Българите тънат в неграмотност, обяви ЕК

Разтърсващи данни за образоваността на учениците у нас
Обновена: 2 фев 2011 09:20 | 2 фев 2011 07:02,
400
Българите тънат в неграмотност, обяви ЕК
41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни. Снимка: Булфото

Почти всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текст на родния му език, съобщи Европейската комисия, огласявайки план за справянето с проблема до 2020 г. 

Според данните 41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни. 

В ЕС ни следват румънците (40,4%) и австрийците (27,5%) по данни от 2009 г.

Информацията сочи, че почти всеки втори ученик у нас може да извършва само елементарни дейности, като да определи основната тема в текст или да намери отделна информация в него. По класацията от 1 до 5 на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие учениците в България защитават само ниво 2.

Въпреки плашещата цифра, нещата сега са много по-добре от 2006 г., когато 51% от учениците у нас са се затруднявали с четенето и с интерпретацията на текст.

България има сериозен проблем и с ранното напускане на училище, съобщи Европейската комисия -  българчетата, които не довършват образованието си, са 38%. 

По-лошата новина е, че мнозинството от тях напускат чина след началния курс, докато в Европа тенденцията е за отпадане около 8 клас.

Това значително увеличава риска за българите впоследствие да не могат да си намерят работа заради ниска квалификация и ги обрича на дългосрочна бедност.

В момента в ЕС всяка година 6 млн. души излизат от средното училише, без да са довършили образованието си. В Испания, Малта и Португалия това се случва с всеки трети ученик. Почти две трети от тези младежи са движени от необходимостта да започнат работа. 

В България 73% от отпадналите от училище изобщо не се появяват на трудовия пазар. Подобна е ситуацията и в Словакия (80%), и в Унгария (71%).

На другия полюс са повечето централно-европейски държави, където почти 90 на сто от учениците се дипломират. 

Прави впечатление, че с изключение на България и Румъния, като цяло в новите страни членки има повече хора с добро образование от западноевропейските държави.

Европейската комисия обяви, че ще вземе сериозни мерки да намали от 14,4 на 10 на сто броя на хората, които не завършват средно образование за десет години. 

Предвиждат се различни мерки, сред които по-слабите ученици да не се принуждават да повтарят клас, защото това ги демотивира и те напускат училище. 

Препоръчва се на учениците, които имат лоша успеваемост, да се предлагат допълнителни часове и да се осигуряват преподаватели на майчиния им език. Нашето образователно министерство съобщи, че за 48% от първокласниците тази есен българският няма да е майчин език. 

Друга мярка е развиването на вечерните училища, в които пълнолетни граждани да могат да си довършват средното образование.

Ситуацията с грамотността в Европа е необичайно сериозна, тъй като всеки пети деветокласник не се справя с четенето и писането. 

Близо 80 милиона пълнолетни европейци, или един от трима в трудоспособна възраст, има ниски или елементарни професионални умения. 

В същото време, за да си намериш добре платена работа, вече се изисква висока квалификация. 

За да се справи с проблема Европейската комисия иска да съкрати наполовина неграмотните до 2020 г. 

ЕК обяви, че е съставила работна група от 11 души, специалисти по проблемите на грамотността, начело с холандската принцеса Лаурентин, съпруга на третия син на клалица Беатрикс. 

Принцесата, която председателства първата сбирка на „мъдреците“, съобщи, че е работила като доброволка за ограмотяване на пълнолетни хора в САЩ, където е била студентка по журналистика.

Групата ще има 18 месеца да представи решение на проблема. 

Препоръките ще бъдат дадени за обсъждане на министрите на образованието през есента на 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
324
0
 
1
 
! Отговори
Тишо до гурбетчия преди 13 години
Може и да си прав. Наистина в българското семейство важи принципа "моето гардже е най-хубаво и най-добро". Аз също съм на мнение, че децата се възпитават неправилно и семейството е главната причина за разпада в обществото ни. Но все пак не е само въпрос как са ме учили, за румънците си има обективни факти, които показват колко са изостанали (или поне бяха изостанали). Като цяло например съм чувал, че са с доста ниска хигиена обикновените хора там. А това е признак на ниска култура.
323
0
 
0
 
! Отговори
до iva преди 13 години
Ти може и да вземаш повече като стриптизьорка в нощен бар Велвет, но това не те прави интелигентна, което се доказва и от обидите, които ръсиш. И съм завършил право между другото (ако знаеш какво е това изобщо).
322
0
 
2
 
! Отговори
гурбетчия до 329 преди 13 години
Тишооо,знаеш ли защо е така при вас ,защо не можете да се "примирите",че румънците са по-напред?Ами защото неправилно са ви възпитавали,винаги са ви лъгали ,че сте най-добрите,и това довете до неправилна самооценка!Едно е да си въобразяваш,че си по-добър от другите,друго е наистина да си по-добър!Но все пак живота удря в лицата на хората истината такава,каквато е!
321
0
 
2
 
! Отговори
до iva преди 13 години
Пишеш "vrasnicite" и се смяташ за грамотна? Ако базата ти за сравнение са по-неграмотните ти "връс(т)ници" Господ да ти е на помощ. Пък самия факт, че си учила в сладкарски техникум даже не се нуждае от коментар.
320
9
 
