Той бие ли жена си? А децата си? А дали не измъчва котки?

Депутатите не инкриминираха насилието над животни
14 юли 2010 17:24,
716
Той бие ли жена си? А децата си? А дали не измъчва котки?
Снимка: БГНЕС

Защо комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните?

Тази тема обсъждаха на съвместна пресконференция днес представители на групите „Заедно срещу насилието срещу животни“ и „Затвор за садиста, отрязал краката на кучето в Дряново“ във Фейсбук, фондация „Четири лапи“, гражданска група „Град за отговорни хора“ и организацията Animal Rescue.

Депутатите не намират насилието над животни за престъпно

„Преди година говорихме за насилието над животните с призив то да бъде инкриминирано, година по-късно няма промяна.

Един от депутатите – Четин Казак от ДПС, излезе с аргумента: „Как аз да си коля прасето“? Дали той, колейки в двора прасето си по особено жесток начин, нямало да попадне под ударите на закона...

Според нашите депутати насилието над животните не е престъпно. Те живеят в изолация, те не контактуват с това общество, те не знаят и не искат да знаят проблемите на обществото!

Те се интересуват как да си колят прасето или кокошката и как да идат на лов да отстрелят защитено животно и да не попаднат в затвора“.

Това каза Явор Гечев от „Четири лапи“. Той посочи, че от държавите в Европа, включително Русия и Турция, единствено в Босна и Херцеговина, Албания и България жестокостта към животни не се счита за престъпление.

54% от българите са за инкриминиране на насилието над животни

През 2009 г. се проведе кампания „Срещу насилието“, целяща инкриминиране на проявите на особена жестокост към животни и организирането на боеве с животни.

След тази кампания организирането на боевете с животни беше определено като престъпление в Наказателния кодекс (НК). Тези боеве обаче продължават да се провеждат.

Само в Босна и Херцеговина, Албания и България жестокостта към животни не се счита за престъпление
През 2010 г. стартира масова кампания за промяна в НК за инкриминирането на особена жестокост към животните, като днес беше внесена подписка с подписите на 58 000 граждани.

След стартирането на инициативата за по-малко от 4 месеца бяха показно извършвани нови актове на насилие спрямо животни, с проява на особена жестокост и агресия.

Във Фейсбук над 250 000 души се събраха в страницата на социалната група „Заедно срещу насилието над животни“ и „Затвор за садиста, отрязал краката на кучето в Дряново“, съобщи Ален Попович, един от създателите на групите.

Организаторите на кампанията настояват да присъстват на следващото заседание на комисията, за да изразят аргументираната си позиция относно зачестилите случаи на убити по особено жесток начин животни, случаите на пострадали хора от безстопанствени животни, както и за нападенията срещу хора от домашни животни.

Проучване сочи, че 54% от българите са за инкриминиране на жестокостта към животни.

„Ние също не искаме бездомни животни. Не е нужно да си родител, за да проявяваш състрадание към пострадали от животни хора.

Асоциални животни има много, но има и много такива хора в нашето общество. Аз като човек не съм под общ знаменател с насилници, убийци и престъпници. Затова не бива и животните да се поставят под един знаменател“, заяви Маргарита Караиванова, създател на Фейсбук групата „Заедно срещу насилието над животни“.

Тя посочи, че над 70% от хората, са пострадали именно от домашни животни, като задължение на собствениците е да контролират животните си.

Насилниците над животни са с поведенчески отклонения

Маргарите Караиванова обясни, че границата между насилие над животни и хора е много тънка. Тя цитира няколко проучвания по въпроса.

Според данни от 1983 г. от американския щат Ню Джърси, при 83% от случаите, при които деца са били жертва на домашно насилие, единият или двамата родители вече са имали предходни случаи на насилие над животни.

46% от осъдените за сексуални престъпления в САЩ са издевателствали над животни в зряла възраст, а 36% – в детството си.

Още по темата
26 мар 2010 12:03
966

При случите на стрелба в американски училища между 1996 и 1999 г. петима от всичките 11 извършители са имали документирани предишни случаи на насилие над животни.

Едно от най-шокиращите проучвания е направено от психолога Алан Брантли, който изследва близо 40 масови и серийни убийци в САЩ и открива, че абсолютно всеки един от тях в детството си е бил свидетел на насилие над животни или е измъчвал и убивал по жесток начин животни.

Според Американската асоциация на психиатрите насилието над животни е един от критериите за наличие на поведенчески отклонения.

Какво се случва у нас?

