Нямало да вдигат пенсионната вноска

Или как увеличението с 1,8% било намаление с 0,2 на сто
Обновена: 10 ное 2010 15:06 | 10 ное 2010 15:05,
102
Нямало да вдигат пенсионната вноска
Снимка: БГНЕС

Факт – в бюджета за Държавното обществено осигуряване за следващата година е записано, че пенсионната вноска се увеличава с 1,8%. На практика – в кеш заплатите ни ще бъдат намалени.

Социалният министър Тотю Младенов обаче твърди, че правителството всъщност сваляло осигуровката с 0,2%. Отговорът на въпроса как е възможно това, се крие в каламбура с цифри, които Младенов представи на народните представители.

В началото на годината ГЕРБ били намалили вноската с 2%. В края на годините я увеличавали с 1,8% и резултатът бил 0,2% по-ниска вноска за данъкоплатците. Тотю Младенов спря дотук. Тоест не добави колко по-ниска е пенсионната вноска сега, отколкото е била по времето на Станишев, Сакскобургготски и Костов.

Така или иначе бюджетът на НОИ беше приет само с гласовете на ГЕРБ и „Атака” и срещна мощен отпор и отляво, и отдясно.

Веселин Методиев от ДСБ, например, беше категоричен, че дебатът в залата е бил предрешен, защото решението е взето на тристранния съвет в Министерския съвет.

"Абсолютно не приемам водачите на синдикатите да бъдат гласа на българския народ и вие да се съобразявате само с тях", заяви той.

Според него играта с процентите на осигурителната вноска всъщност подменя волята на избирателя с тази на тристранката.

"Отива се в посока, която измества най-важното, сърцето на демокрацията за сметка на хора, които заемат своите постове на базата на 500 гласа, гласувани в някоя зала, някъде", заяви Методиев.

Хасан Адемов от ДПС пък посочи, че пенсиите не се запазват, а напротив – падат надолу. Причината е, че инфлацията тази година е 7%, което по никакъв начин не е отразено върху доходите на най-възрастните.

Емилия Масларова пък се противопостави парите от частните пенсионни фондове да влизат накуп в НОИ.

"Лично аз нямам спомен тези, които са се осигурявали в частните фондове, да са сключвали договор със синдикатите или правителството. Също така самите дружества са сключили договор с отделни личности", заяви соцдепутатката.

В същото време Масларова се обяви срещу запазването на максималния осигурителен праг от 2000 лева. Левицата настоява той да е равен на десет минимални заплати.

Социалният министър Тотю Младенов обаче увери, че бюджет 2011 цели да намали дефицита. Общо – с 669 милиона лева.

Министърът отново отчете като заслуга на ГЕРБ увеличаването на пенсиите с 10%. Младенов пак се похвали и с по-ниската безработица.

Драгомир Стойнев от „Коалиция за България” обаче не оцени казаното от Младенов като успех и го призова да си подаде оставката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: бюджетНОИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Предлагам тоя рекет да престане да бъде наричан "пенсионно осигуряване", а да бъде прекръстен на "данък ***" - стига вече с това лицемерие !!! Първо - осигуряването е право, но не и задължение на гражданите. Щом ни задължават (чувам, щели да обявят за престъпление неплащането на пенсионни осигуровки), значи това е ДАНЪК. Освен това и децата знаят, че парите, които уж ни удържат за бъдещата ни пенсия, се харчат за издръжка на *** гнус - а нас ще принудят да работим докато умрем.
50
1
 
9
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Тази пенсионна система няма да се оправи никога.Няма реформи , има само разходи . Разходи за пенсии на хора ,които не внасят и стотинка в бюджета ,а се пенсионират на 45 . Има страни с почти нулеви осигуровки например Дания. И това не им пречи да си финансират пенсионната система (от други данъци, напр. ДДС). Има страни с пенсионна осигуровка като нашата (Франция 15%, Белгия 16%). Има много страни, които нямат отделна осигуровка за пенсия, а обща осигуровка/данък за всички рискове. Съответно, нашата осигуровка за пенсия не е сравнима с тяхната, понеже нямат такава.В допълнение, трябва да се има предвид, че дефицитът на НОИ не се дължи на намалението на осигуровките, а на разходите. В допълнение, намалението на данъчно-осигурителната тежест през последното десетилетие НЕ Е намалило приходите в консолидирания бюджет, а ги е увеличило.
49
6
 
