"За" паметника и "против" паметника, а между тях - полиция

Няколкостотин души сблъскаха възгледите си за историята
9 яну 2011 20:35,
667
"За" паметника и "против" паметника, а между тях - полиция
Снимка: Булфото

Няколкостотин души сблъскаха възгледите си за историята на два противопоставящи се митинга пред Паметника на Съветската армия в столицата.

Построеният през 50-те години на миналия век монумент отново се оказа в центъра на идеологически спор.

От едната страна в градинката пред паметника днес застанаха хората, които смятат, че той е символ на насилственото налагане на тоталитарен комунистически режим в България.

Те се наредиха зад плакатите на инициативния комитет „За демонтирането на паметника на Съветската армия в София”, в който участва Иво Инджев.

От другата страна, под червени знамена с лика на Че Гевара, бяха хората, които смятат, че този монумент е част от българската история и култура, затова трябва да си остане на мястото.

Още по темата

Сред организаторите на тази контра-демонстрация беше младежката организация на софийското БСП.
Между тях за всеки случай застана полиция.

Споровете за съдбата на Паметника на Съветската армия датират вече от десетилетия.

През 1993 година, доминираният тогава от СДС, Общинският съвет на София реши, че монументът трябва да бъде премахнат. По различни причини това не се случи. Сега има идея да бъде преместен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
573
2
 
3
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Защо първо не построите нещо, а после да бутате. Какво построихте на мястото на бутнатия мавзолей? Нищо. Всичко е така в България. Бутайте, няма проблеми. Скоро и държавата бутнете. По тези земи скоро ще останат *** и политици.
572
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вие няма да го бутнете, но ние ще го бутнем. Не се притеснявай. Берлинската стена също щеше да стои хиляда годни, пък то какво стана.
571
1
 
7
 
! Отговори
Да строим! преди 13 години
Хайде да си построим паметници и на нашите воини! Кой ни пречи? Хайде да направим една кампания да съберем средства за грандиозен паметник! Съгласни? Добре, чакам инициативен комитет! Само да подскажа - едно време (преди 1989 г.!) имаше фонд "Войнишки паметници", в който внесохме немалко пари. Къде са те? А този паметник няма да го бутнем, нито ще го преместим! Ясно?
570
2
 
4
 
! Отговори
555 преди 13 години
и това те изпълва с национална гордост, така ли? Че комунистите подчиниха България на такава зависимост от Москва, че се налага България да пита какво да прави с една грозна грамада камъни в центъра на столицата си? Големи продажници и чудопоклонници сте това рубладжиите
569
2
 
2
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Ходил ли си в Шумен? Е това е грозен паметник. Нищо че е чисто български.
568
4
 
1
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Пич, на мен лично изобщо не ми пука дали ще го има паметника или не. Но както казах, последната дума ще е от Руското Посолство. Да не осъмнем без паметник, но с газ на специална тройна цена, специално за БГ.А за Хитлер питай немците. Те изтриха тези част от историята си от учебниците си, но това не променя историята, нали.
567
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: MarabaИзвинявай ама това са класически глупости на търкалета!Случайно да си чувал/а за закона за денацификацията в Германия?Хитлер е бил построил мавзолей на "героите" от пуча през 1923 година, който след войната го гръмват и нищо не остава от него!Не искаме никакви паметници възвеличаващи някоя диктатура, още повече чужда на България!!!
566
1
 
4
 
! Отговори
До:635 преди 13 години
Проблема не е конкретно в този паметник,а в това,че има във всеки град и село паметници от социализма...А и колко са грозни само........Някой,това е коментара който написах и за него получих 16 минуса,даже и вербални обиди....Смятай!Дори не съм призовавал за тяхното събаряне..... просто отбелязах,че има много соц. паметници,грозни и идеологически....
565
3
 
2
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Паметника е паметник,а не бележка.Махайки паметника,махаме и част от историята си.Самата дискусия и спор е изумителен.Не би трябвало да се трие историята на всеки завой в политиката.
564
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: СлучаенАбе като ти чета последния коментар, хич не ми изглеждаш като да си случаен ама карай!Първо, паметникът е грозен. Може да го харесва само един комунист.Какво искаш да "изплющим" ли?Ами много неща. Защо не паметник на Българската Армия? На загиналите български войници във войните.Извинявай обаче тая свирня колко били построили комунистите ми писна вече!Ами дай тогава да говорим колко бил построил Адолф Хитлер, а? Защо на него не му издигнат паметник тогава?
563
3
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Да преправят пометника на съветската армия в паметник на руската и проблема се решава !!! Ще бъде приемливо за всички.
562
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана... "Предсмъртно писмо на Васил Левски"
561
3
 
4
 
! Отговори
555 преди 13 години
там е проблема, че се чака ог някое посолство да се определи съдбата на България и този паметник е символ на тозк проблем. Докато този паметник стои там България никога няма да има достойнството да се нарече независима.
560
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако някой си мисли, че с бутането на този паметник ще свършат комунистическите символи в България, много се лъже. С такива управляващи през последните 20 г., а и занапред, народът скоро няма да забрави комунизма, дори ще прави нови паметници в прослава на комунизма. Хич не се шегувам - независимо от убежденията си, всеки признава, че такова падение и мизерия, такова опростачване и чалгизация на държавата не е имало и в най-мрачните тоталитарни години.
559
5
 
5
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Първо, паметника не е грозен. Второ, като бутнем паметника какво ще изплющим там? Поредния недостроен обект? Ясно е, като бял ден, че апетитите за терена са огромни.А и ми омръзна толкова години да слушам едно и също. Комунистите виновни. Виновни са, но поне оставиха нещо след себе си. Сегашните само раздават на ляво и надясно. Не са направили нищо, само рушат. Но не забравяйте, че последната дума за паметника ще я каже Руското Посолство.
558
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
... сами си признават, че нито един руски войник не е загинал, докато са ни "освобождавали".Това не е паметник на мъртвите, даже не е паметник на руския войн ... това е монумент на съветската армия - не съвкупност от хора, а политически инструмент.Нямам нищо против там да има паметник на войниците, руски, български, всякакви, загинали за наше добро, жертвали тяхното настояще заради нашето бъдеще.
557
2
 
6
 
! Отговори
555 преди 13 години
Не му се сърди, комунистите не се отличават с особен интелект, само със стръв към власт и крадливи очички в паничката на по-можещите от тях.
556
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: 666 до 620Чакай малко че нещо съвсем ме обърка! Какво не съм разбрал? Какво пишат въпросните "писачи-папагали"? Пиши по-ясно че да се разбира.
555
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Случаен (номер 623)Отклоняваш се от темата. Какво общо има Симеон II с въпросния грозен паметник?Това дали е бил цар или не в случая не е съществено. Просто казах, че официално е бил цар. Нали знаеш фразата: "Кралят е мъртъв, да живее краля!"А за това какво е обрал не споря. Това може да се очаква от един комунистически цар. Мислиш ли, че иначе щяха да го оставят жив да им се изплъзне?
554
3
 
0
 
! Отговори
до 622 преди 13 години
А тоя само лозунги пише!Да не си нелегален,бе човек,нормално не можеш ли да говориш-без лозунги и пропаганда,с доводи!!!