"За" паметника и "против" паметника, а между тях - полиция

Няколкостотин души сблъскаха възгледите си за историята
9 яну 2011 20:35,
667
"За" паметника и "против" паметника, а между тях - полиция
Снимка: Булфото

Няколкостотин души сблъскаха възгледите си за историята на два противопоставящи се митинга пред Паметника на Съветската армия в столицата.

Построеният през 50-те години на миналия век монумент отново се оказа в центъра на идеологически спор.

От едната страна в градинката пред паметника днес застанаха хората, които смятат, че той е символ на насилственото налагане на тоталитарен комунистически режим в България.

Те се наредиха зад плакатите на инициативния комитет „За демонтирането на паметника на Съветската армия в София”, в който участва Иво Инджев.

От другата страна, под червени знамена с лика на Че Гевара, бяха хората, които смятат, че този монумент е част от българската история и култура, затова трябва да си остане на мястото.

Още по темата

Сред организаторите на тази контра-демонстрация беше младежката организация на софийското БСП.
Между тях за всеки случай застана полиция.

Споровете за съдбата на Паметника на Съветската армия датират вече от десетилетия.

През 1993 година, доминираният тогава от СДС, Общинският съвет на София реши, че монументът трябва да бъде премахнат. По различни причини това не се случи. Сега има идея да бъде преместен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
533
1
 
3
 
! Отговори
555 преди 13 години
мол се пише с малки букви, идва от английското mall, което значи покрит отгоре тротоар. МОЛ означава материално отговорно лице.
532
3
 
3
 
! Отговори
странник до 590 преди 13 години
За пореден път ти казвам,че четенето не е за тебе,а мисленето не е твой приоритет!Папагалщини колкото искаш!И какво си се загрижил за поляците-нали говорим за България!И пак-задникът не може да служи за мислене!Седни си и престани с четенето на уводни статии от вестниците!Нима не разбираш какво ти се казва!
531
1
 
3
 
! Отговори
Мюнхаузен преди 13 години
Аз съм за паметника и Историята. И против РАЗРУХАТА! Ти драги мой594 като караш стара кола преди 2011 какво си мислиш не си модерен айде на скраб :)Това е твоята логика.
530
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А кой изнесе златния резерв на царство България в Москва? Кой изнесе милиарди долари от контрабанда с наркотици и нефт през 80-те години и ги вложи в австрийски банки? Когато български министър председател, гражданин на чужда държава проповядва, че дружбата ни с тази същата чужда държава е като слънцето и въздуха, не е ли *** на ***? Защо на тях им опростиха дълговете, а на нас не (отговор: с нас Москва е в труд и в бой, строфа от българския национален химн). 60 години съветско робство.
529
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Номер 594Да, това е добро сравнение. Очевидно си имаме работа с болен зъб. Ами мисля, че тогава е най-добре да извадим болния зъб!
528
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 584:За Хитлер и SS ли говориш че не те разбирам?
527
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами вместо полиция да бяхте извикали ултраси или ***,защо поставяте полицаите?!
526
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За паметника - против паметника. И от двата края ***. Това е история бе парчета прости добра или лоша няма никакво значение. Като ти вадят зъб и те боли да не би да си изтриваш спомена.
525
1
 
6
 
! Отговори
до 588 преди 13 години
Ами дай тогава да върнем историческите имена на Варна и връх Мусала - Сталин.Аз не искам да се срамувам пред децата си, когато ме попитат, защо най-високия паметник в столицата на България е този на чуждестранна окупационна армия. Все едно да сложим във Търново на хълма Царевец 300-та метрова скулптура на султан Баязид. И това е история и за нея може да разказваш на децата си.
524
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 13 години
До: Обикновен българин"Моля те не намесвай Турция...там темата е друга и включва бая псуване.... "Е ти освен от псуване от други неща като културна дискусия не разбираш ли?
523
2
 
