От глоба до затвор за насилие над животни

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта на НК
Обновена: 17 фев 2011 17:14 | 17 фев 2011 17:13,
39
От глоба до затвор за насилие над животни
Снимка: Булфото

Парламентът прие да бъдат завишени санкциите в Наказателния кодекс (НК) за насилие над животните.

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта на НК, свързани с темата за насилието над животните – на Министерския съвет и на Мая Манолова и група народни представители от Коалиция за България.

Още по темата
26 мар 2010 12:03
966

Правителственият законопроект предвижда лицата, които умишлено и противозаконно умъртвят животно, да се наказват с лишаване от свобода до една година и с глоба от 1000 до 3000 лв.

За умишлено и противозаконно причиняване на увреждане на животно наказанието ще е пробация и глоба до 3000 лв.

За деяния, извършени с особена жестокост или по особено мъчителен за животното начин или на публично място, както и за деяния, извършени в присъствието на малолетно или непълнолетно лице, се предвижда лишаване от свобода от една до три години и глоба от 2000 до 5000 лв.

Законопроектът, внесен от Мая Манолова, предлага проявите на особена жестокост към животните да се наказват с лишаване от свобода до две години или пробация и глоба от 1000 до 6000 лв., а умъртвяването на животно – с лишаване от свобода до три години или пробация и глоба от 2000 до 10000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
7
 
! Отговори
Pin преди 13 години
Стройте затвори за няколко милиона българи ! По коледа като се почнат кланетата на прасета, няма да стигнат местата в затворите за колячите и техните помагачи.
14
4
 
11
 
! Отговори
Ради преди 13 години
Глобете ме ако щете и в затвора ме вкараите,но трипъти детето ми го напада куче,и аз какво трябва да направя ,,,,,не ще го искормя ами ще му извадя сърцето и ще му го занеса на фондациите които ги защитават,колко пати се обаждах къде ли не и какво едно голямо нищо никои не предприема каквото и да е,е тогава как да се опазим от тях????????????????????????????????
13
0
 
10
 
! Отговори
bb преди 13 години
Г-жо Мая Манолова,Дали ще ме глобите,ако си изхвърля кучето навън и то стане улично?Е, как ще решите този казус?Естествено, че не можете.Бих се учудил,ако можете да измислите поне един читав закон!
12
1
 
17
 
! Отговори
ситуация преди 13 години
Стоя си аз на светофар - удушена с колан, с включени светлини посред бял ден и слънце под страх от глоба, постоянно броя хартиите до мен - гражданска, талон за преглед, талон на мпс-то, св. за правоуправление, винетка............и какво още не знам, броя светофара да не сбъркам с 1 цифра. А до мен седи успоредно с каруцата бай *** и не му дреме за нищо от това. А КОНЯ?????
11
1
 
6
 
! Отговори
улица в Пловдив преди 13 години
Нашата улица, която е почти в центъра е АД от кучешки .........! Това просто не се търпи - строежи, паркирали коли, не майка с количка... а човек с два пъргави крака не може да се опази от отвратителните купчини! Да не говорим какво е, когато завали. САНКЦИИ И КОНТРОЛ!!! Това са и градинките с пясък, където играят деца.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за клане на прасе и колене на кокошки ще ни вкарват ли по затворите
9
1
 
9
 
! Отговори
АЗ666 преди 13 години
а за насилие над българин кога ще има строги санкции и наказания??? Кога ще затворят *** като открадне? Кога подкупния полицай ще си понесе последствията след побой над малолетен? Кога ще бъде кастриран рецидивиста, изнасилил някое момиче? Кога ще бъде екзекутиран убиеца на някоя възрастна и беззащитна жена? Кога? ... някога, но явно не сега...
8
5
 
6
 
! Отговори
Кармила преди 13 години
Най-после нещо наистина смислено! Остава само да има здрав контрол и нещата ще си дойдат на мястото! Жалко, че все още има "европейци" разсъждаващи като някои в този форум. Това, че някой най-после се осъзна, че не може да се малтретират животинките, не означава че правата на хората са погазени. Няма първо, няма последно място. Щом има проблем трябва адекватно решение, а не разни изверги да осакатяват живи същества. Радвам се, че детето ми няма да расте в този ужас вече!
7
4
 
9
 
! Отговори
мен преди 13 години
Хората били нападани от кучета... Ми така е, горкичките като са измъчвани от някакви психопати и като са постоянно гладни се озлобяват срещу хората... Щях да се зарадвам повече ако не "изчезваха" парите отпускани на приютите... Тогава може би щеше да има по-малко бездомни животни..."кучетата ще имат по големи права от самите българи" - те никога не са имали по-големи права от нас хората (или поне в България не е така де), но да не забравяме, че и те са живи същества и са много по-беззащитни...
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кучетата ще имат по големи права от самите българи , това действително ме кефи !))
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И за прасетата ли важи вече никакви коледи на село
4
6
 
9
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Ако глутница бездомни кучето нападне детето ви, как ще реагирате???
3
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мога да дишам бсп-то, но в случая мога да кажа само браво на Мая Манолова!
2
13
 
18
 
! Отговори
столичанин преди 13 години
А, кой ще глобяваме за хората нападани ежедневно от глутниците кучета вилнеещи в столицата?!!Хора, защо не съдим държавата ,че не ни осигурява безопасно движение по улиците ,на децата ни и възрастните ни родители?!!Пълни глупости, къде отиде грежата и защитата на човека, нима кучетата са по важни от ЧОВЕКА ИЛИ ОТ ДЕЦАТА ????ЗАЩИТЕТЕ ДЕЦАТА И ХОРАТА , и ИЗЧИСТЕТЕ УЛИЦИТЕ НА СОФИЯ ОТ КУЧЕТА!!!!
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Общинските чиновници да се размърдат! Да започнат да упражняват здрав контрол, да налагат санкции и да водят строга отчетност за стопаните с кучета! Размърдайте си малко мързеливите ***.Има програми, които дават пари за приюти.Докога това варварско отношение към всичо? И тази жестокост и бездушие.Срам че сме 21 век.