 
20
 
! Отговори
Гробар преди 13 години
ГЕРБ = ГРОБ
57
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Докато разсъждаваме по този начин: "Като си отидат тези, кои ще дойдат?" няма и да има гражданско общество. Докато преглъщаме всички простотии с оправданието: "Нищо не мога да направя." ще продължават да ни се подиграват едни и същи хора, скрити в различни партии. Можем да поискаме референдум за въвеждане на мажоритарни избори, вместо да гласуваме за партии, които се грижат единствено за една част от хората си и не им пука за съхраняването на България.
56
2
 
8
 
! Отговори
Somebody преди 13 години
Значи какво излиза - намалихме я с 2 % а после я вдигнахме с 1.8 - демек почти до предното ниво ! Извод- експеримента се оказа неуспешен и нещата се веръщат както са били (почти) по времето на Станишев! Нормално - нищо ново под слънцето!
55
1
 
14
 
! Отговори
ПИТОН 357 преди 13 години
Дянков е твърде зает да *** фльорците в министерство на финансите, как искате да бъде адекватен като мисли само с долната си глава? Този човек е безполезен за държавата. Грешка, този човек е опасен за държавата.
54
4
 
4
 
! Отговори
ддт преди 13 години
"АМАН ОТ ВАС",като си отидат тези ,кои ще дойдат?Всичките комплексари и некадърници за власт напират.Няма за съжаление гражданско общество ,с което управляващите да се съобразяват..
53
0
 
6
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 13 години
КОЙТО ПЛАЩА ЩЕ ПЛАЩА ПОВЕЧЕ И НЯМА ШАНС ДА СЕ ПЕНСИОНИРА,НИТО ДА ОЗДРАВЕЕ.КОЙТО НЕ ПЛАЩА , ПАК НЯМА ДА ПЛАЩА.А ТОВА СА ПОЛИЦАИ,ПРОКУРОРИ,СЛЕДОВАТЕЛИ,ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ И КЪМТЯХ СА ***.ЗАПЛАТИТЕ СЕ НЯМАЛЯВАТ НА ТЕЗИ ,КОИТО ПЛАЩАТ И ЗА ПО-ГОРНИТЕ ПОЛИЦАИ,ПРОКУРОРИ,СЛЕДОВАТЕЛИ,ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ,***,РОМИ,ТЮТЮНОРАБОТНИЦИТЕ СА С СИМВОЛИЧНИ ВНОСКИ.Е ТОВА АКО Е РАВНОПРАВИЕ !!!!!!!!!
52
2
 
19
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 13 години
Управляващата ни Хунта:"При увеличаване на пенсионната вноска с 1,8% и резултатът е 0,2% по-ниска вноска за данъкоплатците."АБЕ РАЗБОЙКО И МИЛИЦИОНЕРИТЕ ПРИ НЕГО БИЛИ КАТО БАРОН МНЮХАУЗЕН???ТЕЗИ КАТО СЕ ХВАНАТ ЗА ПЕРЧЕМА - СЕ ВАДЯТ ОТ БЛАТОТО ДОКАТО ДЪРЖАТ КОНЯ СИ С КРАКА!!!Браво другари милиционери, дерзайте още една година така, и после ще видите 2-ри мандат през крив макарон...Разбойко, магистралите не могат да те спасят с 4 години простотии, скандали и корупция!ПЪТНИК СИ, ПЪТНИК...