– 27-годишна жена от Харманли е простреляна със сачма над лявото око от мъж, стрелял всъщност по птици (30 юни 2010 г.);
– 80-годишна жена и брат й са жестоко пребити с метален прът в Бургас, защото се грижели за улични котки (29 юни 2010 г.);
– 14-годишно момче бе ранено в главата с въздушна пушка в Хасково, след като стрелецът го помислил за котка (15 юни 2010 г.);
– Бивш военен от врачанското село Бели Извор стреля по момче за един джоб джанки. Той вече бил изтребил всички кучета в района, включително домашен любимец (12 юни 2010 г.);
– 30-годишен мъж бе прострелян в лицето и бедрото от пловдивчанин, който се опитвал да убие улично куче (30 октомври 2009 г.);
– дете от София бе прието в Пирогов със сачма в ръката. Непознатите, стреляли по него, са убили кучето на семейството (20 август 2009 г.).

Не си покривайте очите, утре тази агресия може да е срещу вас!

„Не си покривайте очите! Не се превръщайте в щраусите, в които се превърнаха политиците“, заяви ветеринарят Мила Бобадова от гражданска група „Град за отговорни хора“.

Тя показа потресаващи кадри на убити по особено жесток и мъчителен начин животни, събрани само в последните 4 месеца.

„Това се случва във вашия град, във вашия двор, вашия блок. Познавате ли съседа си? Той бие ли жена си? А децата си? А дали не малтретира котки?“, попита д-р Бобадова. Тя сподели, че ежедневно вади сачми от телата на животни като подчерта, че има връзка между двата вида насилие – над животни и хора.

„Не забравяйте, че човекът, който стреля по животни, може утре да осакати вас, детето ви, вие не сте предпазени от тези хора“. Мила Бобадова описа типа човек, склонен към насилие над животни – „с проблеми с егото, слаб емоционално, сексуално или физически, който за да се докаже, измъчва по-слабите от него – жени, деца, животни“.

По отношение на организирането на боевете с животни, нейната позиция е, че пробацията не е адекватно наказание. Защото това е хазарт с плът, това е организирана престъпност. Д-р Бобадова посочи какво се случва на тези животни, ако загубят и са още живи – разчленяване, разстрел, обезглавяване.

Човекът, който стреля по животни, може утре да осакати вас, детето ви

В практиката си на ветеринарен лекар тя се е нагледала на случаи на особена жестокост към животни. „При всяка една такава случка аз си представям някой човек в същата ситуация. Утре вие може да сте жертва на тези садисти!“

Стела Райчева от Animal Rescue отбеляза, че повечето сигнали са получавали предимно от деца. „Представете си група уплашени, умълчани деца пред обезобразен и окървавен труп на животно...“ Според нея агресията обаче не остава само към животните. Те са лесна цел и затова ги виждаме най-често като жертви.

По думите й агресията се пренася и срещу хората, а за това имаме достатъчно примери в новините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


716
Още по темата: Жестокост над животни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
633
1
 
1
 
! Отговори
Konstantin преди 13 години
Куче нахапа 5-годишно дете на хижа "Алеко"В Детската неврохирургия на УМБАЛСМ Пирогов" е настанена на лечение 5-годишната Е.П., съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Детето е било нахапано от куче около 17.00 ч., в района на хижа Алеко" , на Витоша.Лицево-челюстният хирург д-р Григор Неофитов е зашил две рани на дясната буза на детето и рани на ухото и шията.
632
1
 
2
 
! Отговори
Ето кучкари преди 13 години
2-годишно момченце беше убито при ужасяваща схватка с пет питбула. Детето е умряло от потресаващи рани.Малкият Джейкъб Брисби успял да отвори вратата на гаража на семейната къща в Калифорния, където доведеният му дядо Стивън Хаяши отглеждал три кучета. Животните незабавно се нахвърлили върху детето, а само след секунди към тях се присъединили още два питбула, които били на двора.По данни на полицията кучетата буквално изяли детето около 8:45 часа сутринта. Не знам какво е провокирало гнева им. Доколкото знам, в семейството те са домашни любимци", казал разследващият, лейтенант Джим Лардиери.По това време в къщата били бабата на Джейкъб, чичо му (19 г.), братовчед му (13 г.) и брат му (4 г.). Полицаи и служители на контролния орган за домашни животни цял ден събирали доказателства в къщата. Сред тях били питомно порче, чието притежание е незаконно в Калифорния, както и два заредени пистолета.След инцидента петте кучета били веднага ликвидирани. Собственикът им, 52-годишният Хаяши е обвинен в застрашаване на детски живот и в притежание на опасни кучета, причинили смърт на дете. Освен това в щата е забранено в една къща да се отглеждат повече от три кучета. Той трябва да плати 125 000 $ гаранция. По думите на съседите семейството живеело в тази къща от поне 7 години, но никой не ги познавал добре, нито пък знаели, че имат толкова много питбули.
631
3
 
