"За" паметника и "против" паметника, а между тях - полиция

Няколкостотин души сблъскаха възгледите си за историята
9 яну 2011 20:35,
667
"За" паметника и "против" паметника, а между тях - полиция
Снимка: Булфото

Няколкостотин души сблъскаха възгледите си за историята на два противопоставящи се митинга пред Паметника на Съветската армия в столицата.

Построеният през 50-те години на миналия век монумент отново се оказа в центъра на идеологически спор.

От едната страна в градинката пред паметника днес застанаха хората, които смятат, че той е символ на насилственото налагане на тоталитарен комунистически режим в България.

Те се наредиха зад плакатите на инициативния комитет „За демонтирането на паметника на Съветската армия в София”, в който участва Иво Инджев.

От другата страна, под червени знамена с лика на Че Гевара, бяха хората, които смятат, че този монумент е част от българската история и култура, затова трябва да си остане на мястото.

Още по темата

Сред организаторите на тази контра-демонстрация беше младежката организация на софийското БСП.
Между тях за всеки случай застана полиция.

Споровете за съдбата на Паметника на Съветската армия датират вече от десетилетия.

През 1993 година, доминираният тогава от СДС, Общинският съвет на София реши, че монументът трябва да бъде премахнат. По различни причини това не се случи. Сега има идея да бъде преместен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
513
1
 
2
 
! Отговори
Обикновен българин преди 13 години
Така е, но признай че не се задържаха щото наще си слушкаха.А по отношение на техниката...ех спомени...лошото е,че само с тях си останахме (справка - последния прехват от изтребител на нарушител на въздушната ни граница, танковете (работещи), рязането на уникални машини а в музейте квото има се саморазрушава...)
512
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти не си български патриот, а радетел за благото на путинова русия. нямаш нищо общо с българия или патриотизма.
511
2
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Погледнете анкетата на днес бг моля ,глас народен глас Божи!
510
1
 
2
 
! Отговори
Обикновен българин преди 13 години
Моля те не намесвай Турция...там темата е друга и включва бая псуване....
509
3
 
2
 
! Отговори
3333 преди 13 години
ей пич,като не си запознат не говори.в България имаше руско аташе и толкоз.в нито едно поделение нямаше руснаци освен когато докарваха нова техника и престояваха седмица да ни обучат и я предадат.и сега няма американски воени,но те идват много по често при нас и стоят по дълго.Не си чеши устата като не знаеш.
508
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато Юзеирови искаха да прпавят паметник на турския войн всички скочихме и с право, това е България! Обаче каква е разликата между техния пеметник и този? И на двата мястото им не е в Бъгария!!! Като сте ходили по света да сте видели паметници на чужди армии? Колко паметници на българската армия има в Русия? А в Турция?
507
2
 
4
 
! Отговори
Обикновен българин преди 13 години
И отделно само да кажа, че по отношение на паметниците се грижим като към поредното платно за някое графитче или в ролята на тоалетна...и не е само тоя на Съветската Армия.Ако държите да ви извадя снимка на паметника на Христо Ботев във Враца(по-големия от двата, че като видя малкия ми се ще да се разрева с глас)ПАЗЕТЕ СИ КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО да не си оставим на децата само паметници на консумацията (бали с ***)
506
0
 
7
 
! Отговори
+ преди 13 години
Над х-л "Хемус в София има костница на умрели /не загинали/ съветски войници!Но повечето са разстреляните от самите руснаци мародери от техните си войници!Дядо ми е бил свидетел на екзекуцията на един такъв откраднал прасе! Това се е случило в двора на сегашната гимназия по облекло на Кръста в кв. лозенец - София, където са били разквартирувани! Човека собственик на прасето се е оплакал и направо на двора пред строя са гръмнали крадеца!
505
2
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Аз съм над ляво -дясната парадигма не можеш да ме обидиш с социалист или комунист,тази изтъркана песен не работи при мен аз съм просто един български патриот!
504
5
 
6
 
! Отговори
1111 преди 13 години
защо имам чуството ,че ако махнете паметника ще ни врътнат кранчето дългосрочно.и защо софиянци се смятат за най-умните,че да решават за съдбата на паметника.да си направят друга държава и да си живеят сами.няма заради тях да страда цяла БЪЛГАРИЯ.Пък ако искат този Инджев и президент могат да го турят.
503
0
 
5
 
! Отговори
Обикновен българин преди 13 години
До Някой,Първо се запитай(или провери) какво представлява паметната плоча на загиналите ни момчета в Ирак.И преди някой да каже,че и това им е много щото разбираш ли пари са отишли да изкарват, нека си спомни че лапаме т.а.ш.а.ц.и.т.е я на Русия я на СССР я на USA щото са ни такива управляващите.Ако на някои му се бута нещо да фане да бутне управляващите...ама само скачаме по форумите и затова ни млатят куките по протестите...тъжно е но е така
502
3
 
2
 
! Отговори
странник до 563 преди 13 години
Катин и Хатин са две различни места,англичанино!Хатин е белоруско село,изгорено от нацистите заедно с 260 жени,деца и старци!Повече четене ще ви е от полза,вместо папагалски повтаряния от вестниците,сърче!!!
501
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а вие от българската хомосоциалистическа младеж да бяхте прочели някоя друга книга по история, но не писана в ссср на тема "ролята на униформата за морала на съветската армия" от вашия идол по червени прашки - серго
500
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
има трима загинали съветски войници, след злоупотреба с одеколон.да си го занесат този бетонен х.й във видин тогава, да вземат альошата от пловдив, ако искат и серьожата станишев и него могат да го набучат там по червени прашки за слава на ссср
499
2
 
5
 
! Отговори
555 преди 13 години
Да точно така е. Освен това, паметниците във Виена, Братислава и Берлин са строени от самите руснаци, в памет на техните загинали другари. Паметникът в София е построен от Червенков, 10 години след края на войната, без никаква друга причина освен сплашване на масите и демонстрация на сервилността на България към съветския режим!
498
3
 
3
 
! Отговори
666 до 555 преди 13 години
Има загинали съветски войници и гробище има!Край Видин!*** и виж!
497
3
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
да бяха засадили по едно дръвче тази седерастична атлантическа *** вместо да ми се првят на големите "антикомунисти"!Избийте комунизма от главите си първо *** селски комплексирани!
496
0
 
1
 
! Отговори
peterash преди 13 години
по ОруелКОШМАРКошмар сънувахуж кон нападнатот сранни вълци -червени, гладни.Конят обязден, в каруца впрегнатни да захапе,ни да побегнеЮзда се врязвав пяна от бяс...и се оказва - конят съм АЗ.Уф, в пот се събудихсъвсем без силии облекчено, кроткоизцвилих..
495
1
 
3
 
! Отговори
555 преди 13 години
Сори, Катин е паметник на жертвите на сталинисткия комунистически режим. Дори и вие си го признахте с половин уста. А паметникът в София е в прослава на сталинисткия комунистически режим. Няма причина този паметник да е в София, при положение че не се е водила битка, няма и жертви. Няма памет, която да бъде заличена, това е разликата.
494
5
 
4
 
! Отговори
555 преди 13 години
Какво му е хубавото на този паметник? Побит в центъра на София, стърчи над останалите сгради, вечер е пълно с наркоманчета и пияници, човек не може да мине оттам. Да си го закарат на Позитано 20 или в руското посолство, да си го монтират там и да му се радват. Паметникът е безмислен, защото не е направен в памет на никого, просто защото не е имало загинали съветски войници или битки на българска територия. Защо тогава е построен? За да плаши хората, да не се вдигнат на бунт срещу комунистите.