Кихаме на катаджии годишно по 100 000 пъти

Престъпността у нас е в симбиоза с бизнес групи, сочи анализ
Обновена: 16 ное 2010 14:01 | 16 ное 2010 14:01,
72
Кихаме на катаджии годишно по 100 000 пъти
Снимка: Булфото

Поне 100 000 подкупа на равнище "Пътна полиция" се дават годишно в страната според различни проучвания.

Това съобщи Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията при представянето на резултатите от първото системно изследване на връзките и взаимодействието между организираната престъпност и корупцията като инструмент за действие в Европейския съюз.

"Корупцията в полицията е един от рисковете, който трябва да бъде на постоянното внимание на ръководството на МВР", посочи Безлов.

Според него трябва да се работи по разследвания, които да намалят този брой на първо време на поне 80 000.

Тихомир Безлов даде пример със случай миналата година, когато е имало период, в който масово полицаите отказвали да вземат подкупи, заради изтекла информация за вътрешна проверка.

Една от добрите практики в Евросъюза показва, че подкупите, давани на катаджии, са намалели в пъти, когато е прекратена практиката пътни полицаи да спират коли по магистралите.

Изследването разделя страните членки на ЕС в седем групи в зависимост от степента на уязвимостта им от корупционен натиск на организираната престъпност и способността на институциите да се справят с него.

В първата група – на страните, които се справят успешно, попадат Дания, Финландия и Швеция.

България дели място в последната група с Полша и Румъния. В тези страни организираната престъпност най-активно използва корупцията, а противодействието от страна на институциите е най-слабо.

У нас границата между легалната и сивата икономика е далеч по-размита от тази в повечето държави в ЕС, посочи в анализа си Тихомир Безлов.

Организираната престъпност, натрупала богатства от наркотици, контрабанда и проституция, е в симбиоза с корпорации и групи, които притежават приватизираните държавни активи.

"Подобно съдружие е в състояние да трансформира натрупаното богатство в политическа и административна власт", отбеляза той.

Най-мощният инструмент за въздействие от страна на организираната престъпност в ЕС е политическата корупция, а криминалните групировки упражняват най-силен натиск върху полицията и местната власт, подчерта Тихомир Безлов.

По думите му основната цел на полицейската корупция е снабдяването с информация за започнали разследвания, за възпрепятстване на досъдебни производства или компрометиране на бизнесконкуренти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 13 години
Не е спорт, колега, начин на оцеляване е.
10
0
 
8
 
! Отговори
Мандраджия преди 13 години
ПОДКУПЪТ - кредото на всеки милиционер по пътя му към милионер :)
9
0
 
3
 
! Отговори
Още, още преди 13 години
Повече трябва да са от 100 000. Но да липсва точна статистика не е нищо ново. :)
8
4
 
15
 
! Отговори
Да бе да преди 13 години
Хайде стига глупости. Какъв подкуп ти иска баба Пена, дето продава зеле на тарабата бе *** ?! Трябва да си абсолютен *** за да сравниш човека, който блъска по 15 часа всеки ден, с мързеливия просяк нахлупил фуражката с палка в ръка.
7
1
 
9
 
! Отговори
адвокат преди 13 години
ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ СЕ ИСКАТ И ПОЛУЧАВАТ ПОДКУПИ. ПРОСТО ТОВА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛО , КАТО НАЦИОНАЛЕН СПОРТ
6
2
 
11
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 13 години
А добро утро бе ! Сега очакваме включване от един *** с чудното име Алекси. Да ни обясни, че `в КАТ нямало корупция`. Това като го каза преди няколко месеца и щях да падна ...
5
3
 
20
 
! Отговори
Писна ми !!! преди 13 години
Тази изумително мързелива, но пък нагла до безобразие сбирщина е нахлупила мазните фуражки и се подиграва с обществото в продължение на десетилетия.И този министър, пъпеш неземен - като всички преди него, не може да разбере, че първо трябва да изрине свинарника МВР !!! Първо това !!! После всичко останало.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
няма шанс на много места ограниченията са абсурдни
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
УНИФОРМЕНИ РЕКЕТЬОРИ !
2
4
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
xa se opitai da dade6 na germanski policai de ,xa,xa
1
13
 
26
 
! Отговори
yashinaki преди 13 години
Аз пък предпочитам да дам на катаджията, от колкото на държавата, която да ги даде на *** и фирмите на депутатите!