Само ако можеха да говорят...

"Венецът на природата" е по-жесток, отколкото можем да си представим. Ще дойде ли ден, когато мъчителите на животни ще влизат в затвора?
19 мар 2009 19:15,
389
Само ако можеха да говорят...
Снимка: Булфото

Материалът съдържа потресаващи примери на жестокост към животни. Въпреки че част от текста не е подходящ за хора със слаби сърца и деца, редакцията на Dnes.bg вярва, че единственият начин тази нечовешка практика да бъде ограничена до минимум, е като се дава публичност на всички подобни случаи. 

“Всеки ден получаваме сигнали за случаи на грубо нарушаване на Закона за защита на животните в цялата страна и все по-често сигнали за използване на огнестрелно оръжие срещу животните.

В повечето случаи това остава безнаказано”, обяви на пресконференция днес Явор Гечев от Организацията за защита на животните „Четири лапи“.

“За съжаление, в България не е проблем човек да се снабди с огнестрелно оръжие и да го използва. Това се доказва напоследък не само с използването му срещу животни, а и срещу хора”, продължи той.

“И когато става въпрос за престъпления срещу животни, институциите за защитата им - Националната ветеринарно-медицинска служба и органите на МВР - остават безучастни.

Те отказват да изпълняват Закона за защита на животните дори и в случаи, когато става дума за използване на огнестрелно оръжие, което като проява би трябвало да се санкционира от МВР”, възмути се Явор Генчев.

Фондация „Четири лапи“ е ангажирана със Закона за защита на животните и изпълняването му. Хората там са изключително притеснени, че зачестяват случаите на малтретиране не само на бездомни, а и на домашни животни.

Законът за защита на животните от една страна е много добър като текст, но от друга - не се прилага и доказателство за това са стотиците ненаказани извращения с животни

Фондацията, съвместно с организацията "Град за отговорни хора", стартира кампания за въвеждане на промени в наказателния кодекс, които да класифицират особено жестокото отношение към животни (убийство, осакатяване, боеве с животни) като престъпления и за тях да се предвиждат освен големи санкции, и затвор.

„Вчера в парламента промените в Наказателния кодекс са били включени за разглеждане на второ четене“, заяви Надина Тошева, представител на организацията „Град за отговорни хора“.

Тя допълни, че в европейски страни като Великобритания такива закони са приети и действат още от 19 век и е крайно време да се приложат и у нас.

"Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора", каза ветеринарят д-р Бобадова, като цитира световни проучвания, сочещи именно това.

Тя сподели, че в клиниката, в която работи, постоянно водят наранени по особено жесток начин животни.

Кадрите и видеоматериалите на малтретирани животни, които показа на пресконференцията, бяха потресаващи, а историите, които разказа - разтърсващи.

Пред очите й деца нападат бездомно куче, а после и клошар с дървени пръти. За забавление.

Видяхме снимки от нейната всекидневна практика:


- куче, залято с киселина. Спасено от ветеринарите.
- котарак, застрелян с арбалет – стрелата го е пронизала от хълбок до хълбок. Спасен от ветеринарите.
- котка, подпалена за забавление. Спасена от ветеринарите. Три дни е била в кома, сега е добре, но когато спи - пищи. Психическата травма е завинаги.
- снимки на бой с кучета. /По изоставени площадки и строежи в района на София редовно се организират боеве с коне и кучета, обясни д-р Бобадова/.

„Много често, ако кучето загуби в боя, главата му демонстративно се отсича на сцената. Боевете завършват с травми за животните, често водещи до смърт“, допълни тя.

- коте, което баща убил пред очите на детето си
- кадри на серийни убийства на котки в Русе (изкормени)
- куче, минало последователно през прегазване, пребиване от бой, осиновяване и после застрелване
- прострелян два пъти котарак. Остава инвалид.
- отвратително прерязани с въже гърла на кучета. Някои не оцеляват.

Д-р Бобадова не спести и потресаващия клип с мъж, който пребива до смърт коня си с дървен прът (конят е вързан късо, а мъжът го удря в главата, докато пада в предсмъртни гърчове).

Както и клиповете, заснети от вече станали известен с навиците си Евгени Андреев (Аспидов), който взема животни, обявени за осиновяване, за да храни змиите си с тях (боа удушвач, тигров питон и две силно отровни гърмящи змии).