0
 
! Отговори
iva преди 13 години
ti si negramoten tap selqnin kato si zavar6il ikonomika ili ne6to takova kvo si misli6 zimam pove4e ot tebe popne 5 pati i kakto kazah za razlika dori ot vrasnicite si zavar6ili sredno obrazovanie sam MN po nagore i 4eta knigi na sqkva tema i tn ne mi se govori i vie tuka ste prosti nemai dokade aman
319
3
 
0
 
! Отговори
iva преди 13 години
i v momenta sam mn po gramotna i inteligentna vav vsqko otno6enie sprqmo vrasnicite mi koito ne znaqt 2 dumi angl ezik :ddd za6toto tova ne se izmerva sas sredno obrazovanie-to e samo 1 4as koqto e dostata4na do 8 klas za nagore i ne ti trqva principno posle u4i6 sam samo deto s rabotata e preblem
318
0
 
2
 
! Отговори
до iva преди 13 години
"po odobno" ти е викаш, а? Това е най-жестокото от всичко, че даже не ви пука, че сте неграмотни.
317
0
 
0
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
#308, а аз говоря точно за 95-те %, които като им посочиш това решение, макар и да е единственото правилно, те оплюват и заклеймяват. Там е проблема, всички са гнили отвътре. Мрънка, защото не топи пръстчета в медеца, иначе би ти забил ножа в гърба без да се замисли!
316
1
 
3
 
! Отговори
Тишо преди 13 години
Майко мила да сме след румънците в подобна класация - това не съм го сънувал дори в най-жестоките ми кошмари... Какво доживяхме и то за някакви си 15-20 години...
315
2
 
0
 
! Отговори
iva преди 13 години
ako iska6 da znae6 taka pi6a za6toto mi e po odobno ne sam v u4ili6te i ne mi dreme za kvo da pi6a hubavo :ddd prosto si izkazah mnenieto to e qsno 4e ciganetata nqma kak da se promenqt no ostanalite koito gi precakvat kato men kva motivacia mogat da imat daje da zavar6i6 zado4no koeto e nevazmojno gubi6 cenno vreme
314
0
 
1
 
! Отговори
те тоя преди 13 години
държавата бавно но сигурно потъва
313
4
 
0
 
! Отговори
iva преди 13 години
a v predi6nite mi 2 u4ili6ta imah samo 5 i 6 i to vklu4itelno po literatura-taka 4e u4itelite za men sa edni dolni hora s predrasadaci koito po4ti nikoga ne te ocenqvat.obob6tavam 4e vsi4ko koeto nau4ih v u4ili6te be6e do vklu4itelno 8 klas za6toto v tehnikuma po hlebni i sladkarski tehnologii nikoi ne me oceni...a hora koito se darjaha nai bezobrazno sa6to otsastvaha i tn si zavar6iha puk az...
312
0
 
1
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
#323, трябва да ти кажа, че учителите ти са били абсолютно некомпетентни!Рядко се среща такава грамотност, като твоята! И особено безгрешната ти пунктОация!
311
0
 
0
 
! Отговори
aha преди 13 години
48% ot parvoklasnicite ciganeta i turcheta
310
2
 
0
 
! Отговори
iva преди 13 години
dosta mnenia iz4etoh no ne6tata koito 6te kaja sa slednite-1.vladeq dobre angl ezik,2inteligentna sam,3.imam ob6ta kultura,4.znam pravopis punktoacia,termini v literaturata i tn NO nqmam sredno obrazovanie...znaete li za6to?-samo za6toto mn otsastvah i v kraq na 11 klas u4itelite re6iha da mi go varnat...vav vsqko u4ili6te e strogo individualno v poslednoto mi kadeto saotvetno ne zavar6ih po bg ezik daje ne vrazvah i 3!!!!!!!!!!!
309
0
 
1
 
! Отговори
Хуан Минглу преди 13 години
"В България 73% от отпадналите от училище изобщо не се появяват на трудовия пазар."Но се появяват за сметка на това на един друг пазар, където от доходите карат Поршета, Бентлита, джипове от най-висок клас и т.н. Е, вярно, че там службата е доста по-къса и живеят по съкратената процедура, но нали все пак не са учили... ;)
308
1
 
4
 
! Отговори
родителите??? преди 13 години
Принос в негативното отношение към у-щето имат и родителите.Много от сегашните родители мислят,че функцията родител се заключава в това:да бъдат добре нахранени,да им се купи това,което искат и да им се дадат достатъчно мангизи за да им се махнат от главата за по дълго.Ако се случи нещо виновните са всички други,но не и родителя,....най-вече учителите/те са учители,а не гувернанти -не го забравяйте!/
307
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Interesno mi e kak sme nai-negramotnite ,a polvinata dyrjavi ot evropeiskiqt syuz tyrsqt na6i specialisti,koito sega zavyr6vat....No da negramotni sme...
306
1
 
5
 
! Отговори
Мани, мани преди 13 години
Деградирал народ, деградирали деца, начело с просташко правителство и премиер, парламент и президент. Господи, слез и си прибери вересиите. Опростачването е пълно и необратимо. По тази схема се управлява и граби най-лесно.
305
1
 
3
 
! Отговори
zzz преди 13 години
Най-лошото е, че липсва първоначалното, домашно възпитание!!