Нямало да вдигат пенсионната вноска

Или как увеличението с 1,8% било намаление с 0,2 на сто
Обновена: 10 ное 2010 15:06 | 10 ное 2010 15:05,
102
Нямало да вдигат пенсионната вноска
Снимка: БГНЕС

Факт – в бюджета за Държавното обществено осигуряване за следващата година е записано, че пенсионната вноска се увеличава с 1,8%. На практика – в кеш заплатите ни ще бъдат намалени.

Социалният министър Тотю Младенов обаче твърди, че правителството всъщност сваляло осигуровката с 0,2%. Отговорът на въпроса как е възможно това, се крие в каламбура с цифри, които Младенов представи на народните представители.

В началото на годината ГЕРБ били намалили вноската с 2%. В края на годините я увеличавали с 1,8% и резултатът бил 0,2% по-ниска вноска за данъкоплатците. Тотю Младенов спря дотук. Тоест не добави колко по-ниска е пенсионната вноска сега, отколкото е била по времето на Станишев, Сакскобургготски и Костов.

Така или иначе бюджетът на НОИ беше приет само с гласовете на ГЕРБ и „Атака” и срещна мощен отпор и отляво, и отдясно.

Веселин Методиев от ДСБ, например, беше категоричен, че дебатът в залата е бил предрешен, защото решението е взето на тристранния съвет в Министерския съвет.

"Абсолютно не приемам водачите на синдикатите да бъдат гласа на българския народ и вие да се съобразявате само с тях", заяви той.

Според него играта с процентите на осигурителната вноска всъщност подменя волята на избирателя с тази на тристранката.

"Отива се в посока, която измества най-важното, сърцето на демокрацията за сметка на хора, които заемат своите постове на базата на 500 гласа, гласувани в някоя зала, някъде", заяви Методиев.

Хасан Адемов от ДПС пък посочи, че пенсиите не се запазват, а напротив – падат надолу. Причината е, че инфлацията тази година е 7%, което по никакъв начин не е отразено върху доходите на най-възрастните.

Емилия Масларова пък се противопостави парите от частните пенсионни фондове да влизат накуп в НОИ.

"Лично аз нямам спомен тези, които са се осигурявали в частните фондове, да са сключвали договор със синдикатите или правителството. Също така самите дружества са сключили договор с отделни личности", заяви соцдепутатката.

В същото време Масларова се обяви срещу запазването на максималния осигурителен праг от 2000 лева. Левицата настоява той да е равен на десет минимални заплати.

Социалният министър Тотю Младенов обаче увери, че бюджет 2011 цели да намали дефицита. Общо – с 669 милиона лева.

Министърът отново отчете като заслуга на ГЕРБ увеличаването на пенсиите с 10%. Младенов пак се похвали и с по-ниската безработица.

Драгомир Стойнев от „Коалиция за България” обаче не оцени казаното от Младенов като успех и го призова да си подаде оставката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: бюджетНОИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
11
 
! Отговори
Д1 преди 13 години
Сред комунистете ли е 1 ?
30
2
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Бойко е комунист Номер 1, всъщност. Или не помниш, че беше член на БКП, после на БСП, след това на НДСВ, докато не намери партия, на която той да е лидер.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич, планът не се казва РАНА. Я вземи го прочети и по-специално разработчиците му - РАН и ЪТ (фамилни имена). А и целта на плана не беше унищожаване на населението в България, а унищожаване на икономиката й.
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
патриота, Бойко каза че в бг има 2 милиона ***.... ясно ми е щом казваш "съм" от кои си :)
27
1
 
6
 
! Отговори
Т преди 13 години
Е чак пък по-велик. *** те мъчи се момчето.
26
20
 
6
 
! Отговори
ха преди 13 години
БОЙКО Е НОМЕР 1.....комунисти
25
16
 
4
 
! Отговори
3 преди 13 години
А на тебе плащат ли ти да ги плюеш бе? Да ти дам поне банковата сметка да я дадеш където трябва. Все друг ви е крив на вас. И съм на мнението, че ББ трябва да прави реформи изобщо без да се допитва до когото и да е. И е прекалено мек. За такива като лекари, бан-аджии- първо да си заслужат парите и тогава да мрънкат. Аз като работя в частна фирма пред кого да протестирам? Кажи ми! Демократичния член на БКП...
24
1
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 13 години
Снимката е много интересна. Продукт на някакъв социален експеримет можеби! Бъдещия живот на Марс, или нещо такова. Само станишев и тиквата липсват. Майката и бащата на инопланетяните. ***'ни......Бе'гай.......Па'зисе...
23
2
 
17
 
! Отговори
ddt преди 13 години
толкова нерешително и неправещо правителство,май не сме имали досега.Нищо не могат да свършат....
22
3
 
26
 
! Отговори
ликтор преди 13 години
Не сравнявай Левски и Ботев с Б.Б. ,освен ако не се шегуваш ,разбира се !!!Те са исторически несъизмерими с човека ,прочел само и единствено романа "Винету"!!!
21
1
 
18
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Според мен тежък махмурлук го е ударил Тотю:) Ми то да се върне от 2000г и да направи разбор на вдиганията и свалянията на вноските:) Бюджета е за календарна година и щом вдига вноските с 1,8%, си е вдигане:) Какво се куми толкова:)
20
1
 
16
 
! Отговори
молба преди 13 години
Моля не трийте пост 19 нека хората видят,това е гласът на народа.
19
2
 
30
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
И ние се опитваме да го спасим от "тежкия хомот", ама той хленчи, че сме били "лош матриал". А Ботев и Левски не ги намесвай, мекотело гадно ...
18
1
 
8
 
! Отговори
пиянде преди 13 години
Всички са прави по своему. Дано не духаме бахура пак, но кой ли знае? Сложна държава си е нашата.
17
4
 
15
 
! Отговори
ох преди 13 години
Ти ли бе провокатор ти си една гербаджийска змия която се преставя тука неглиже видите ли то просто няма други не,че тез са супер *** кой друг.Чиба от тука платен драскач.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не са компютри, а компоти, и не са ги изнасяли, а са ни ги върнали.Интересно утре каква постановка ще разиграят. Е....ти сапунката е това управление.К......ки номера днес така утре иначе.
15
48
 
7
 
! Отговори
гербер преди 13 години
Кво искате бе чалгаджии?ГЕРБ и Бойко се опитват да ви спасят,а вие само хленчите.Бойко и ГЕРБ са най-доброто ставало в БГ.Бойко е по-велик и от Левски и от Ботев взети заедно.Давай Бойко с тебе е цяла България докрай.
14
3
 
25
 
! Отговори
СБ И МВФ преди 13 години
ПЛАНЪТ РАНА В ДЕИСТВИЕ СЛОЦИАЛНО СЛАБИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ СЕ ДЪРЖЪТ НА ХЛЯБ И ВОДА ДОКАТО ИЗМРАТ ЗАМРАЗЯВАТ СЕ ПЕНСИИТЕ ЗА ДА МОЖЕ И ИНФЛАЦИЯТА ДА ЗАСИЛИ ПРОЦЕСА
13
23
 
6
 
! Отговори
3 преди 13 години
*** повърни бе и ш'ти мине. Не съм толкова за герб, колкото не виждам други алтернативи. За това по-добре те!
12
2
 
32
 
! Отговори
ПАК ЛЪЖИ преди 13 години
РЕАЛНАТА БЕЗРАБОТИЦА Е 20 %