Кихаме на катаджии годишно по 100 000 пъти

Престъпността у нас е в симбиоза с бизнес групи, сочи анализ
Обновена: 16 ное 2010 14:01 | 16 ное 2010 14:01,
72
Кихаме на катаджии годишно по 100 000 пъти
Снимка: Булфото

Поне 100 000 подкупа на равнище "Пътна полиция" се дават годишно в страната според различни проучвания.

Това съобщи Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията при представянето на резултатите от първото системно изследване на връзките и взаимодействието между организираната престъпност и корупцията като инструмент за действие в Европейския съюз.

"Корупцията в полицията е един от рисковете, който трябва да бъде на постоянното внимание на ръководството на МВР", посочи Безлов.

Според него трябва да се работи по разследвания, които да намалят този брой на първо време на поне 80 000.

Тихомир Безлов даде пример със случай миналата година, когато е имало период, в който масово полицаите отказвали да вземат подкупи, заради изтекла информация за вътрешна проверка.

Една от добрите практики в Евросъюза показва, че подкупите, давани на катаджии, са намалели в пъти, когато е прекратена практиката пътни полицаи да спират коли по магистралите.

Изследването разделя страните членки на ЕС в седем групи в зависимост от степента на уязвимостта им от корупционен натиск на организираната престъпност и способността на институциите да се справят с него.

В първата група – на страните, които се справят успешно, попадат Дания, Финландия и Швеция.

България дели място в последната група с Полша и Румъния. В тези страни организираната престъпност най-активно използва корупцията, а противодействието от страна на институциите е най-слабо.

У нас границата между легалната и сивата икономика е далеч по-размита от тази в повечето държави в ЕС, посочи в анализа си Тихомир Безлов.

Организираната престъпност, натрупала богатства от наркотици, контрабанда и проституция, е в симбиоза с корпорации и групи, които притежават приватизираните държавни активи.

"Подобно съдружие е в състояние да трансформира натрупаното богатство в политическа и административна власт", отбеляза той.

Най-мощният инструмент за въздействие от страна на организираната престъпност в ЕС е политическата корупция, а криминалните групировки упражняват най-силен натиск върху полицията и местната власт, подчерта Тихомир Безлов.

По думите му основната цел на полицейската корупция е снабдяването с информация за започнали разследвания, за възпрепятстване на досъдебни производства или компрометиране на бизнесконкуренти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
ъ преди 13 години
нашаа милиция ни пази
30
1
 
4
 
! Отговори
citizen преди 13 години
Що не им наложат по един данък рушвет поне да има някаква полза!! Явно не могат да се переборат с тоова!!!!!
29
0
 
4
 
! Отговори
Noq^ преди 13 години
НАЗДРАВЕ на тея, дето кихат!
28
0
 
6
 
! Отговори
ined преди 13 години
Автора нещо се е объркал, с кихане не става. То ако ставаше както съм грипав ще му кихна на ченгето даже два пъти, ама тя гадината пари иска не кихане.
27
0
 
6
 
! Отговори
Me mo ry преди 13 години
Според мен това с подкупите на катаджиите до голяма степен се дължи на липсата на добра организация при плащането на глобите. Сега, за един глупав лист, и то при изявено желание да си платиш, си принуден да губиш време по опашки (понякога чакаш и по два пъти, ако има някаква безмислица). Ако организират добре плащането на глоби в КАТ не мисля, че някой ще дава пари на хора, които търсят лесна, нелегална печалба.
26
2
 
2
 
! Отговори
куку преди 13 години
до 23 мен ме спряха двама катаджии за преминаване на червено. Бях минал на зелено и вероятно съм напуснал кръстовището на жълто. К`во ще кажеш? Ще даваш ли?
25
2
 
