Чакаме Свещения огън от Ерусалим

Той ще обиколи епархиите за великденското вечерно богослужение
Обновена: 23 апр 2011 12:55 | 23 апр 2011 10:52,
207
Чакаме Свещения огън от Ерусалим
Снимка: архив Булфото

 Църковно-държавна делегация замина за Йерусалим, за да донесе Свещения огън от Ерусалим. В делегацията са Пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, Емил Велинов, игуменката на манастира в Банкя, свещенослужители от Българската православна църква. 

Премиерът Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Ерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон". Очаква се делегацията да кацне с благодатния огън в 20.00 часа на правителствения ВИП на Летище-София. 
 
Българската група ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.
 
На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Ерусалим, за да станат свидетели на чудото.
 
Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.
 
"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх, пише БТА. 
 
Свещеният огън ще се пренесе от Ерусалим у нас за седма поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от огъня ще бъде отнесена същата вечер и в българския манастир "Св. Георги Зограф" на Атон. 
 
В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, откъдето с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: Свещен огън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой има ли представа дали цензурирането става автоматично с програма или е на базата на пристрастията на дежурният със слушалките? Днес на няколко пъти ме баннаха, интересно ми е защо.
146
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Свещенният огън вече е запален. Даваха го в пряко предаване по телевизията.
145
7
 
1
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
само едно уточнение към Атака Религията е от полза .Религията е вяра .Вредна е църквата .Църквата е институция.
144
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
169, Ватикана - разкошни палати, дворци, мноооого пари - нищо общо със смирението, на което учи Христос. Та и в нашенската църква е подобно - мнооого имоти, пари, скандали за пари и....нищо общо с истинската вяра. Интересно, ако някой има желание да се кръщава, но не може да плати ритуала, дали ще го кръсти попа? Ей тъй, заради вярата само.
143
0
 
3
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
ами навсякъде по света е така , замислете се !Винаги една религия се опитва по свой си начин да наложи своте си правила и естествено че ще има недоволни , защото във вярата не може да има принуда.Както казва хубавата българска поговорка "Насила хубост не става ! "
142
0
 
8
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Не - църквата е виновна, църквата не е нещо което хората доброволно са избрали да следват. В България християнството е наложено С КРЪВ, в Рим С КРЪВ, в много други малки държави - С КРЪВ.В името на вярата е пролята много КРЪВ!Тази религия никога не е била в полза на хората, а в полза на власт имащите!
141
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
168Във Ватикана са католици, ако не знаеш и нямат нищо общо с нашите жалки попове.
140
1
 
4
 
! Отговори
vivian преди 13 години
Църква и истинската християнска вяра нямат нищо общо. И не е само в България това, не плюйте само нашите попове. Погледнете Ватикана и си спомнете на какво е учил Христос - тогава няма да ви се струват толкова черни българските отчета.
139
0
 
2
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
това е истина, гробът на Галилео Галилей е тук във Флоренция.Виновна е Католическата църква а не религията.
138
2
 
6
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Най-хубавото нещо в библията е това, че са измислени истории от сорта "Кое е първо - яйцето или кокошката", т.е. ако нещо е необяснимо, то веднага се излиза с мотива - "Дявола го е сложил там за да изпита вярата ни".Каква свещена простота, лъжела хората в продължение на столетия.Лъжа за която стотици хиляди са отивали на кладата защото имат "собствено мнение" - спомнете си Галилео Галилей и неговото твърдение, че земята е кръгла, нещо с което е бил признат за богохулник и заведен на клада!
137
1
 
0
 
! Отговори
до 160 преди 13 години
еее, все пак в обществения договор е предвидено да се заделят средства за учене. Заделят се пари в бюджета. Друг въпрос е до колко са достаъчни и как обществото оценява ценността на образованието. На учители плащаме - официално чрез бюджета и неофициално - за частни уроци...
136
3
 
1
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
това означава само едно - не сте чели Еклесиаст , най хубавата част от Библията.
135
3
 
12
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Може да гледате фила ZeitGeist, който се намира в сайта kolibka. Там ще видите каква е идеята на църквата и как хиляди години хората биват лъгани с една единствена цел - да се контролират, да се страхуват и т.н. А всичко е една добре измислена приказка, като ни залъгват, че хората без нея нямало да бъдат добри, което не е вярно.Религиите са НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО за човечеството!
134
2
 
1
 
! Отговори
До 158 преди 13 години
"Всичките реки се вливат в морето, И пак морето не се напълня; На мястото гдето отиват реките, Там те непрестанно {Еврейски: Се връщат да.} отиват."По този абзац(абзац ли е не знам) съдя че си прав :))))"Всичките реки се вливат в морето" Я пак. Какво имаш предвид под "море" и че всички "реки" се вливат в него.Пък и то никога не оставяло незапълнено. Пази ни боже от такива "вярвящи" :))
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква деградация! Преди 150 години възрожденските българи като Неофит Бозвели виждаха в "свещения огън" престъпление спрямо християнската вяра - гръцка спекулация с невежеството за привличане на поклонници. Преди 170 години българските свещеници и епитропи прогонваха гръцките таксидиоти, които просеха с мощехранителници, и изхвърляха "светите мощи" в селската речица. А днес откриваме мощи на Йоан Кръстител и изпращаме църковно-държавни делегации за светия огън. Комунистическа простотия, невежество и езичество.
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Религията се ползва с незаслужени привилегии! Колко жалко, че се харчат пари на данъкоплатците за подобни безсмислени неща! Давам пример - всеки би дарил пари за изграждане на църква или джамия, но никой не би дарил пари за изграждане на училище... ЗАЩО??? Ние плащаме на ходжата, но никой не би отделял пари за заплата на учител! ЗАЩО???
131
4
 
1
 
! Отговори
светия дух преди 13 години
Нема да триете за да не ви пратя у ада!на живо разговор с Господ - "Македонска молитва". Македонец моли Бога: "Помогни ни да открием истината кои сме..."И, о чудо, мълния разкъсва небето над Охридското езеро и Господ проговаря на македонски: "Божи благослов, за вас, македонци мои! Илядници години чекам да ме повикате...От вас, македонците, потомците на Мадеон, белата раса я зачнаф... Всите бели лудье ваши братя са, щото носят ген македонски..."
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Самодива, а обливат ли те топли и студени вълни?
129
2
 
2
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
Вятърът отива към юг, И се връща към север; Вятърът постоянно обикаля в отиването си, И пак се връща в своите кръгообращения.# Всичките реки се вливат в морето, И пак морето не се напълня; На мястото гдето отиват реките, Там те непрестанно {Еврейски: Се връщат да.} отиват.# Всичките неща са досадни, - Човек не може да изкаже Окото не се насища с гледане, Нито се напълня ухото със слушане.# Каквото е станало, това е, което ще стане; И каквото е било извършено, това е, което ще се извърши;
128
3
 
3
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
Думите на проповедника, Давидовия син, цар в Ерусалим # Суета на суетите, казва проповедникът; Суета на суетите, всичко е суета.# Каква полза за човека от всичкия му труд В който се труди под слънцето?# Едно поколение преминава, и друго поколение дохожда; А земята вечно стои.# Също и слънцето изгрява, и слънцето захожда, И бърза да отива към мястото гдето трябва да изгрява.

Спонсорирани публикации