39
 
! Отговори
Аман от вас преди 13 години
Господа управляващи,Писна ми от вас.Време е да си ходите. Не ни заблуждавайте повече. Народа няма да ви прощава вече грешките, които правите всеки ден. Само лъжи и глупости приказвате. Щом друго не можете, поне като сътворите, някоя лъжа ,то дръжте на нея.Вие си мените мнението през секунди.Не мислете, че сме овце и не разбираме, когато бъркате в джоба ни. Ние нямаме вашите пари, за да не можем да ги преброим, броим си стотинките и виждаме, как вие всеки ден ни ощетявате. Стига вече!
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Парламента е място на което се ползват екстри и привилегии ,държавата се управлява от друго място както винаги ,следователно парламента-мента е излишен и вота на избирателя не променя нищо ,само сменя апаша който е на върха.Както се казва за кривото колело на България прав път НЯМА.
47
4
 
7
 
! Отговори
Аз преди 13 години
"ПЛАНЪТ РАНА В ДЕИСТВИЕ"Стига с този план РАН ЪТ. Защо не вземете да го прочетете и тогава да коментирате. Не вярвайте на всичко, което пишат по вестниците. Аз го чета в момента. В общи линии можеше и да сме добре, ако го бяха приложили.
46
8
 
17
 
! Отговори
ликтор преди 13 години
Не ,но Костов в сравнение с Беров,Виденов,Царя и Станишев ,беше успешен и по икономически показатели бяхме по-добре от Румъния през 1999- 2000 !Нищо че през 1997 г. пое една фалирала от комунистите държава .Заплати 5-6 долара,пенсии 3-4 долара!Пълна изолация от Европа - Шенгенски визи и т.н. Тези екстри завещаха комунистите през 1997 г.
45
2
 
20
 
! Отговори
СБ И МВФ преди 13 години
AБЕ НАЙ ВАЖНИЯ ЗАКОН МИНА ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ СЕ ОКРАДОХА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЧРЕЗ "РЕФОРМИТЕ" СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
43 здравей,другар
43
4
 
18
 
! Отговори
ддт преди 13 години
Яд ме е на Бойко,че с този начин на управление налива вода в мелницата на БСП,Доган и Първанов.Явно само с мачлета и рязане на ленти не се получава.Да не стане само като-96-97година.....
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
40Не си сменяй толкова често ника:) И не крещи така отчаяно:)
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПЛАНЪТ РАН-ътВ ДЕИСТВИЕ СЛОЦИАЛНО СЛАБИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ СЕ ДЪРЖЪТ НА ХЛЯБ И ВОДА ДОКАТО ИЗМРАТ ЗАМРАЗЯВАТ СЕ ПЕНСИИТЕ ЗА ДА МОЖЕ И ИНФЛАЦИЯТА ДА ЗАСИЛИ ПРОЦЕСА
40
10
 
5
 
! Отговори
Т преди 13 години
От матриала е, от матриала.... Прав е ББ и сички го знаете!!!!
39
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БОЙКО С ТЕБЕ СМЕ
38
3
 
16
 
! Отговори
Леле преди 13 години
33Пък какво чистене пада на Бойко през 3 месеца,а!:) През останалите месеци чистят Цветанов!:) Верно имало глупави гербери!:)
37
9
 
4
 
! Отговори
ха преди 13 години
а как се управлява като Станишин ли?
36
5
 
10
 
! Отговори
пиянде преди 13 години
Никой не отрича качествата на Дянков и Борисов? Ние не знаем какво мислят и го научаваме от новините .А и опозицията им е голяма. Аз тук научих толкова нецензурни думи, все едно съм ги чел в общественна традска тоалетна по стените? А може вдигането на процентите да са провокативни слухове? За всеки случай ще продам кравата с телето и ще си купя мацка, поне да си поживея преди да пукна, ако ще и месец да е, щото не се знае после? - на небето имало ангели, но не казват за ангелици?
35
5
 
11
 
! Отговори
ликтор преди 13 години
Верно,мъчи се ,ама нещо не му стига капацитета ...Само с мъчене и пъчене не става и държава така не се управлява !!
34
2
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Министър Младенов се е оплел като пиле в калчища! Оправдава се за всичко със синдикатите. увеличението на пенсиите с 10% беше гласувано в края на 2008 г. и се осъществи от 1 април, а не от юли. от юли бе с 9%, но той няма как да знае това - въобще не го интересува. Тотю заслужава оставка, защото не успя да прокара нито една своя идея. Управителят на НОИ също трябва да подаде оставка - надроби сумати попари и изхарчи без отчетно повече от 50 млн.лв. пари на осигурените за профилактика, сгради и
33
2
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Нещастен си, ама какво да те правя. Не, българин съм. Даже съм националист.
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да сред тах да ..те за това искат да го очистят да