3
 
! Отговори
бау-бау$ преди 13 години
Тънката разлика е в определението за домашен любимец. Примерно кучето е дом. любимец и това го прави равно на човека - прокуден семеен член без дом. Кози, овце, *** и кокошки не са дом. любимци и следователно стават за ядене. Това е желязната логика на природозащитниците и затова кучето е обект на особено ухажване както от политици, така и от препитаващи се от фондове "природо"защитници. А има и достатъчно много озлобени срещу човечеството кучепоклонници, всъщност те хранят тези на върха.
630
1
 
8
 
! Отговори
Лавро преди 13 години
Ако бездомните кучета имат право да живеят около блоковете, защо да нямат право да живеят там и овце, и кози, и крави? Все животно, все издава звуци и пречи на хората, все цапа и пренася болести. А тревопасните дори не хапят.Моля някой природозащитник да ми обясни разликата, иначе утре купувам две кози и почвам да ги паса в градинката пред блока. И ще разчитам също да бъда защитен от тях.
629
2
 
0
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Преди години имаше едно извършено убийство в Разград ...Интересното в случая е, че още няма осъден за това убийство , поради многократни ' заболявания ' на подсъдимия и адвоката му !А още по - интересното е, че в медиите нищо не се пише и не се коментира за това убийство !?Гоце знае ли нещо за това убийство ?Нека Гоце да се обърне към КС и да попита дали аз имам конституционно право да знам защо още няма осъден за това убийство ? Или може би в случая ще бъда подведен под наказателна отговорност по чл. 147 от НПК, защото задавам поредните неудобни въпроси ?Може ли в случая да говорим за ефективна и некорумпирана съдебна система ? Затова ли много хора в тази държава / политици , магистрати и ' бизнесмени ' / се страхуват от създаването на съд АНТИМАФИЯ ?Въпросният извършител на това престъпление има ли покровители в местните съд и прокуратура ? Докъде стигат неговите покровители в държавата ? Въпросният извършител на това престъпление имал ли е някакви ' бизнес - отношения ' със ' златната ' барета и Куйович ?Възможно е скоро да видим как гузните ще бягат негонени ...
628
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
искам просто спокоино да се движа по улиците...но е трудно-много трудно-пълно е с ***,ровещи покраи казаните за ***,а ве4ер и на глутници...скоро нападнаха приятел,които си изхварля ***...за какво говорим?държава ли е това?които иска ку4е-ок-с повод,с наморник и т.н. живял съм в германияи съм видял как се гледа ку4е...вси4ко това го пиша до превзетите защитници на ку4ета-като много ги оби4ате-ми вземете си по едно ку4е и си го гледаите...искам детето ми да се движи спокоино...
627
0
 
3
 
! Отговори
мен преди 13 години
Защо до т напада? Ти като женска ли се изживяваш или спиш до него? Разберете бе хора. Не оспорвам по никакъв начин прибиране и приспиването на бездомни животни. Също смятам, че стопаните на агресивните кучета ухапали друг трябва да носят наказателна отговорност, а не само голби да отнасят. Тук става дума за друго. Това, че в някой градове несе прибират кучета е друг проблем. И в Бурга дейдтват същите закони, но кучета няма. Обаждаш се прибират го. Не го ли вземе някой го приспиват.
626
3
 
2
 
! Отговори
зим зум преди 13 години
За животните съм съгласен да измислят закон, но искам правителството да поощрява насилието над *** и това да не се наказва :))))
625
2
 
0
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Гоце, ако бъда осъден многократно по чл. 147 от НПК за всяко мнение, а именно, че винаги казвам истини, които се неудобни за хора , извършвали престъпления, то тогава ще излезе, че аз съм рецидивист , откъдето пък следва, че аз не би трябвало да излизам никога от пандиз - палас !? Ако тази логика е вярна , а именно, че хората които не са извършвали престъпления, а казват неудобни истини за онези, които извършват престъпления , и поради това трябва да бъдат осъждани, то тогава Великите възрожденци като Ботев, Левски , Раковски, Волов и др. какви са според теб ? Те престъпници ли са , защото са хващали оръжие и са се борили за свобода и независимост или са истински патриоти ?Отговорът на последния въпрос ще даде отговора и на първия ! Необходимо и достатъчно условие за даване на обективни отговори на въпросите е човек да е с морал и съвест , да не е престъпник и да не изпитва ' щастие ' от нещастието на другите !
624
2
 