6
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Яко бутам на катаджии ама няма начин като си във нарушение по добре да дадеш на човека някой лев.....От колкото да се разправяш със БЮРОКРАТИЧНАТА ДЪРЖАВНА машина....Последния ми сблъсък със тази машина беше наскоро ПЛАТИЛ СЪМ си всички данъци във това число и глобите но съм запилял документа, отивам във КАТ да си взема талона след изтичането на наказанието и се оказва че трябва да представя документ че съм платил глобата ??? Теглих им една майна и реших да карам без талон....Да е.а и скапаната ситстема нямат връзка между данъчно и КАТ ??? ЗА да си изкарам копие трябва да загубя още един ден щото не са им вързани компютрите във мрежа.От кога ни лъжат, че имат мрежа и подобни глупости ??? За сметка на това пък има клон на СИБАНК да везмем при тях да си плащаме глобите и да се реши проблема след като ДЪРЖАВНАТА МАШИНА НЕ РАБОТИ !!!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ***, какво значи законите са така направени, какви закони искаш - да ти кара ко*еленцето пиян, без колан, да си говори по телефона и с превишена скорост? Ми утре да блъсне някой? Такива като теб сте за панделата, а синът ти явно има причини да не мине психотеста първия път!
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никога не съм "кихал" на катаджия, защото просто съм документално изряден, а и нарушения на правя! Това е цаката. Много е интересно да видиш разочарованието в очите на катаджията след като му представиш пълен набор изрядни документи и няма за какво да се заяде. Отпраща те набързо, за да има време за нещо "по-така" :)))
22
3
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 13 години
до - да бе да - прочети пак номер 7 , не се прави на вода ненапита ,ако не си бутнал на катаджия си бутнал на много други места , да не изброявам + това кат са ти най малкия проблем , не нарушавай правилата и няма да те спират и съответно няма да буташ , капиш ??? доколкото на други места - доктори ,адвокати ,администрация и т,н , си е практика и си буташ ама не ревеш нали
21
0
 
3
 
! Отговори
росен преди 13 години
Който върши нарушения на ЗДП да си плащат на държавата Ако я няма държавата катаджията никога няма да откаже рушвет При нас няма държава а има полицейска милиционерска ченгесарска мафия която е превърнала страната в европейско бунище а народа в страхливци и дупедавци
20
0
 
6
 
! Отговори
чудомир преди 13 години
който дава - на съд, който взима - на съд !
19
1
 
6
 
! Отговори
адвокат преди 13 години
Рушвета за полицая е като неписан закон за него !! . Ако забравиш ,веднага ти цитира члена по който ще ти вземат книжката!!!
18
0
 
2
 
! Отговори
cavdo преди 13 години
до спокоенНе става брато. Има Закон за отговорността на държавата и общините.Чл. 1. (1) ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 12.07.2006 г.) Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност. Пълна глупост обаче е законно. Иначе как *** и роднини ще станат държавни или общински служители.
17
6
 
11
 
! Отговори
Рушветчия преди 13 години
Eдиният ми син не даваше подкупи - за натрупали се нарушения от рода : кара без колан, говори по тлефона, минава покрай "хранилка" с 15 км/ч повече ,му взеха кижката за една година. Последва :- психотестове (взе го с връзки на втория път);- нов шофьорски курс и изпит (от втория път);Сега дава рушвет и не можем да го спрем!ЗАКОНИТЕ СА ТАКА НАПРАВЕНИ , ЧЕ ТЕ СТИМУЛИРАТ ДА ДАДЕШ РУШВЕТ!
16
1
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 13 години
Това се отнася за периода до 07.2009 г. след него няма кихания и настинки.Няма и организирана престъпност. С една дума основния извод трябва да бъде, че след като няма престъпност, то следва да няма и полиция, респективно кадърния министър на вътрешните работи, трябва да се преквалифицира на зам.мин. на спорта или по-правилно на земеделието, а защо не и на науката и образованието и да спаси и тях.
15
0
 
3
 
! Отговори
# преди 13 години
Според него трябва да се работи по разследвания, които да намалят този брой на първо време на поне 80 000." - ХАХАХАХАХХА
14
1
 
18
 
! Отговори
Спокоен преди 13 години
То е ясно, че е много повече от 100 000 месечно. От миналата година до днес, само аз имам три акта, след отказ да `почерпя`. Два от актовете ми са вече отменени /на две инстанции/ от съда. За третия ще видим. Проблема е, че същите катаджии, написали актовете, продължават да са служители на `Пътна полиция`, въпреки че са ДОКАЗАНО неквалифицирани. Там е разковничето. Падне ли акт в съда - катаджията се уволнява. Очевидно не става за тази работа.
13
0
 
5
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Нали знаете битието определя съзнанието. Така , че ръководството какъвто пример даде, така се работи. И предишното и днешното ръководство не дава добър пример в това отношение. И малко математика 100 000 по 10 лв. поне 1 милион . А за срастването то не е срастване а сливане , вече не можеш да ги отличиш един от друг кой кой е .
12
0
 
19
 
! Отговори
sesse преди 13 години
Никога не давам на тези ***! Тях ги мързи да пишат, мен ми е по-кеф да ги гледам как им е трудно да пишат обяснения, вместо да вземат 20лв. К'во като после ще дам 50?