0
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Май забрави да споменеш, че на изброените държави им опростиха голяма част от дълговете, на нас не. Кой обърна дълга ни от $ в евра? Пак ли Русия ни е виновна, че 20 години сме като ветропаказател, на където духне вятъра ние натам се нагъзваме. С *** на чужди ***, политика и уважение не се прави. Нито един управлявщ не е защитил БГ интересите, а само личните си или на тъпата си партия, която представлява в момента.Плюс това отдавна са хвърлили око на терена за поредния МОЛ.
522
0
 
2
 
! Отговори
555 преди 13 години
Е хубаво де, а в Катин Сталин избива хиляди полски офицери. Да не говорим колко милиони руснаци са избити от неговия режим. Това е малката разлика между Сталин и Хитлер. Хитлер изтребва други народи, за да осигури на своя народ място за живот. Сталин избива своя народ, защото е сбъркан параноик. А ние му градим паметници и от ХомСоц младеж ходят да ги чистят.Къде е разликата? И откъде-накъде англичанче? Англичаните и французите ги ненавиждам почти колкото руснаците и турците.
521
3
 
5
 
! Отговори
странник до 586 преди 13 години
Драги,казах ти да четеш,а не да папгалствуваш!Да ти е известно,че ние сме съюзници на нацистите,да ти е известно,че СССР обяви война на България във връзка с изпълнение на съюзническите си задължения към САЩ и Обединеното кралство,да ти е известно,че България обяви война на САЩ и Обединеното кралство????Да ти е известно,че папагалът повтаря,но не разбира какво прави???Като тебе папагали са ни довели до това положение и тогава и сега!!!Седи си на ***-той не служи за мислене,а за седене
520
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kato ne ti haresva istoriata dai i neq da iztriem? pametnika e kulturno nasledstvo makar i simvol na neshto koeto ne haresvame! Az iskam pametnikut da e tam i kogato decata mi minat sled godini da go vidqt i da zadavat vuprosi, za da im raskaja za istoriata...
519
2
 
3
 
! Отговори
555 преди 13 години
И още, въпреки разрухата на Полша, Чехия и Унгария след войната, те скъсаха с подмазваческата си политика към Кремъл още през 90-те години, потърсиха и получиха мястото си в Европа и в момента са на светлинни години от България, която продължава да се мазни като евтина фльорца на Москва. Това е големия проблем, а не някаква купчина камъни в градинката на стария зоопарк. Тези които са го построили и това което символизира, което в никакъв случай не са някакви хипотетични загинали руски войници.
518
5
 
5
 
! Отговори
555 преди 13 години
ссср обявява война на България без каквато и да е причина, за да може Сталин да оправдае нахлуването на войските си на наша територия. Това, че България не им е дала отпор е огромна грешка. СССР окупира българия и поставя марионетно правителство, начело със съветския гражданин Георги Димитров, което е началото на 45 годишна сервилност и подчинение към Москва. Грозното ***, т.нар. паметник величае тези събития. Комунистическият режим беше престъпен и следва символите му да се разрушат.
517
1
 
1
 
! Отговори
напразен спор преди 13 години
Ако държавата се оправи,с паметниците е лесно!
516
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако паметника бъде оставен ще стане по-лошо, всеки ще си каже мнението за съветите най-ужасните убийци в историята на човечеството затрили повече от 90 милиона човешки същества
515
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защото паметникът е в софия, а не в сусурлево. ако искаш си построй в сусурлево един по-голям, на путин, ама поне 2000 метра да е висок, ще ти направят специален частен газопровод до свинефермата, не се притеснявай.
514
2
 
0
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Това, че вечер е пълно с каква ли не ***, не са виновни нито руснаците, нито паметника, а БГ действителността. А по-добре ли щеше съветската армия да мине през България, както прегази немците в Унгария, Чехия, Полша? Минали сме метър, както винаги. Затова си отваряме устата за щяло и нещяло. Подобно поведение показва колко сме комплексирани.