Аспидов с наслада изчаква змията да инжектира отровата си и детайлно заснема ухапването и предсмъртните гърчове на жертвите.

Протяга ръка и бие закачлив чимбер на полумъртвото хамстерче, около което е обвита змията, тананика „Зайченцето бяло” на агонизиращото зайче...

След смъртта ръката му ритуално погалва главата на змията. После дере, разфасова и предлага храната на змиите.

Истинският му мотив не е просто да осигури евтина храна за екзотичните си любимци, а да изпита патологично удоволствие от мъчителната смърт на животинките.

Той описва екзекуциите си във форуми, публикува заснетите клипове в сайтове, хвали се, като не крие задоволството си от липсата на действащи закони, които да му попречат.

Ще излезе ли прав, че е недосегаем?, питат в сайта на организацията "Град за отговорни хора".

Интернет пространството се взривява от възмущението на хората. Сайтовете и клиповете започват да изчезват, а той - видимо стреснат, трие сам всичко публикувано.

Следва проверка на адреса му в софийското село Горни Лозен, но се окзава, че той вече не пребивава там и с това всичко приключва.

„Законът за защита на животните не работи“, заключи Явор Гечев.

„Дори след купищата жалби, няма нито един наказан по закона“.

Това, което очакват от „Четири лапи“, е до края на месеца на второ четене да бъдат гласувани промени в НК, които предвиждат затвор и по-високи глоби за убийство на животни по мъчителен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
399
2
 
0
 
! Отговори
samina преди 13 години
вие сте мръсни и долни същества вкопчени в собствения си живот,като удавници за сламка и невиждащи заобикалящия ви свят,квазимода и само гледате да се наядете и и....... ,това само в тая държава може да се роди и "възпита"такова животно като вас,нямам думи от расъжденията ви,пак в кавички,вие сте хора в кавички бе
398
0
 
0
 
! Отговори
ym преди 13 години
по просташко изказване не можа ли да направиш???
397
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Венецът на природата" е по-жесток, отколкото можем да си представим. Ще дойде ли ден, когато мъчителите на животни ще влизат в затвора?Meчтай си... Докато има *** по улиците - всякакви закони в тяхна защита са безсмислени. Пак ще ги тровим, пак ще ги убиваме, докато някой не се сети, че не им е мястото по улиците...
396
0
 
2
 
! Отговори
bozi преди 14 години
Не е ли време да имаме Отто фон Бисмарк в България ;за бъде въведен РЕД и ДИСЦИПЛИНА за всички -от парламентариста до гражданина.
395
1
 
10
 
! Отговори
DarkPaIn преди 14 години
Затвор за такива хора! Даже те не могат да се нарекът и хора!
394
1
 
6
 
! Отговори
vicki преди 14 години
Vaje , vajeeee triabva za takiva izvergi.
393
2
 
9
 
! Отговори
mia преди 14 години
Ужасена съм!!!! Господ ще прати мнооого мъка на тези, които са го направили, но няма да е зле преди това да ги подгреем с наказание тук на земята...гадове мръсни!А това с малките членове е много вярно, номер 392
392
2
 
10
 
! Отговори
kpk преди 14 години
Доказано е,че 100% мъчителите са мъже и 100% са с малки полови органи и немощни в секса.Този комплекс избиват с жестокост към животни ,деца и жени.
391
1
 
14
 
! Отговори
no one преди 14 години
Четейки коментарите, не се учудвам защо сме на този хал...Господ да пази България, как ще просъществуваме с такова население не знам...Според мен, насилието върху животни трябва да се наказва много по-строго от насилието срещу хора, защото само по себе си то крие особена жестокост, да се малтретират беззащитни същества! Било кучета, било котки, било каквито и да е други животинки!
390
0
 
15
 
! Отговори
Dimira преди 14 години
На тези, които смятат, че жестокостта към животни е нещо нормално и го правят уж заради благото на децата на България ще дам само един пример: в детската градина на сина ми има дете на 5 г, което се хвали с това, че баща му мачка кучета с колата си. Това дете постоянно тормози и бие другите деца в групата. Само преди дни за малко е щяло да извади окото на момиченце. На родителската среща, когато го попитаха защо го прави отговора му беше: "за смях и удоволствие"...това ли е бъдещето на България?
389
0
 