3
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Гоце, аз вече няколко пъти казвах, че онези, които убиват животни , са с хора с мислене на престъпници ...Означава ли това, че за този си свой начин на мислене аз трябва да бъда осъден по чл. 147 от НПК за ' обида и клевета ' на обществено място ? Ако в случая аз съм престъпник , защото за пореден път казах истината, то тогава излиза, че 54 % от хората у нас също са престъпници, защото са за инкриминиране на насилието над животни ?Гоце, ако си убеден, че аз съм извършил престъпление, защото смятам, че онези, които убиват животни, са с мислене на престъпник и са склонни към убийство дори и на хора, то тогава можеш да подадеш тъжба срещу мен и да ме осъдиш по чл. 147 от НПК !Практиката у нас е показала, че онези, които извършват тежки криминални престъпления, вкл. и убийства, не са престъпници, защото не са осъждани от ' независимите и некорумпирани ' съдии у нас ... Но пък онези, които не са извършвали престъпления, а казват истината в прав текст, може би те са престъпници ? Защо мисля така ? - След като у нас има съдилища, значи има и престъпници ! След като онези, които са извършвали тежки криминални престъпления, не са престъпници, понеже не са осъждани от ' независимите и некорумпираните ' съдии , то тогава излиза, че хората , които не са извършвали престъпления , са престъпници !? В противен случай се губи смисъла от съществуването на съда у нас като институция !А може би целта на съда у нас е не да правораздава, а да подчинява непокорните хора, които не са престъпници и не се примиряват с диктатурата на истинските престъпници в държавата, независимо от това в какви дрехи са облечени и какви къщички обитават ?
623
3
 
5
 
! Отговори
бау бау преди 13 години
Нека да освободим бездомните кучета от човешкия тормоз!!! Да си спретнем една гражданска война и като спечелят "природо/пари -защитниците" по телевизията ще има кучешка музика даже след 150 години може да имаме куче за президент! А ... добре ли е, а ...???
622
2
 
8
 
! Отговори
Стефка преди 13 години
Чета и не вярвам на очите си!!! Трябва да има закон и той да се спазва! И трябва да има човечност, защото хората които са жестоки към животните са още по-осверепели към хората. И това е целта на нашите политици. *** народ - лесен за манипулиране!Животните са НАША отговорност, едно животно и в частност коте или куче не може само да се гледа, то е точно толкова беззащитно като едно дете. На България и трябват ЗАКОНИ и тези закони трябва да се спазват. И не само за животните, а за всичко.
621
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Животинското у хората и човешкото у животните, къде е границата ?Мили хора - обичайте се, правете деца, бъдете естествени, задавайте си въпроси, на които намирате адекватни отговори.... Ние сме в бъдещето, то пък е в нас. Стига с тази агресия. Има нещо в българина, което явно е вродено и му нашепва цял живот: съмнявай се във всичко, критикувай го здраво, пък и да не е такова - важното е да се критикува, ей така. И бъди агресивен, балкан-манталитет.
620
1
 
1
 
! Отговори
fluditec преди 13 години
Вегетарянец съм , не защото обичам животните, а защото мразя растенията! Шегичка.
619
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Видиотени са физиономиите на получаващите овлажняване застаряващи жени при вида на махащо с опашка куче.
618
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами нали тея животни дето бъркат по кофите и водят истински битки за територия завършващи понякога и със смърт или осакатяване - също са край вахите деца! Голяма логика вадят помияро-любителите - да опандизим тея дето убиват животни, понеже могат да посегнат на хора, ами песовете които се бият до смърт за територия или за женска - тях може да ги чакаме да посегнат на човек....
617
3
 
7
 
! Отговори
desi преди 13 години
само един *** може да посегне на животно-понеже се "доказва" на себе си-колко е силен видиш ли!?!Убедила съм се,че само простите хора,отритнатите от обществото и нещастниците като цяло посягат на по-слабите и особено на животни!Всеки *** така се чувства пълноценен.
616
2
 
0
 
! Отговори
grah преди 13 години
защо ли имам чувството, че тук един човек пише ли пише под различни никове.
615
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аре *** ***. Ти месо не ядеш ли. Сигурно и тея в кланниците искаш да осъдиш. Държавата като нищо не прави все някой ще си оцапа ръцете. Аз всеки ден се прибирам в къщи в централен квартал в София сред глутници. И само се чудя кога ще им прищрака. Кой ти плаща да отклоняваш вниманието от истинския проблем???Не ми се вярва да си такъв кон с капаци.
614
2
 
8
 
! Отговори
той преди 13 години
Ако се махнат кучетата от улицата цялата тази лудница ще изчезне !! нито ще се говори за закони .... нито за кучета, нито за котки !! Малка грешка - понеже има много кучкари, които не се интересуват от хора ако няма контрол и за тях пак ще има проблеми с нахапани хора !! Ако се заинтересуват управляващите и контролират и кучкарите и ако махнат кучетата от улиците в комплект това ще е първа стъпка на България към Европа !!! Нали ГЕРБ говореше нещо за Европа ... или ??? !!!