5
 
! Отговори
Gadinka преди 14 години
Edinstveno Bog e tozi koito dava i otnema jivot.. Vsichki vie, koito prichinqvate tova na jivotnite.. abe koi izobshto ste vie i koe vi dava pravoto da pogubvate jivot.. ! Jivotnite sa Bojie tvorenie, kakto nie i vsichko jivo i nejivo vuv Vselenata.. Syzdadeni ot Bojii ryce, vdyhnat im jivot, daden im shans za jivot.. i pak pitam : koi ste vie, za da im go otnemate ... ?!?!?!
388
1
 
6
 
! Отговори
преди 14 години
Не мисля, че ние сме тези, които трябва да решават кой да живее и кой не. На мен лично клошарите ми пречат повече от бездомните кучета, по - страх ме е от тях, но никой не предлага тях да ги убием... не че искам...
387
0
 
6
 
! Отговори
преди 14 години
i men sa me hapali kucheta iamam 4 belega na krak na raka ama pak ne hodq da gi posipvam s kisilina ili podobni ne choveshki macheniq .
386
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Awe izrdoi mrasni : "Decata ni sa hapani ot kucheta" mi sha sa hapani kopelea mrasni estestveno che shte sa hapani. kato hodqt i gi biqt i gi palqt, osakatqvat gi za udovolstvie , i gi posopvat s kisilina kak nqma da gi hapqt. Malko im e , dano da gi zarazqt s nqkoq bolest ili da im otkasnat q krak q kara se sha sam dovolen . Ne sa vi jivotinkite vinovni maini viq ste s ivinovni . Pojelavam vi sichko nai nai..... GADNO . Chao :)
385
7
 
0
 
! Отговори
0000000 преди 14 години
следкато някой хора толкова много обичат проклетите кучета да си ги приберат вкъщи но ако продължават да си седят свободно по улицата и да нападат нас и нашите деца то тогава защо да не се пазим сами от тях като им мятаме отрова или просто вадиш пушката ........... и готово вече няма проблем
384
1
 
0
 
! Отговори
UFO преди 14 години
>> Пожелавам на всички гадни и безчувствени жени фригидност,а на всеки изверг мръсен долен-импотентност! <<Внимавай, вселената ще ти го върне по три!
383
0
 
2
 
! Отговори
Alucard преди 14 години
До всички,който смятат,че броят на кучетата и котките трябва да бъде редуциран:Що не вземем да редуцираме и броят на бебета,които се раждат,а?Толкова много хора,след 60 години се очаква картофите и някои подправки да се изчерпят напълно!Хаиде да убием няколко нещастни ***,които и без това стават ***,убиици,крадци?!?!! Нещо не ви стиска!Защото сте слаби и страхливи!Вашата смърт ще е и вашето спасение-вие просто не заслужавате да живеете щом НЕ ОЦЕНЯВАТЕ живота на невинни същества!Пожелавам на всички гадни и безчувствени жени фригидност,а на всеки изверг мръсен долен-импотентност!
382
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А КОЙ Е ВИНОВЕН, ЧЕ ТЕЗИ КУЧЕТА СА ПО УЛИЦИТЕ ДНЕС??? Пускайте си кучките да раждат, изхвърляюте малките по улиците и след години се чудете защо има глутници по улиците...
381
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Честно казано, предпочитам да живея в кучешки , отколкото с хора, които въдят кучета, пускат ги по улиците, кучетата се размножават, идват пак хората и ги убиват. Или с хора, които ги тровят или стрелят по тях.
380
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Спокойно, народе, избивай си ти кучета, трови ги, ще дойде ден, в който всички селскостопански животни ще се заразят и ще измрат, защото това за тях би било по-добре, отколкото да стават храна на подобни хора като вас.Аз не ям месо, защото съм виждала през какво минава животното преди да се озове в чинията ми. И имам сърце, за разлика от половината умници тук. Вие продължавайте да си тровите кучета, тъкмо идва Денят на Земята! Много сте "умни". Направо нямам думи. Вместо да гърмите скитащи кучета, за които сте виновни ВИЕ, че ги ИМА, вземете се гръмнете, планетата Земя не заслужава толкова безмозъчни и уникално *** същества да я тъпчат!